Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 112L - czarne wody - planowanie obsady
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112L - czarne wody - planowanie obsady  (Przeczytany 17573 razy)
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Sierpień 24, 2008, 13:14:46 »

Tak więc w jednym miejscu jak dla mnie podaje się dwie sprzeczne ze sobą informacje. Mało tego - akapit, który zacytowałeś podważa opisy tych ryb w kilku pozycjach książkowych, gdzie pisze się, że żyją one w wodach czystych, miękkich i lekko kwaśnych. Ja w każdym razie teraz się pogubiłem lekko.

xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Sierpień 24, 2008, 13:26:25 »

nie zrozumiałeś autora po prostu. jemu chodziło o teren, a nie o wodę (moim zdaniem jego wina, bo źle skonstruował zdanie).
nie znam też książki w której podają czy ryba z czarnej czy z białej wody.
 lekkokwaśna biała woda to w przyrodzie unikat (mało prawdopodobne).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2008, 13:28:03 wysłane przez xenotodon » Zapisane
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Sierpień 24, 2008, 13:43:07 »

To ja dziękuję za takie opisy  Wink Cheesy
Co do książek: Hans Frey "Akwarium słodkowodne" wydawnictwo Sport i Turystyka, W-Wa 1990, na stronie 258 w bardz krótkim opisie tych ryb:
cytuję:
"...lubi przejrzystą, niezbyt twardą wodę, do 12odGH..."
czarne wody do przejrzystych raczej nie należą Wink

Co do koloru wody - nie miałem na myśli "tej białej wody" tylko zwykła niebarwioną żadnymi humusami itp rzeczami.

Ale kończmy dyskusję bo się OT robi  Smiley

xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Sierpień 24, 2008, 13:48:56 »

przeczytaj cały artykuł, który wskazałeś.
właśnie czarna woda jest super przejrzysta.
tzw. biała woda jest mleczna i nie przejrzysta.
proszę cię przeczytaj go Cheesy
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Sierpień 24, 2008, 13:57:16 »

Kolejny cytat ze strony http://info.biotopy.pl/artyku%C5%82y/Wody_czarne:
"Terminem "wody czarne" (port. água preta, ang. blackwater), stosowanym najczęściej w odniesieniu do ekosystemów Ameryki Południowej, określa się występujące w rejonach tropikalnych lasów deszczowych rzeki i leśne strumienie o charakterystycznym zabarwieniu wody, która na płyciznach przypomina kolorem mocną herbatę, a na głębinach nieprzejrzystą smołę."

Pytanie: czy herbata jest aż tak przejrzysta?
I powtórzę: pisząc o białej wodzie nie miałem na myśli białej w dosłownym tego słowa znaczeniu.
Z moje strony koniec tematu bo zaczynami się spierać o wydaje mi się rzecz mało istotną jaką jest kolor wody.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Sierpień 24, 2008, 20:09:07 »

czarne wody do przejrzystych raczej nie należą Wink

Czarne wody są bardzo przejrzyste. Inną kwestią są zabrudzenia które w rzekach bardzo często spotykamy. Mówiąc o czystych czarnych wodach mamy na myśli "nie zmętniałą" np przez zakwit pierwotniaków bądź naturalne zmętnienie. W czarnych wodach przejrzystość jest bardzo wysoka (kilka metrow) i właśnie o to chodzi.
To co matka siedzi z tylu zaprezentowała bardzo fajnie oddaje klimat tych "biotopów" (dobra robota Smiley)
Zazwyczaj czarne wody to woda o twardościach bliskich zeru i jeśli coś takiego chcesz zrobic szukaj ryb pasujących do tych parametrów (np niektóre pielęgniczki, kąsacze, kiryski, zbrojniki)
[quote author=andrzej72
To że są w wodzie jakieś liście i korzenie nie oznacza, że tworzą się tam czarne wody. Poza tym nie wszystkie gnijące liście i korzenie zabarwiają wodę na ciemny kolor.
[/quote]
Oczywiście, że nie, ale zazwyczaj tak jest.

P.S.
Szyszki olchy można dostać ...w lesie. Wystarczy się czasem przespacerować kawałek i coś się znajdzie Smiley Co do sztucznych preparatów - z sery nie sprawdzalem, ale ogólnie mierne efekty

Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Sierpień 25, 2008, 12:07:19 »

Jak na razie nawrzucam liści dębu, puxniej się zastanowię skąd wytrzasnąc te szyszki.
Byłem już w lesie, ale takowych nie napotkałem :/
aaa
Stały użytkownik

(^^,)

« Odpowiedz #22 : Luty 28, 2009, 21:00:22 »

Wychodzi mi to mniej więcej tak:

Wiem, że już dawno nikt tu nic nie pisał, ale mam pytanie do mszt :
Czy poza neonkami (jakimi?) coś tam jeszcze masz/miałaś?

Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: