Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Ahoj ! Jako nowicjusz potrzebuję opini...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ahoj ! Jako nowicjusz potrzebuję opini...  (Przeczytany 1036 razy)
yiaai
Nowy
*

« : Styczeń 27, 2009, 02:01:47 »

Witam, niedawno stałem się szczęśliwym właścicielem akwarium, które kolega odsprzedał mi za bezcen z rybkami i całym wyposażeniem.

I tu właśnie mam problem... ponieważ NIE WIEM NIC O RYBKACH !
Co prawda, poczytałem troszkę na internecie na temat wody, chorób i opieki nad rybkami. I właśnie... Co dalej ?

Mam 140l akwarium w którym znajduje się:

sprzęt:
- grzałka o mocy 15OW
- filtr wewnętrzny filtruje chemicznie/biologicznie i napowietrznia o przepustowości 650 (czegośtam)
- przykrywkę wraz z 18 watową jarzeniówką

Rybki:
- 1 sumik
- 1 bojownik
- 4 neonki
- 4 danio
- 1 jakaś płaska pomarańczowo/beżowa rybka z 2 wielkimi czułkami zamiast płetw bocznych
- 2 rybki które "podobno" są rekinami. Pływają w charakterystyczny sposób, są długości palca wskazującego, mają szarawe ubarwienie lecz pomarańczowe płetwy
- 2 glonojady (czarny i kremowy)

Dodatki:
- 4 roślinki sztuczne duże
- 2 roślinki sztuczne małe
- 2 zameczki
- 2 duże muszle (takie jakie się przykłada do ucha)
- butelka po sake i porcelanowe jajko wielkości dużej męskiej pięści.
- podłoże żwirowo/kamyczkowe + duże kamyki+muszelki+szklane kuleczki

Pokarm i lekarstwa:
- Ichtio-vit wieloskładnikowy
- preparat do zwalczania ospy rybnej
- preparat antygrzybiczny MFC

Temperatura wody 26-28*C

MOJE PYTANIA

1. Jakie rybki mogę wpuścić aby wypełnić akwarium, ponieważ jest w nim w miarę pusto. Myślałem o dodatkowych 2 sumikach, 2 glonojadach i 20 - 30 neonkach bądź danio. Czy to dobry pomysł ?

2. Bojownik... Śliczny granatowo-czarny bojownik pływa w tym akwarium, lecz podziwiać go nie mogę, ponieważ siedzi CIĄGLE na filtrze w rogu  przy samej powierzchni... Czy to normalne ?

3. Jedna moja neonka wygląda jak quasimodo, jest złamana (podejrzewam że została poturbowana) i nie pływa z resztą neonek, a na dodatek jej ogonek zamiast czerwonego jest brązowo/pomarańczowy. Co się jej stało ? Uśnie ? Dodam, że w tym stanie trzymie się już z dobre kilka dni...

4. Mój bojownik ma białe, jakby poobgryzane końcówki ogona. Czy to naturalne ?  A może wina neonek, podobno obgryzają innym rybkom ogonki

5. Czy w/w tempteratura wody jest odpowiednia ?

6. Czy w/w pokarm jest wystarczający ?

7. Co sądzicie o żabkach w akwarium ?

8. Czy grzałka jest odpowiednia ?

9. Czy filtr spełnia swoją rolę ?

10. Co dodać, co odjąć, co powinienem wiedzieć...

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2009, 06:59:26 »

Jak widze pytan masz calkiem sporo, ale to tylko swiadczy o tym ze chyba bedzie z Ciebie akwarysta  Cheesy witaj !
Jesli chodzi o bojownika to niekoniecznie musi byc uszkodzony ogon - potrafi byc postrzepiony i koncowki duzo jasniejsze (prawie biale, czasem niebieskawe) to zupelnie naturalne. To ze sie chowa - masz najlepszy dowod ze cos sie dzieje nie tak (duze nie tak !!!) w Twoim baniaczku.
By lepiej ocenic i zdefiniowac dokladnie jakie masz rybki najlepiej bedzie jesli zamiescisz ich fotki.
Z pewnoscia niektore ryby bedziesz musial oddac, ale zastapisz je innymi  Wink
Zanim co kolwiek dokupisz z obsady to troszke pracy i wydanej kaski przed Toba. jesli chcesz byc prawdziwym akwarysta jak najszybciej pozbadz sie wszelkich sztucznosci z baniaczka (zamki, sztuczne rosliny, koniecznie muszli !!! )
Bedziesz musial sie postarac (kupic, dostac) o rosliny zywe - sa konieczne do prawidlowego funkcjonowania akwarium ( nie wspomne juz o efektach wizualnych)
Jesli chodzi o sprzet jaki masz: o filtrze troszke malo - poszukaj wiec na nim napisow i dopisz koniecznie, grzalka jesli ma termostat powinna wystarczyc, swiatlo stanowczo za male wiec bedziesz musial dolozyc.
Jesli chodzi o pokarm to staraj sie o jak najbardziej urozmaicony - rybcie beda zdrowe i pieknie wybarwione (niekoniecznie kupowany, sa ksiazki kucharskie z przepisami taniego zarelka dla rybek)
Nie stosuj zadnej chemii !!! (tym bardziej jesli nie wiesz nic na ten temat ! )
Zycze duzo cierpliwosci i powodzenia

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: