Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Białe plamki i uszkodzone łuski
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Białe plamki i uszkodzone łuski  (Przeczytany 1587 razy)
Łukasz
Nowy
*

« : Wrzesień 19, 2004, 18:17:32 »

Mój ojciec mam akwarium 150l (tymczasowo pod moją opieką) i ma w nim 6 skalarów , 4 pielęgnice salvinie, 3 pielęgnice miodowe . Zauwarzyłem u nich białe plamki średnicy około 2mm dotego  lekko naderwane płetwy i uszkodzone łuski w niektórych punktach juz miałem takie przypadki i zawsze stosowałem sera baktopur ale chciałbym znaleźć jakiś sposób aby je wyleczyć bez chemii jak narazie podwyrzszyłem temp. z 25 na 26-27 stopni i wlałem troche nadmanganianu potasu.[/code]
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 19, 2004, 21:02:14 »

Wszystkie gatunki tak mają? W jakich miejscach są te plamy ?

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Łukasz
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 20, 2004, 05:55:35 »

wszystkie tak mają w mniejszym stopniu lub większym jedna miodowa to ma nawet przy głowie taką nawet nie plame ale takie wgłębienie
Łukasz
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 20, 2004, 12:58:17 »

pomyślałem czy nie zastosować soli tylko nie wiem jaką mam urzyć.
Czy zwykła sól kuchenna bedzie dobra?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 20, 2004, 20:15:36 »

Lepiej użyj jakiegoś środka pierwotniakobójczego. Jeśli to oodinioza (jest to prawdopodobne) to sól niewiele pomoże (choróją na nią nawet ryby morskie).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: