Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [p.ramireza] straciła kolory
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [p.ramireza] straciła kolory  (Przeczytany 2345 razy)
SlodkaKicia
Nowy
*

« : Luty 03, 2009, 23:57:08 »

Witam
Jakiś czas temu kupiłam parkę ramirezek, wpuściłam je do akwarium, następnego dnia zauważyłam, że ocierają się one o różne przedmioty, dodatkowo jedna zaczęła tracić barwy. Przeniosłam je więc do akwarium 25l i rozpoczęłam leczenie ospy Ichtiosanem. Objawy szybko ustąpiły, z tym, że jedna z rybek (samiec) nadal nie odzyskała barw. Samica natomiast trafiła do akwarium ogólnego, gdzie są też neony inessa i krewetki i żyje sobie tam do dziś. Samca mam nadal w 25l, zniknęły mu już wszystkie kolory, jest prawie biały. Parametry w moich akwariach są wporządku, woda zmiękczana poprzez dolewanie demineralizowanej, temp. 24-25 stopni. Proszę o rady.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2009, 16:25:22 wysłane przez SlodkaKicia » Zapisane
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2009, 09:57:03 »

Temperatura do 26 stopni i przede wszystkim święty spokój dla rybci... Ramirezki traca kolory jak się stresują. Czasem jak moj samiec pogodni samiczke ramirezki to ta robi sie cała blada i siedzi w kącie pół dnia - później wraca wszystko do normy...

SlodkaKicia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2009, 16:18:43 »

Nie jestem przekonana czy to jest przyczyną. Rybkę mam około miesiąca, zaraz następnego dnia po zakupie straciła kolory. Akwarium, w którym żyje stoi w pokoju, do którego rzadko ktoś wchodzi więc rybka raczej  ma święty spokój. Zapomniałam również dodać, że nie chce ona nic jeść.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2009, 16:27:43 wysłane przez SlodkaKicia » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: