Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Akwarium 60L -bula (wojtek), restart nowa aranżacja!
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 60L -bula (wojtek), restart nowa aranżacja!  (Przeczytany 8091 razy)
bula
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Styczeń 31, 2009, 23:24:12 »

Heh dzięki wszystkim za odpowiedzi, postaram się odpowiedzieć pokolei:

Co do zbrojnika niebieskiego, to prezent od bliskiej osoby troszkę nie trafiony (też nie byłem z niego zadowolony), ale postanowiłem trzymać go aż urośnie do niepokojących rozmiarów, na szczęście mam kolegę z 250dziesięcioma litrami, który zaproponował że bez problemu go przygarnie jak podrośnie. Narazie ma tylko 2,5cm, więc nie ma obawy.

Jeżeli chodzi o wyższe rośliny na tylny plan, uwierzcie mi że za tydzień czasu jestem w stanie zrobić zdjęcie hemiantusa który będzie podnosił pokrywę, ale powiem Wam szczerze że nie apetycznie to wygląda, przytłacza całą aranżację, dlatego zdecydowałem się go przycinać na równo z planem środkowym. Neony mają wtedy sporo miejsca do pływania a krewetki wiele kryjówek we wspomianym heńku.

Hmm pokrywa , powiem Wam szczerze że dopiero teraz to zauważyłem i poprawiłem - powód jest następujący na pierwszym zdjęciu zarówno jak i na drugim po lewej stronie obok grzałki jest na przyzsawce szklana rurka wlotowa od filtra, przez nieuwagę położyłem pokrywę na niej...

Otoski - zrezygnuję, planuję jeszcze kilka krewetek a nie chciałbym zrobić "zupy rybnej"

Dzięki za pozytywne opinie, powiem Wam szczerze że jestem z tych akwarystów którzy wiecznie są niezadowoleni z wyników, ciągle coś poprawiam przesadzam przycinam a mimo tego i tak czuję niedosyt. Takie słowa jak Wasze budują. Ale i tak nie dam głowy czy za tydzień nie zobaczycie akwarum w nowym aranżu Wink Cheesy
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2009, 23:06:15 wysłane przez bula » Zapisane

60L - ogólne pozdrawiam Wojtek
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Luty 01, 2009, 07:45:57 »

Mnie sie wydaje ze mozesz byc calkowicie usatysfakcjonowana tym co osiagnelas, na Twoim miejscu tylko pilnowalabym by korzen byl zawsze widoczny na tle roslinek - jest fantastyczny  Good !
Zbyt czesta ingerencja w baniaczku nie sluzy mieszkancom  Wink

MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Luty 01, 2009, 08:14:47 »

Dzięki za pozytywne opinie, powiem Wam szczerze że jestem z tych akwarystów którzy wiecznie są niezadowoleni z wyników, ciągle coś poprawiam przesadzam przycinam a mimo tego i tak czuję niedosyt.

Czyli mamy coś ze sobą wspólnego Tongue ja przez tydzień ostatnio nie dotknąłem akwa (we wnętrzu) i ku mojemu zdziwieniu wygląda cudnie- pod wszystkimi liśćmi pełno bąbelków i wszystko soczyście zielone mam ;P widocznie brak moich rąk im służy
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Luty 01, 2009, 12:03:40 »

powiem krótko ma swój urok Good !
asiag
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Luty 01, 2009, 12:04:50 »

Wow pierwszy raz widzę takie akwa Shocked
bula
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Luty 01, 2009, 14:15:26 »

Mnie sie wydaje ze mozesz byc calkowicie usatysfakcjonowana tym co osiagnelas, na Twoim miejscu tylko pilnowalabym by korzen byl zawsze widoczny na tle roslinek - jest fantastyczny  Good !
Zbyt czesta ingerencja w baniaczku nie sluzy mieszkancom  Wink

gina2006 po twoim poście przez chwile myślałem że jestem kobietą, ale
popatrzyłem w lustro i ze zdziwieniem zobaczyłem wojtka - czyli mnie  Smiley Grin

Powiem Wam że postanowiłem zmienić aranż od jutra zaczynam, jak coś wymodzę to zamieszczę linki do zdjęć.
Pozdraiwam.

vanplesniak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Luty 01, 2009, 14:42:51 »

Za dużo roślin nie dodawaj ładnie to akwa wygląda

Akwa 38l:
-3x platynka (parka +samczyk)
-2x gupik (parka
-2x kirysek spiżowy

Akwa 25l:
-Roślinność
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Luty 01, 2009, 15:18:00 »

gina2006 po twoim poście przez chwile myślałem że jestem kobietą, ale
popatrzyłem w lustro i ze zdziwieniem zobaczyłem wojtka - czyli mnie  Smiley Grin

Powiem Wam że postanowiłem zmienić aranż od jutra zaczynam, jak coś wymodzę to zamieszczę linki do zdjęć.
Pozdraiwam.
Wielkie SORKI za takie fopa
Ale nie wiem czemu chcesz zmieniac jesli jest tak dobrze ?
A moze pomyslisz nad drugim baniaczkiem ?

bula
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Luty 01, 2009, 17:31:00 »

Drugi baniak nie wchodzi w grę, niestety brak miejsca i niewiele czasu nie pozwalają na to. Co do zmiany aranżacji, chciałbym osiągnąć coś na wzór mchario-neonarium Grin. Każdy z nas wie że krewetki bardzo lubią mech (dużo mchu). A to właśnie one (krewetki) są największym elementem moich zainteresowań, neony są tylko dla zrobienia tłoku w górnej i środkowej części akwarium. Tak więc obecny aranż akwa jest troszkę nieprzyjazny dla krewetek. Myślę nad dużą ilością mchu dywanikiem z glosi, skałkami i korzeniami porośniętymi mchem.

adik18
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Luty 06, 2009, 13:52:43 »

Fajny zbiorniczek,też bym chciał miec taki trawniczek Sad może już niedługo.....

240 l 4 skalary 3 paletki zbrojniki niebieskie,kiryski,krewecie
120 l malawi
10 l krewetkarium
bula
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Luty 08, 2009, 23:25:46 »

Jak obiecywałem restart, ze względów estetycznych, nowy aranż ma 5 dni i dojżewa. Proszę o ocenę.

Technicznie brak zmian wszystko co było opisane w pierwszym poscie.

Wewnątrz:

Podłoże ADA Amazonia 10L

Fauna - brak

Flora:

- glosostigma (języcznik australijski)
- hemiantus zwyczajny
- hemiantus niski
- wgłębka wodna
- mini pelia
- żabienica drobna (malutka)

- mchy:
- taiwan
- jawajski
- x-mass
- willow

imitacja drzewa to kilka korzeni sosny bagiennej w takiej kompozycji.

Proszę o opinie akwarium miało być na styl "natural" - wyszło jak wyszło Wink

Linki do zdjęć:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/075a5f63c14eb84a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d8dc3ce351e3046.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ca13f8152d263e2.html
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2009, 23:37:08 wysłane przez bula » Zapisane

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Luty 09, 2009, 06:19:07 »

Nie jest zle, jeszcze jak sie porozrasta i dojda mieszkancy powinno byc fajnie
"imitacja drzewa to kilka korzeni sosny bagiennej w takiej kompozycji." - bardzo mi sie podoba, jedynie ta roslina lisciasta mi nie pasuje za tym drzewem.
No i koniecznie schowaj ta kostke napowietrzajaca (a po co Ci ona ?), psuje caly efekt

bula
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Luty 09, 2009, 11:13:12 »

Roślina w tylnym planie jest tylko chwilowo, jak wiemy podłoża ADA są nawozowe, więc wetknąłem tam na chwilkę szybko rosnącą roślinkę aby wyciągała azotany, i była konkurencją dla glonów nitkowatych. Kostka to dyfuzor CO2 rataja, na pierwszym planie też chwilowo. Kiedy wywalę roślinkę to dyfuzor pójdzie w jej miejsce.

Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Luty 09, 2009, 12:16:42 »

piękne akwa fajnie zarosnięte Grin Afro
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: