Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada do akwa 54 l i optymalne parametry wody
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do akwa 54 l i optymalne parametry wody  (Przeczytany 997 razy)
aquaartur
Nowy
*

« : Luty 08, 2009, 01:10:12 »

Od czterech miesięcy mam baniak 54 L profilowany, filtr aquael 350 Turbo (sama gąbka bez części bio), grzałka Aqueal 75 W (płaska).
Obsada:
- 2x Prętnik karłowaty
- 5x Gupik
- 2x Bocja wspaniała
- 2 xZmienniak plamisty
- 1 x Zbrojnik lamparci

- rośliny

Podmiany:
 - 1 raz / tydzień 10 L

Żywienie:
 -Tropical Vitality & Color, Guppy, Mini Wafers Mix

Nawożenie:
 - Planta Gainer Macro 2ml na dzień (bo pojawiły się problemy  z roślinami - dziury w zielonych ładnie wybarwionych "zdrowych"  liściach - starych i nowych )
 - Planta Gainer Classic 1ml przy podmianie 10 L wody.

Poprzednio miałem dodatkowo 4 skalary (jedna para składała nawet dwukrotnie ikrę), teoretycznie wszystko było ok, nie było mnie w domu kilka godzin, filtr się trochę przytkał (działał ale mniej wydajnie i nie działało napowietrzanie) i wszystkie skalary bez żadnych objawów choroby padły (stało się to 3 dni po podmianie wody).

Ponieważ nie ustaliłem przyczyny choroby (może to nawozy ?) bardzo proszę o odpowiedzi:
- Czy obsada podana na wstępie jest właściwa ?
- Jakie powinny być podstawowe parametry wody odpowiednie dla tej obsad
y (ja mam: temp. 27 st.,  twardość gh 17, NO2 0, Fe 0.35 - innych nie mierzyłem bo nie mam testów). Szczególnie interesuje mnie temperatura, twardość, poziom żelaza (poprzednio rośliny miały chlorozę), bo różne źródła podają różnie
- Mam wrażenie, ze wszystko było w porządku dopóki do podmienianej wody dodawałem uzdatniacz AquaSafe. Ale ponieważ obawiałem się konsekwencji chemii dla ryb oraz że uzdatniacz zwiąże mikro i makroelementy niezbędne dla roślin, zacząłem lać odstaną przez 1-2 dni kranówkę.
- Inne uwagi

jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2009, 12:22:54 »

1. Miałeś i jeszcze masz przerybienie w akwarium (np. bocja wspaniała to wielka ryba)
2. Podmiany - co tydzień 10% wody
3. Zmierz poziom NO3 w akwarium
4. Za wysoka twardość wody.
5. Uzdatniacz przede wszystkim eliminuje chlor w wodzie, jak wodę masz chlorowaną to zalecam lać dalej.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2009, 12:25:53 wysłane przez jurekk » Zapisane
aquaartur
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2009, 16:37:17 »

1. Miałeś i jeszcze masz przerybienie w akwarium (np. bocja wspaniała to wielka ryba)
2. Podmiany - co tydzień 10% wody
3. Zmierz poziom NO3 w akwarium
4. Za wysoka twardość wody.
5. Uzdatniacz przede wszystkim eliminuje chlor w wodzie, jak wodę masz chlorowaną to zalecam lać dalej.

Być może rzeczywiście za wysoka twardość wody. Ale proszę  o podpowiedź - jaka powinna być.
Próbowałem zrobić zestawienie wymagań dla posiadanej obsady, ale jest to praktycznie niewykonalne, gdyż różne źródła podają różne wartości parametrów wody.
Muszę zdać się na doświadczenie kolegów-akwarystów. A więc ?
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2009, 07:02:05 »

Staram się utrzymywać twardość w granicach 3-8 stopni. Poniżej tej granicy może robić się niestabilne PH, powyżej to woda zbyt twarda dla większości gatunków chociaż czasami akceptowalna.

Mówię tu zarówno o twardości ogólnej jak i węglanowej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: