Witam,
Mam od dawna problem związany ze wzrostem roślin który opisałem poniżej,
Posiadam oświetlenie: T5 SYLVANIA CORALSTAR 24W ( wybarwiajaca )
T8 PHILIPS Aqarelle 18W (roślinna )
T8 SYLVIANIA DAYLIGHTSTAR 18W ( ś. dzienne)
+ pokrywa wyklejona folią odblaskową + na wszystkich świetlówkach odbłyśniki
Akwarium oświetlane jest przez 10 godzin na dobę
Pojemność akwarium (panorama) - 96L
Nawożenie: Symfonia Złota oraz od czasu do czasu roztwór K2SO4, symfonia ok 14-20 ml/tydz. oraz od zeszłego tygodnia kulki gliniane + CO2
Wczesniej PGC lecz myślałem że jest to przyczyna moich porażek to popłyną do rzeki wiecznych amazonek
Parametry wody:
pH - w granicach 7,5 - 8
Fe 0,0 - 0,1 mg/L
NO3 - 20
TWW - 8
TWO - 20
filtracja tetratec 1200ex przy bardzo przykręconym zaworze ( jego Qmax wynosi 1200 L/h ), jako materiały filtracyjne wystepują: 3 poziomy gąbki, ceramika, biobale, wata (tetrateca)
Podmiany regularne co tydzień, odstana woda 24h, w ilości 30%
Temp. 26-28*C
Karmienie ryb: płatkowany, żywy, mrożony, oraz w tabletkach,
PROBLEMWiększość roślin takich jak Vietnamka, mayaca, heterantera, niektóre odmiany ludwigi nie chcą pod żadnym pozorem rosnąć ani zapuszczać korzeni. Np u mayaca po zasadzeniu dostawała na końcówkach łodygi białe odcienie, w poźniejszym czasie zaczęły te miejsca gnić zresztą było też tak w przypadku vietnamki. Blyxa japonica dostawała czerwone- brązowe odcienie liśći i też na szubkach zaczęła marnieć, Obserwuję też od 2-3 miesięcy dziwne nitkowate glony wyrastające z liści. Również starze liście ludwigi stają sie obumarłe ( tylko pierwsze 4 poziomy liści są ładne, pozostałe staja sie obumarłe). Również u ludwigi obserwuję wypuszczanie z łodyg dużych ilości młodych zaszczepek oraz pędów korzeni, które po jakimś czasie staja sie obrośniete ,,czymś'' i obumierają. W kryptokorynach zobserwować też można dziury w liściach natomiast w microsorium tak jak by jaśniejsze miejsca w tkance liści tak jak by zjedzone przez ślimaki ( lecz u mnie jest ich brak)
Juz nie wiem co mam zrobić, co może być tego przyczyną? Co robię źle,? Juz zaczyna mi się odechciewać przygody z akwarystką jak idę do innych kolegów z KFA i widzę jak u nich wszytko pięknie rośnie a u mnie przy podobnych zasobach technologicznych prawie nic
pomóżcie !!!
Dziękuje za potencjalne odpowiedzi
Pozdrawiam
Wojtek