Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: podawanie potasu  (Przeczytany 6081 razy)
nemezis
Nowy
*

« : Luty 21, 2009, 09:27:14 »

Witam  mam pytanie . Jak obliczyc ile potasu zużywają rośliny oraz co oznacza ze należy uzupełnic poziom potasu do 15ppm/l (tzn ze na 45l musze  ta ilosc pomnozyc )pozdrawiam i prosze o pomoc

wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2009, 10:09:27 »

Obliczyć ile potasu zużywają rośliny, to się nie da, ale można zmierzyć testami na potas. Jednostka [ppm/l] jest trochę bez sensu, bo albo [ppm] albo [mg/l]. 1 ppm oznacza, że w milionie części mieszaniny znajduje się jedna część interesującej substancji czyli w tym przypadku, w jednym kilogramie wody jeden miligram jonów potasu. Ponieważ mamy w akwariach rozcieńczone roztwory wodne, więc można przyjąć, że gęstość wody wynosi 1 g/ml czyli 1 litr wody waży 1 kg więc mg/kg=mg/l. Jeżeli chcesz utrzymać w swoim akwarium stężenie 15 ppm K, to znaczy w całym akwarium musisz mieć (tak jak przewidywałeś) 15* 45=675 mg K. Ale ile już masz, tego bez pomiaru się nie dowiesz.

Tańczący z rybkami
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2009, 10:54:44 »

Testy na potas są drogie, także zastanów się czy potrzebne.

Jeżeli masz braki potasu to możesz zacząć nawozić bez robienia testu (ale dla bezpieczeństwa dałbym trochę mniej niż powinienem na początek). Najłatwiej wszystko przeliczyć bedzie z kalkulatora (tu już pomocne jest google Wink : kalkulator k2so4). Zwykle wpisujesz ilość wody w akwarium (NETTO!), ilość wody destylowanej w której rozpuszczasz sól, ilość soli. Jako wynik jest zwykle ilość pierwiastka jaką otrzymasz w akwarium po dodaniu 1ml roztworu soli z wodą destyl, więc mnożysz to tylko tak żeby otrzymać zalecaną dawkę.
Jeżeli nawozisz KNo3 to może się okazać, że dostarczasz odpowiednią ilość potasu już z tego związku (3 ppm NO3 dziennie daje tygodniowo ~13 ppm K.)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2009, 16:42:33 »

jesli masz gesto zarosniete akwarium to mozesz podawac jak ja jedną płaską łyzeczke od cherbaty na 100l wody przy podmianie ( na tydzien)

Testy na potas są drogie, także zastanów się czy potrzebne.
a gdzie je widziałeś ?  Shocked
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 21, 2009, 17:06:42 »

Nie tak dawno temu w sklepie internetowym z artykułami do akwariów morskich. Adresu w tej chwili sobie nie przypomnę, bo trafiłem tam przypadkiem. Za bardzo nie wnikałem bo cena (OIDP 130 pln) skutecznie mnie odstraszyła.

Edit: po wpisaniu w google: test potas, w kilku pierwszych wynikach jest. nie wiem tylko czy w wodzie słodkiej można akurat tym zbadać.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 17:09:48 wysłane przez pin54 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: