Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem sentymentów :/  (Przeczytany 1660 razy)
kacper94
Nowy
*

« : Marzec 03, 2009, 16:20:32 »

Witam otóż mam taki mały problem  Tongue dotyczący moich rodziców. zacznę od tego ze mam 14 lat i nie mam za wielkiego wpływu za moje akwa które jest do bani Angry  większośc rybek dobierali moi rodzice a przede wszystkim mama Grin wiecie jak to jest z babami podobają się im tylko kolorowe ryby a ja jako zielony w akwarystyce nastolatek zgadzałem się i kupowałem rybki bez myślenia o to czy będą w przyszłości duże (na dodatek nie miałem neta i żadnych książek o akwarystyce i tak z czasem uzbierało się trochę wodniaków oto moja obstawa :

-gurami dwu plamisty x1
-żaglowiec skalar x4
-danio x2
-pielęgnica kakadu x1
-labeo x1
-mieczyk x1

i to wszystko dodam że moje akwarium jest 60l pojemności. I tu stawiam moje pytanie jak namówic starszych na zlikwidowanie akwa??? Huh Huh.
Dodam że nie mam nikomu oddac rybek mieszkam w malutkim mieście. prosze o jakies porady jak można namówic starszych na zlikwidowanie akwa i o podanie zarabiscie dobrych argumentów z góry thx  papa
ale się rozpisałem Grin
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 15:28:01 wysłane przez kacper94 » Zapisane
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2009, 16:59:32 »

Ja proponuję obiecać im coś w zamian. Na pewno jest coś o co od dawna Cię proszą i nie mogą namówić..powięc więc że się zgodzisz jeśli pozwolą Ci zrobić porządek w akwarium. Możesz też np. zobowiązać się do sprzątania całego domu przez tydzień, do biegania do sklepu na każde zawołanie...cokolwiek..
Tylko...co masz zamiar zrobić z rybkami jeśli nie masz ich gdzie oddać? Chcesz je poprostu zabić?? To nie jest dobry pomysł. Chociaż ogłoszenie na allegro daj..że chcesz sprzedać rybki za 1zł.. może jednak ktoś z Twojej miejscowości lub bliskiej okolicy się trafi.

kacper94
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2009, 17:14:07 »

nie no odrazu zabijac nie chce Grin a starszych namawialem bardzo długoooooooooooooooo bo mi wkreacja że mamy ładne rybki  i zal im komuś oddac.
kruk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2009, 18:34:14 »

Masz jeszcze jedną możliwość kupić większe akwa.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2009, 18:51:26 »

O właśnie..to nawet lepszy pomysł. Mogę ze swojej strony polecić firmę "Myciok". Ja u nich kupiłam akwa 300l (150/50/40) za 336zł Smiley

MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2009, 18:56:51 »

ja jak chciałem większe akwarium to ich brałem "na swiadectwo" czyi - kupuja akwarium- świadectwo z paskiem. To moze u ciebie zadziała, choć to troszke trudne..
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 03, 2009, 21:43:35 »

te rybki zostaw i kup sobie cos większego najlepiej by bylo 112 litrow  Wink
a gdzie mieszkasz ?
rudy2007
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 03, 2009, 22:07:22 »

Salomon jak masz pisać głupoty to lepiej nic nie pisz. Mam 112L i jakoś nie bardzo mogę sobie w nich wyobrazić dorosłego skalara, wyglądałby tam jak śledź w puszce... A co dopiero cztery. Shocked
kruk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 04, 2009, 14:32:12 »

Do takiiej obsady to chyba gdzieś około 300l  Marzyciel
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 04, 2009, 14:44:24 »

zarabiscie dobrych argómętów

Obiecaj, że w zamian nauczysz się ortografii

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 04, 2009, 14:48:48 »

ja jak chciałem większe akwarium to ich brałem "na swiadectwo" czyi - kupuja akwarium- świadectwo z paskiem. To moze u ciebie zadziała, choć to troszke trudne..

dobrze że moi rodzice tacy nie są...
ich podejście jest takie: jak masz pieniądze to czemu nie?
uważają że nie można blokować mi moich zainteresowań  Grin
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Marzec 04, 2009, 15:04:00 »

Znaczy ta metodę wykorzystuje kiedy nie mam aktualnie kasy, ale jak mam to trochę po marudzą i się nie wtrącają..
kacper94
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 04, 2009, 15:35:42 »

o pasku na świadectwie mogę zopomniec cienko mi z matmy i chemi idzie więc ta metoda odpada

Masz jeszcze jedną możliwość kupić większe akwa.

właśnie o tym myślałem ale nie dostaje żadnego kieszonkowego. możliwosc jest jedna sprzedanie tego akwarium co ja mam i kupno wiekszego np 112l. ale nie wiem co z rybami  Tongue Huh Huh Huh
zybi
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 04, 2009, 15:47:38 »

hehehe dziwny wątek Smiley po prostu pokaż rodzicom jakie warunki powinno stwarzać wasze akwarium, żeby mogli trzymać swoje ulubione rybki Smiley najlepiej niech sobie usiądą i poczytają na naszym forum Smiley. Nie namawiam Cię do zakupu większego akwarium, ponieważ z tego co przeczytałem bardziej chcesz się jego pozbyć niż wprowadzać zmiany. Kupno większego akwarium nic nie załatwi, bo na dobry stan zdrowia rybek nie składa się tylko litraż akwarium Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 15:50:52 wysłane przez zybi » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: