piotr74
Nowy
|
|
« : Marzec 03, 2009, 15:26:24 » |
|
Może dla wielu z was pytanie to wydaje się śmieszne, ale jak zamawiałem zbiornik, pytałem o gwarancję. Usłyszałem, że podstawą gwarancji jest odpowiednia szafka oraz podstawka z matą ( pani stwierdziła, że podstawka zabezpiecza tylko szafkę w razie ociekającej po zbiorniku wody, a mata chroni zbiornik). W drugim sklepie pan stwierdził, że podstawka wyklucza matę. Jak więc zrobić aby zbiornik był bezpieczny, podstawkę już mam, czy dokupić matę? Jeśli tak, to gdzie ma być, pod podstawką, czy na podstawce pod zbiornikiem. Za odpowiedzi z góry dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2009, 17:10:21 » |
|
jezeli masz podstawke to dobrze, jedno wyklucza drogie ale tak juz jest ja mam pod akwa zwykłą płytę styropianową i jest bardzo dobrze
|
|
|
|
|
|
|
zybi
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2009, 17:21:44 » |
|
Też wybrałbym płytę styropianową Dużo jest rozwiązań od wyboru do koloru
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 17:25:08 wysłane przez zybi »
|
|
|
|
|
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik
Mój Bojek Którego Już Niema :(
|
|
« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2009, 17:32:14 » |
|
ja do swojego 140 L które mam od dziś chyba też podłoże stropian
|
|
|
|
4 molinezje Black Molly 1 Koza 2 żałobniczki (będzie więcej) 1 sumik kasatka Traszka Chińska 1 Piskorek 10 neon inessa 2 gupiki 1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)
akwa 140L.
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2009, 19:48:30 » |
|
no tez chce plyte pod 140 ale w 4 zoologikach u mnie njawiększe akwa jakie mają to 112
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #5 : Marzec 04, 2009, 19:56:12 » |
|
ja podłozyłem zwykłą wycieraczkę akurat wymiarami pasowała a kosztowała 1,99 w jysk'u
|
|
|
|
|
|
|
piotr74
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Marzec 04, 2009, 22:02:29 » |
|
Akwa już stoi. Zrobiłem tak: zbiornik stoi na podstawce, ale ponieważ ktoś pisał, że te kółka na podstawce nie wytrzymują ciężaru, to zrobiłem między nimi wypełnienie ze styropianu trochę wyższe, bo na pewno styropian się ściśnie.Jak to się sprawdzi, nie wiem, czas pokaże. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
where are those good old-fashioned values?
|
|
« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2009, 22:09:40 » |
|
ja stosowalem po prostu pianke pod panele, jest to swietne i tanie rozwiazanie, polecam kazdemu kto zaklada zbiornik szczerze to nie spotkalem sie w mojej historii akwarystycznej z jakims negatywnym i wplywajacym na bezpieczenstwo wplywem stania akwa na szafce- mimo wody splywajacej nic sie nie stalo poza lekkim odbarwieniem okleiny
|
|
|
|
|
|
|
Marecki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Marzec 04, 2009, 22:23:29 » |
|
ja stosowalem po prostu pianke pod panele, jest to swietne i tanie rozwiazanie, polecam kazdemu kto zaklada zbiornik szczerze to nie spotkalem sie w mojej historii akwarystycznej z jakims negatywnym i wplywajacym na bezpieczenstwo wplywem stania akwa na szafce- mimo wody splywajacej nic sie nie stalo poza lekkim odbarwieniem okleiny Co do pianki pod panele, to ostatnio byłem w Leroyu i Castoramie to mogli sprzedać, ale w dużych wymiarach, gdzieś na tym forum czytałem, że karimata spełnia super to zadanie.
|
|
|
|
|
|
|
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik
Mój Bojek Którego Już Niema :(
|
|
« Odpowiedz #9 : Marzec 04, 2009, 23:03:26 » |
|
PGR ja zato znam histiorię która przytrafiła się mnie. akwarium stało na szafce. pod pewnym naciskiem i kiedy ciągle chodzi ktoś po pokoju, to akwarium rozkłada swój ciężar na twardej szafce po czym może łatwo pęknąć. kiedy jest jakaś mata pod akwa to rozkłada ono swój ciężar na czymś miękkim... po tych przygodach jak pękły mi 2 akwaria postanowiłem kupić 140L, ale troche mam stracha że pęknie nawed jak coś pod nie podstawie... jutro zalewam wodą żeby dojrzewało... 3majcie za mnie kciuki
|
|
|
|
4 molinezje Black Molly 1 Koza 2 żałobniczki (będzie więcej) 1 sumik kasatka Traszka Chińska 1 Piskorek 10 neon inessa 2 gupiki 1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)
akwa 140L.
|
|
|
Salomon77
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2009, 17:40:38 » |
|
no zobaczymy czy spelni oczekiwania niejest mi ona potrzebna więc ją potne
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
where are those good old-fashioned values?
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2009, 19:22:50 » |
|
ja kupiłem w castoramie 75cm pianki pod panele dałem złożone na pół, jednak przy akwa powyżej 100l dałbym ze 4 wartwy dla pewności... musi zadziałać, wiele lat u mnie w domu 100l klejone przez najomego akwarium stało na... kawałku kartonu
|
|
|
|
|
|
|
|