Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Krewetki amano się chowają
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetki amano się chowają  (Przeczytany 5465 razy)
andrzejkowac
Bywalec

« : Marzec 05, 2009, 13:25:20 »

Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem 5 sztuk krewetek Amano i kilka Red . Redki po kilku dniach aklimatyzacji ładnie sobie spacerują po całym akwa natomiast Amano znalazły sobie kryjówkę pod kamieniem i bynajmniej za dnia widać tylko wystające wąsy ..Akwa jest 112l pozostała obsada to 12 neon czerwony 6 żałobniczka  zbrojnik i otoski .Żadne z ryb nie interesuje się małymi Redkami więc nie powinny też stanowić zagrożenia dla znacznie większych Amano . Powiedzcie co się dzieje .

Młode ampularie oddam
MirasZ
Moje akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2009, 14:07:21 »

Mam amano prawie rok. Są tygodnie gdy spacerują tuż przed przednią szybą i takie gdy żadnej z 5 nie widać przez kilka dni.
Wsyp jakiś pokarm odpadający i przetestuj czy sie skuszą. Może mają wylinkę w związku ze zmianą prametrów wody? Wtedy zawsze sie chowają.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2009, 15:37:06 »

Możliwa jest wylinka u wszystkich jednocześnie ? Chociaż chyba widzę coś co mogłoby być pancerzem one to zjadają ?

Młode ampularie oddam
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2009, 16:47:03 »

tak zjadają Smiley

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2009, 18:12:59 »

Kilka fotek
Na początek widok ogólny aranżacja od miesiąca więc panuje tu bałagan ale jak widać kryjówek nie powinno brakować

Tu widać z bliska kamień pod którym się chowają

I same krewetki złapane w trakcie nieśmiałych prób wyglądania .

Młode ampularie oddam
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2009, 18:27:00 »

adnrzejkowac ja miałam krewetki Amano w jednym z akwarii 5 szt. wszystkie pięknie śmigały po całym akwa były od samego początku bardzo śmiałe wypływają do karmienia z rybami, nawet czasem zdarza im się wyrywać tabletki z paszczy glonojada syjamskiego i zwiewać z ta zdobyczą.
 Po jakims czasie zakupiłam również krewetki Amano do drugiego akwarium szt.7 - od razu się schowały i mimo bardzo spokojnej reszty obsady ( w postaci malutkich kąsaczy , potem doszły jeszcze ramirezy) nie wychodziły nigdy , nie pływały nie chasały nigdy nie widziałam aby jadły czsem udało mi się wylukać ze dwie pod kamieniem jak u Ciebie. Mijały miesiąse i nic się nie zmieniało w ich zachowaniu - właściwie to pomyslałam że większość zdechła ( bo najwięcej widziałam 2) , ale przytrafił mi się pech i to akwarium pękło , wszystko co żyje musiałam wyłowić i wtedy dopiero okazało się że wszystkie krewetki jednak żyją.
 Odratowane krewetki przeniosłam do wcześniej wspomnianego akwarium ( w którym to Amanki chasdają w najlepsze), no ale przeniosłam i tyle je widziałam  Grin te 5 które było tam od dawna nadal widać( są starsze i większe od nieśmiałych) a wstydziochy znów zachowują się jak by nie istniały.

Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #6 : Marzec 08, 2009, 09:23:57 »

Moze znajdzie sie ktos bardziej obeznany w temacie krewetkowym i wytlumaczy takie zachowanie i od czego jest ono zalezne ? Czy to po prostu charakter indywidualny, czy parametry wody, czy podawane pokarmy, czy dobieranie obsady - a moze jeszcze cos innego ?
U mnie sie pokazaly tylko raz przy miekkim restarcie  Angry

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Marzec 08, 2009, 10:48:03 »

Z moich obserwacji wynika że wychodzą w nocy i rano wracają wczoraj jedna się wyłamała i siedziała na roślinach cały dzień . A żyją wszystkie ,ciekawe modele . Teraz już prawie 11 i pierwsza już wróciła na kwaterkę reszta pewnie zaraz dołączy

Młode ampularie oddam
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Marzec 08, 2009, 11:10:37 »

Moze znajdzie sie ktos bardziej obeznany w temacie krewetkowym i wytlumaczy takie zachowanie i od czego jest ono zalezne ? Czy to po prostu charakter indywidualny, czy parametry wody, czy podawane pokarmy, czy dobieranie obsady - a moze jeszcze cos innego ?
U mnie sie pokazaly tylko raz przy miekkim restarcie  Angry
Mi po przykładzie który opisałam ze swoich doswiadczeń wychodzi że można wykluczyś parametry wody i obsadę - co pozostaje? -charakter indywidualny??? być może można to tak mnazwać ale przyczyny dopatrywałabym się w raczej w pochodzeniu krewetek i warunków ich hodowli u ''producenta Tongue ''

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: