Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zalanie "starego" akwa  (Przeczytany 1368 razy)
ufok king
Nowy
*

« : Marzec 10, 2009, 16:19:35 »

Mam pytanko do doświadczonych osób.

Mam akwa 200l które było kiedyś zalane później zostało odłożone na strych stoi tam z 2 lata i teraz czy można to akwa próbować zalać bo podobno akwa raz zalane i potem trzymane bez wody trzeba przekleić bo klej robi się kruchy i możne być nie szczelne czy to prawda?

bardzo proszę o dopowiedz czy ktoś zalewał akwa które było używane potem stało jakiś czas i było znowu zalane

112l
20 neonek
20 kardynałków
9 glonojadów ( 8 młode weloniaste)
1 ostronos
6 kirysków
akwa na ziemi ogrodowej

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #1 : Marzec 10, 2009, 16:39:44 »

weź akwarium i zalej i zobacz czy nic się nie dzieje, niech tak stoi 3-4dni, ewentualne braki sylikonu uzupełnij, ale po 2 latach nie powinno się z nim nic stać. Wyczyść je porządnie octem lub jakimś płynem przepłucz porządnie i baw się dobrze Smiley

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Marzec 10, 2009, 20:45:17 »

Robiłam tak wielokrotnie i wszystko było w porządku ale - poprostu sprawdź najpierw silikon naciskając go pacem czy się nie kruszy ( ale po dwóch latach powinno być ok)

wes
Stały użytkownik

Invaders.Must.Die.exe

« Odpowiedz #3 : Marzec 10, 2009, 21:22:53 »

jeżeli jest to nowe akwarium ( kupione w przeciągu kilku zeszłych lat ) to nie powinno się nic dziać
ja niedawno zalałem akwarium które stało 4 lata

Zapraszam na stronę http://www.szewczyk.e-swinoujscie.pl/
W naszym sklepie można nabyć wszystko do pielęgnacji obuwia i stóp

Polecam! http://www.neszama.blogspot.com/
Lilim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 10, 2009, 21:30:06 »

Właśnie obok mnie stoi akwarium 112 litrowe które otrzymałem od znajomego. Ostatnie 3-4 lata przeleżało na strychu, po dostarczeniu do mnie wystarczyło go umyć octem, dobrze wypłukać, zalać odrobiną wody i zostawić na noc w celu sprawdzenia szczelności. Teraz jest w pełni zalane i żadnych problemów nie ma.

Więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - tak Smiley Ale warto sprawdzić jego szczelność. Różne przypadki się zdarzają...
ufok king
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 10, 2009, 21:38:31 »

wielkie dzięki panowie za pomoc czyli posprawdzam i zalewam  Afro

112l
20 neonek
20 kardynałków
9 glonojadów ( 8 młode weloniaste)
1 ostronos
6 kirysków
akwa na ziemi ogrodowej

k0k0z
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 10, 2009, 22:26:37 »

Właśnie obok mnie stoi akwarium 112 litrowe które otrzymałem od znajomego. Ostatnie 3-4 lata przeleżało na strychu, po dostarczeniu do mnie wystarczyło go umyć octem, dobrze wypłukać, zalać odrobiną wody i zostawić na noc w celu sprawdzenia szczelności. Teraz jest w pełni zalane i żadnych problemów nie ma.

Więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - tak Smiley Ale warto sprawdzić jego szczelność. Różne przypadki się zdarzają...

Należy też zaznaczyć, że akwarium tego znajomego wyleżało na strychu 4 lata, wymyte, co ważniejsze osuszone i w miarę doczyszczone (no oprócz zacieków), co raczej pozytywnie wpłynęło na jego stan, a uwierzcie u mnie na strychu jest ekstremalnie. Tongue Więc jeśli jest szczelne i silikony OK to zalewaj, powodzenia.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21482.0 <- 30L + Tuba 10L, proszę komentować ^_^
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
**

Dein Gesicht ist mir egal...

« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2009, 09:56:41 »

U mnie po 5 latach "działa" bez zarzutów. Sprawdź tylko szczelność na początku, jak wyżej... powodzenia...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: