Przedstawiam moje 112l
ma juz ok miesiąca nie wygląda za rewelacyjnie ale roslinki jeszcze sie rozrastają jak podrosną pewnie zrobie małe przemeblowanie
prostokąt 80x35x40. Szkło zaupione w hurtowni art zoologicznych w rcmb w rzeszowie . Nazwy producenta nie pamietam, jest naklejka z tylu ale juz nie jestem w stanie jej przeczytać bo jest za blisko sciany moze sie naczasie z lusterkiem pobawie to wam podam- głownie chodzi mi o to ze nie polecam tego szkła. są dziwne refleksy gdy sie patrzy i przesuwa głowa gora duł i wydaje sie być wąskie po zalaniu wodą (a ma 35 cm:) w starym akwa 50l takiego czegos nie miałem...
Oświetlenie:
standart 2x18 W w pokrywie firmy diversa
kolor swiatła emitowany tez mi sie nie podoba i bede chciał zmienić swietlowki z przypływem kasy
// edit 07.03.2009 zakupiona jedna swietlowka aqua glo 20W druga standart
Sprzęt:
filtr wewnetrzny aquael Fan2 plus + deszczownica ustawiona na ruch tafli wody (bez bąbelkóf)
grzałka Elite 100w
Podłoże:
ok 1 cm ziemi ogrodowej do kaktusów juz fabrycznie wraz z keramzytem (dla ciekawskich siatki nie dawałem bo widziałem juz ostre debaty na ten temat;p )
ok 10 kulek gliniano tofrowych
ok 4-5 cm zwir rzeczny
Dekoracje:
2 korzenie, kokos, liście dębu szyszki olchy
Parametry wody:
Temperatura: 25'C
Nawożenie
brak
edit 07.03.2009 bimbownia co2
Flora:
hm tu problem bo nie znam nazw wszystkich ale kupiłem taki zestaw na allegro i miałem troche swoich roslin ze starego akwa ale wiadomo wszystko sie nie przyjeło i nie wiem co zostało ale mniej wiecej to :
Limnophila sessiliflora (Limnofila bezszypułkowa)
Ceratoptersis siliquosa (Paprotnica)
Hygrophila angustifolia (bardzo mała:)
Mech jawajski
Hygrophila siamensis
Bacopa monnieri (Bacopa drobnolistna) jedna sadzonka
Ludwigia repens
Lilaeopsis novae zelandiae
i glosia tez z allegro ale duzo sztuk padło w transporcie, jeszcze takie lekko podżółkłe wsadziłem i narazie jakos odżywaja moze cos z niej bedzie
Fauna:
17 neon innesa
4 zbrojniki niebieskie (2 duze co sie trą w kokosie a te 2 małe to efetky, małych nie odławiam bo nie mam co z nimi robić)
2 kosiarki
2 kirys spiżowy
2 kirys albinos weloniasty
2 kirys ktorego nazwy nie znam chyba "Corydoras nanus"
10 razbora klinowa
5 danio czerwony(?)
Zdjecie narazie jedno bo nie mam czasu a widze ze zrobienie dobrego zdjecia to nie prosta sprawa. Niebawem wiecej: 17.02.2009
to samo max rozmiar
http://img337.imageshack.us/my.php?image=p1010033oy9.jpg07.03.2009 dokupiłem rybek (w opisie u góry ) lampe i zamontowałem bimbrownię. rośliny po wczorajszej przycince (nie miałem juz miejsca na karmienie ryb tak sie rozrosły po zamontowaniu bimbrowni
zdjecia dzisiejsze: