Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada 112l.  (Przeczytany 4651 razy)
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 03, 2009, 21:20:05 »

u mnie neony trzymają się razem , wynika to najprawdopodobniej z tego że mam harem gurami mozaikowych

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
pi3cho
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 03, 2009, 22:06:36 »

a czy myslicie ze w gesto zarosnietym akwarium (112L) dobrze sprawdzi sie obsada:
harem bojownikow syjamiskich (1+2/3) lub gurami mozaikowych (1+2/3)
8 neonow czerwonych
4 otoski??
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 04, 2009, 08:09:17 »

a czy myslicie ze w gesto zarosnietym akwarium (112L) dobrze sprawdzi sie obsada:
harem bojownikow syjamiskich (1+2/3) lub gurami mozaikowych (1+2/3)
8 neonow czerwonych
4 otoski??

nie,akwarium nie może być gęsto zarośnięte,ryby muszą mieć przestrzeń do pływania.Rośliny to powinien być tylko dodatek do ryb
poza tym bojek moze podgryzać neony.
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 04, 2009, 08:18:41 »

Rośliny to powinien być tylko dodatek do ryb
Są także akwaria "Holenderskie" gdzie jest wręcz na odwrót. Jest ono urządzone z myślą o roślinach, a ryby to tylko dodatek

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 04, 2009, 08:57:51 »

Rośliny to powinien być tylko dodatek do ryb
Są także akwaria "Holenderskie" gdzie jest wręcz na odwrót. Jest ono urządzone z myślą o roślinach, a ryby to tylko dodatek

jasne że tak ale neony to nie ryby to akwarium holenderskiego.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 04, 2009, 12:12:09 »

nie przesadzaj dwight ,andrzej72 ma je chyba też w takim litrażu można je obejrzeć w dziale nasze akwaria
Miałem w swoim baniaku 2 skalary. Do tego miałem o ile dobrze pamiętam 10 neonów, 4 kirysy i chyba 3 gupiki i nic poza tym. Baniak był na ziemi ogrodowej i nie szedłem w kierunku holenderskiego więc skalary miały gdzie pływać.
Minimalna wysokość baniaka dla skalarów wg książek to 50 cm. A skoro tak to minimalna wysokość zbiornika to 60 cm (bo odpada parę cm na podłoże). Dla mnie takie "wymiarowania" baniaka dla skalara to lekkie nieporozumienie. W swoim zbiorniku o wysokości "netto" 32 cm (licząc podłoża do lustra wody) miałem dwa skalary, które dociągnęły do wysokości około 18cm. Przypuszczam, że większe by już nie urosły - skalar rzadko osiąga w akwariach wysokość 20cm i więcej. Swoje skalary oddałem do sklepu bo przeprowadzałem się do Wrocławia i nie miałem sumienia targać ich ze sobą w wiadrze i w tym samym wiadrze trzymać później Bóg jeden wie ile.
Tak więc wg mnie skalar w 112 litrach - owszem, można, ale jednocześnie trzeba zapewnić mu dużo miejsca, a więc mocno zarośnięte zbiorniki z dużą odsadą ryb innych gatunków odpadają

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 04, 2009, 12:21:19 »

nie przesadzaj dwight ,andrzej72 ma je chyba też w takim litrażu można je obejrzeć w dziale nasze akwaria

Miałem w swoim baniaku 2 skalary. Do tego miałem o ile dobrze pamiętam 10 neonów, 4 kirysy i chyba 3 gupiki i nic poza tym. Baniak był na ziemi ogrodowej i nie szedłem w kierunku holenderskiego więc skalary miały gdzie pływać.
Minimalna wysokość baniaka dla skalarów wg książek to 50 cm. A skoro tak to minimalna wysokość zbiornika to 60 cm (bo odpada parę cm na podłoże). Dla mnie takie "wymiarowania" baniaka dla skalara to lekkie nieporozumienie. W swoim zbiorniku o wysokości "netto" 32 cm (licząc podłoża do lustra wody) miałem dwa skalary, które dociągnęły do wysokości około 18cm. Przypuszczam, że większe by już nie urosły - skalar rzadko osiąga w akwariach wysokość 20cm i więcej. Swoje skalary oddałem do sklepu bo przeprowadzałem się do Wrocławia i nie miałem sumienia targać ich ze sobą w wiadrze i w tym samym wiadrze trzymać później Bóg jeden wie ile.
Tak więc wg mnie skalar w 112 litrach - owszem, można, ale jednocześnie trzeba zapewnić mu dużo miejsca, a więc mocno zarośnięte zbiorniki z dużą odsadą ryb innych gatunków odpadają

sam jesteś człowieku nieporozumienie na jakiej podstawie podważasz zdanie fachowców którzy jasno i wyraźnie piszą czy to w różnych książkach akwarystycznych czy w necie że dla skalara minimum 50 cm wysokości? to że urosły do 18 cm to twój argument? raczej kiepski,skalar to duża ryba i tym samym wymaga dużego zbiornika.

po raz kolejny zapominasz o pkt. 6 regulaminu forum

po konsultacji z innymi Modami dostajesz tryb moderowany, skoro ostrzeżenia nie dają ci do myślenia.
Góral
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 20:57:08 wysłane przez Góral » Zapisane
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 04, 2009, 13:43:18 »

sam jesteś człowieku nieporozumienie
Wyraziłem swoje zdanie na pewnie temat a Ty mnie obrażasz. Nie pierwszy raz z resztą. na taką Twoja postawę dłużej obojętny być nie mogę i nie potrafię i każdy przejaw chamstwa w Twoich postach będę zgłaszać do moderatora.
na jakiej podstawie podważasz zdanie fachowców którzy jasno i wyraźnie piszą czy to w różnych książkach akwarystycznych czy w necie że dla skalara minimum 50 cm wysokości?
Niczego nie podważam tylko nie zgadzam się z takim stwierdzeniem "fachowców". A na jakiej podstawie? Ano na takiej, że H. Bleher oraz J. Dawes pisali w swoich książkach, że w rejonie Rio Negro odławiano (Bleher zrobił to osobiście) osobniki o wysokości 24-26 cm w oczkach, wręcz kałużach o głębokości nie przekraczającej 35-40 cm. Dla mnie H. Bleher jest fachowcem - kto jest dla Ciebie nie wnikam. Jednak Twoi "fachowcy" z reguły przepisują zdania z książek innych "fachowców", a stwierdzenie, że dla skalara min. 50cm wysokości zbiornika to ZALECENIE a nie warunek konieczny do spełnienia.
to że urosły do 18 cm to twój argument? raczej kiepski,skalar to duża ryba i tym samym wymaga dużego zbiornika.
Nawiążę do publikacji, których autorami są Twoi "fachowcy".  Otóż wielu z nich pisze, że skalar osiąga ileś tam cm wysokości. Jednak mało kto zaznacza, że wymiary te osiąga w naturalnym środowisku. W akwariach skalar rzadko kiedy dorasta to swoich naturalnych rozmiarów. W naprawdę fachowych publikacjach autorzy stwierdzają FAKT, że skalar w niewoli (w akwarium) dorasta mniej więcej do 80% tego co w naturze. Skalar jest dużą rybą i owszem, ale nie przekreśla go to jako rybę do zbiornika o wysokości 40cm. tak więc skończmy z mitami bezmyślnie powielanymi , a zacznijmy myśleć, czytać i analizować. No i trzeba zweryfikować kto jest a kto nie jest fachowcem. Czy fachowcem od ryb jest np. H. Bleher czy J. Kowalski, kolega z podwórka

pi3cho
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 07, 2009, 16:07:32 »

jasne że tak ale neony to nie ryby to akwarium holenderskiego.
wedlug fachowcow neony to sa ryby do akwarium holenderskiego Wściekły...no chyba, zeby uznac Andrzeja Sieniawskiego za laika akwarystycznego ("Akwaria roslinne w stylu holenderskim")
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: