Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Pomoc w doborze rybek i witamin :)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc w doborze rybek i witamin :)  (Przeczytany 3121 razy)
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 08, 2009, 13:43:56 »

Brawa za:
6 neonów 5 danio(jeden chyba w ciąży) 2 molinezje 2 mieczyki młode samice 2 gupiki 1prętnik karłowaty
i to wszystko w 54 litrach. No pogratulować... Tylko zastanawiam się czego pogratulować. Bo trafności doboru obsady napewno nie.
Poza tym dla ciebie małe oznacza młode. Nie liczysz się więc z tym, że ryba rośnie. Mieczyk na początku jest mały ale kiedy dorośnie ma już co najmniej kilka centymetrów. To samo z molinezjami. 4 dorosłe sztuki w tak małym akwarium przy ruchliwym danio i neonach to lekka pomyłka.
Samo trzymanie ruchliwego danio w 54 litrach już wg mnie jest nieporozumieniem. Ehh.... Szkoda pisania...

sag0209
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Maj 08, 2009, 13:53:06 »

heh prośba o pomoc zamieniła się w kłótnię kto się zna lepiej Wink może ktoś mądry napisze mi jaka mam lektorkę mam poczytać żeby tak jak nie którzy mówią rybki się nie męczyły. Która pomogłaby mi w dobrej nieszkodzącej rybkom i roślinkom hodowli Smiley

Akwarium 60 l >>> 126 l w drodze Cheesy
stan :
3x Molinezja
5x neon
1x zbrojnik tygrysi
1x zbrojnik złoty (albinos)
2x Brzanka rekinia
2x welon
2x Danio
Jestem nowicjuszem ale daje rade Smiley
Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #17 : Maj 08, 2009, 13:59:06 »

heh prośba o pomoc zamieniła się w kłótnię kto się zna lepiej Wink może ktoś mądry napisze mi jaka mam lektorkę mam poczytać żeby tak jak nie którzy mówią rybki się nie męczyły. Która pomogłaby mi w dobrej nieszkodzącej rybkom i roślinkom hodowli Smiley
Wystarczy wpisac w google nazwe rybki lub rosliny o jaka Ci chodzi i dostaniesz duzo wiadomosci o ich potrzebach jesli nie chcesz porad na forum
Dobrze by tez bylo przed zakupami dowiadywac sie czy masz kupic dana rybke do akwarium jakim dysponujesz, bo jak narazie to masz totalne przerybienie i calkiem niedobrane do siebie ryby - i to nie jest krytyka tylko dobra rada

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
sag0209
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Maj 08, 2009, 21:15:49 »

andrzej72 weź doradź mi jakieś preparaty do rybek jakieś witaminki itd.
a co do tego ze mam za małe akwarium w przyszłym tygodniu kupuje 112 l wiec to chyba będzie starczyć

stan :
3x Molinezja
5x neon
1x zbrojnik tygrysi
2x Brzanka rekinia
2x welon
2x Danio
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #19 : Maj 08, 2009, 21:29:36 »

Posty nie na temat skasowałem. PataP proszę zwracać się z szacunkiem do forumowiczów. Następnym razem na upomnieniu się nie skończy.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Nerw
Zainteresowany
**

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"

« Odpowiedz #20 : Maj 08, 2009, 21:59:39 »

Powinno starczyć, ale welony musisz oddać, bo one wolą zimną wodę, a  pozostałe rybki nie. Poza tym musisz też odda zbrojnika lamparciego (nie tygrysiego Wink ), bo one rosną wielkie i nawet 112l to dla nich stanowczo za mało. Brzanki rekinie też do oddania - też rosną za duże nawet do 112l.
Posłuchaj dobrych rad i nie męcz rybek...
I poczytaj koniecznie o dojrzewaniu zbiornika.

"Myśli są niczym maleńki prozaiczny ziemniak w kępie psychodelicznych chryzantem"
Moje akwaria: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24015.0
Pozdrawiam Smiley
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Maj 09, 2009, 11:59:40 »

sag0209 - zrezygnuj z jakiejkolwiek chemii i nie lej nic zbędnego do akwarium. Jeśli chodzi o witaminy dla ryb to moim zdaniem dobre pokarmy (np. Tetry) mają ich w odpowiedniej ilości. Pokarmów zawierających witaminy jest cała masa: są też takie przeznaczone dla konkretnych ryb np. specjalne pokarmy dla zbrojników, dla welonów... Proponuje tez dietę urozmaicić tzn. raz maks dwa razy w tygodniu podac coś żywego lub mrożonego. Niech ryby też mają coś od życia i zjedzą "schabowego" Smiley.

sag0209
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Maj 10, 2009, 15:58:20 »

ok schabowego maj co dwa dni tylko cały czas mrożonki bo żywca u nas nie ma  Cheesy i dziękuje za rade na pewno skorzystam

stan :
3x Molinezja
5x neon
1x zbrojnik tygrysi
2x Brzanka rekinia
2x welon
2x Danio
Strony: 1 [2]
  Drukuj