Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: warstwy podłoża  (Przeczytany 1735 razy)
pitur
Nowy
*

« : Kwiecień 11, 2009, 13:47:52 »

Witam
Chciałbym stworzyc optymalne warunki dla rozwoju roslin chodzi mi o podłoże, powiedzcie mi która z mozliwych opcji byłaby najlepsza i czy mieszanie podłoza nie zaszkodzi tzn czy nie bedzie zbyt duze stezenie nawozów a wiec na pierwsza warstwe chiałbym połozyc Tetra CompleteSubstrate następnie FILTUS FLORAN START lub Aqua Substrate II na koniec zwykły zwir, powiedzcie mi czy bie bedzie tego za dużo? czy poprostu pozostac tylko przy  Tetra CompleteSubstrate na to zwirl ,ewentualnie co innego mogłbym na tetre połozyc? co do roslin praktycznie cały baniak obsadzony roslinami jest ich sporo
kaśka25
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 11, 2009, 22:43:26 »

dobra jest zwykła ziemia ogrodowa, potem żwirek i nawozy w tabletkach
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 11, 2009, 23:15:53 »

Jeśli robisz akwarium na ziemi ogrodowej jest to tak zwane low-tech (poczytaj sobie)
Nawozy w tabletkach nie są potrzebne,co więcej nie są wskazane.  Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
pitur
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2009, 00:37:29 »

Rozwazałem opcje na ziemi , jednak zdecydowałem sie jednak nie ryzykowac z miom szczesciem to cos by nie wypaliło, poza tym kupiłem juz podłoze tetry wiec po co marnowac, ale dzieki za rade.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2009, 00:59:58 »

jak sie nabierze troche doswiadczenia to mozna kombinowac i tworzyc hybrydy np wymieszac substraty z glebą lub miec poprostu High tech na ziemi np zbiorniczek Tusi jest na bazie ziemi i substratów
ja tez mam na ziemi z mocnym oswietleniem nawozeniem i wydajną filtracją takze to nie reguła ze jak na ziemi to tylko Low tech
mam u siebie obecnie wszystkie 3 typy akwariów jeden High Tech na zwirku z nawozeniem do słupa wody jeden typowy LowTech i HighTech na ziemi z którego jestem najbardziej zadowolony, mam w nim najadniejsze rosliny i jest z nim najmniej problemów Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: