Nie tylko ja na tym forum mam akwa na ziemi

No to co na początek zrób sobie z tektury coś co odzieli ziemię od żwiru. O odległościach ziemi od szyby czytałeś?
Umieśc wewnatrz ziemię tak ok 3cm w zależności jak chcesz ukształtować podłoże chociaż z czasem i tak się wyrówna. Jeśli masz siatkę to ją rozłoż i przyspuj żwirem do osiągnięcia ok 4-5cm warstwy żwiru (czyli wraz z ziemią ma powstać ok 7-9cm warstwa podłoża). Zalewaj wodą tak by nie lała się zbyt mocna na podłoże (np lej na talerzyk, dłoń

).
Zalej tak by poziom wody nad żwirem wynosił ok 5cm a następnie bierz się za sadzenie.
Rotale, bacope, ludwigie, limnophilie sadź z tyułu dobierając ze 3-4 łodyżki w odstępach ok 1cm. Jak zacznie rosnąc fajnie się zagęści. Nadwódki posadz bardziej po bokach tez w grupach nie każdą łodygę w innym miejscu. Powinna przysłonić Ci z czasem sprzęt. Mech na korzeń, sitowie mniej więcej na drugim planie a z przodu lileopsia. Zalej do pełna, paprotnicę puść na taflę. Zacznij świecić od 8 godzin dziennie co tydzień zwiększająć o godzinę.
Eleocharis dobrze podobno jest przyciąć i to znacznie. Rotale jak zaczną rosnąc też możesz przycinać do wysokości ok 4-5cm a ucięte kawałki ponownie zasadzać.
Czytałeś w ogóle o roślinach które kupiłeś? Mam nadzieję, że nie jest to jakiś zestaw gdzie są po 2 szt z każdego gatunku.