Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podwodne Ciśnienie a CO2 ?  (Przeczytany 1176 razy)
gibonek
Zainteresowany
**

« : Maj 28, 2009, 10:45:18 »

Witam nie wiedzialem do ktorego z dzialow przyporzadkowac moj temat wiec dalem go tu jakby co to przeniescie z gory przepraszam.

Otóż nurtuje mnie kwestia na jakiej głębokości wytwarza sie samoistnie co2 z materii organicznej w środowisku naturalnym tj. jakie ciśnienie jest potrzebne by zacząl sie wytwarzać dwutlenek węgla. Zastanawialiście sie kiedyś na tym czy można by to wykorzystać w akwarystyce?
Jakby ktoś wiedział jakie ciśnienie istnieje przy tych procesach to proszę o pomoc link lub coś.

-Może dało by się jakoś wytworzyc ciśnienie w akwarium rzędu 3 atm naprzykład...

amazonius fanaticus
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 28, 2009, 11:06:22 »

IMHO nie cisnienie ma tutaj znaczenie tylko procesy chemiczne ktore zachodza w wodzie (podłożu).
Może dało by się jakoś wytworzyc ciśnienie w akwarium rzędu 3 atm naprzykład...
Może by się i dało ... tylko jak wysoki zbiornik by musiałbyć i z jak grubego szkła zeby to wytrzymać ...

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2009, 11:12:16 »

Celuloza (C6H10O5)n

Reakcja fotosyntezy
6H2O + 6CO2 + hν (energia świetlna) → C6H12O6 + 6O2

A u nas zachodzi odwrotna reakcja:
C6H12O6 + 6O2 →  6H2O + 6CO2 + hν (energia)
Celuloza rozpada się kilka razy aż do glukozy i potem CO2 i H2O

Ciśnienie nie ma na to wpływu, a rozkładają bakterie i grzyby.
Chcesz mieć CO2 z celulozy, to najlepiej ze zdrewniałych części roślin, dobra jest słoma owsiana i jęczmienna, bo jest tam też potas w dużej ilości. Nadaje się do oczka wodnego i to świetnie, ale do akwarium niezbyt, za małe zyski, a duża powierzchnia dna zablokowana. Ważna sprawa: trzeba mocno napowietrzać!
gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2009, 12:15:32 »

hmm..
gdzieś kiedyś czytałem że własnie do tego procesu musi być wysokie ciśnienie które wywiera nacisk wody na dno -rzeki,jeziora. i dlatego wlasnie mi to przyszlo do glowy.
Co do cisnienia to trzeba by zrobic akwarium wysokosci okolo 20m ,myslalem o czyms innym np: pokrywe cisnieniowa ;p

a jak miej wiecej wyglada ten proces jezeli by to zastosowac do akwarium celu -> glu -> co2 +h2o  ?
wrzucam części roslin pod żwirek czy na zwirek?

amazonius fanaticus
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Maj 28, 2009, 12:41:09 »

gdzieś kiedyś czytałem że własnie do tego procesu musi być wysokie ciśnienie które wywiera nacisk wody na dno -rzeki,jeziora. i dlatego wlasnie mi to przyszlo do glowy.
Znajdź źródło  Wink Gdyby tak było, to drewno w piwnicy by nie próchniało.

Co do cisnienia to trzeba by zrobic akwarium wysokosci okolo 20m ,myslalem o czyms innym np: pokrywe cisnieniowa ;p
Super! będziemy robili tarło węgorza... Fajne pomysły, ale nie do zrealizowania w domu.

a jak miej wiecej wyglada ten proces jezeli by to zastosowac do akwarium celu -> glu -> co2 +h2o  ?
wrzucam części roslin pod żwirek czy na zwirek?
Mniej więcej tak jest. Nie może być pod żwirkiem, bo będzie metan i siarkowodór. Musi być natlenianie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: