Na twoim miejscu dokupiłbym neonów, we 4 nie czują się pewnie bezpiecznie. Nie wiem ile powinno być minimum bo też jakimś znawcą nie jestem, u mnie pływa koło 15 sztuk i też pewnie jest to mało. Pewnie trzeba by mieć ze 30 aby było dobrze. Wielkość akwarium i ciebie i mnie ogranicza, więc może dokup 6-8sztuk. Z kirysami podobnie, masz 2 a powinno być więcej. Teraz 1 padnie to zostanie ci 1 rybka stadna
, dokup 1 conajmniej.
Jeśli chodzi o glony to postaraj się coś zrobić ze słońcem hehe, przestawić akwarium czy zasłaniać żaluzje/zasłony, chociaż widziałem akwarium które stało na oknie bez tła i nie było glonów, pewnie tu na forum nawet. Dobre przeciwko glonom są rośliny szybko rosnące i dobra filtracja, ale trzeba o rośliny dbać bo przestaną rosnąć i się zaglonią, kup więc nawozy węgiel w płynie i mikromakro. Kosiarki to nie wiem czy pomogą, ponoć dają radę ale ja nie miałem. Krewetki mam i jak jedzą glony to kiepsko im to idzie, chyba że mam złą odmianę. W małym akwarium 30 l miałem plagę krewetek, narobiło się ich ze 250, a myślałem, że jest ich max 50szt. Akwarium nie nawoziłem i glony się porobiły, krewetki nie były nimi zainteresowane. Za to podłoże było brudne. Krewetki oddałem, myślałem że wszystkie, ale już mam z 15
. Teraz od chyba 5 dni walcze z glonem nawożąc akwarium węglem w płynie i żelazem, podmianą wody i usuwaniem mechanicznym - glon się cofa.
Co do ślimaków to tak jak piszesz, bocja to ryba stadna, która w dodatku jest duża. Na plagę ślimaków najlepsze są ślimaki XD helenki, nie wiem jak ta plaga u ciebie wygląda ale wydaje mi się, że 10 helenek powinno sobie z nią poradzić w 2 tygodnie.
O kolcobrzuchu nic nie wiem od siebie bo nie miałem, nie wiem też jakie rybki dodać inne do akwarium, ale to pewnie ktoś inny ci doradzi.