Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: podłoże w arwarium  (Przeczytany 1018 razy)
lidka75
Nowy
*

« : Maj 24, 2009, 13:35:02 »

<papa>Witajcie wszyscy użytkownicy!Jestem po raz pierwszy i nie bardzo orientuję się jak poruszać się po stronach,więc nie złoście się jak robię coś zle.Mam takie pytanko do doświadczonych akwarystów. Mam piękny morski piasek i równie piękne kamienie wyłowione z morza. Czy można zastosować je w akwarium słodkowodnym ,bo słyszałam różne opinie na ten temat? Huh moje akwarium:  112l obsada: gurami złote 1, mieczyki 5, molinezje żaglopłetwe 2, kirysek spiżowy 2, molinezja ostrousta 1, sum 1,kardynałek chiński 2, kilka roślin których nazw nie znam Sad.  Ile rybek może mieszkać w takim akwarium i czy nie mam ich zbyt dużo lub nieodpowiednio dobrane???
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2009, 16:05:11 »

Obsadę masz nieodpowiednią, O dokładniejsze dane proszę na poddział "obsady" w rybach akwariowych na początku forum. Przede wszystkim gurami są stadne i żyją w haremach, mieczyki są ok, nie trzyma się molinezji zagłopłetwych z ostroustami bo się krzyżują. Kiryski i kardynałki stadne, conajmniej 6szt., sum - Huh?.

Podłoże - dla tych rybek co wymieniłaś, najlepsze są akwaria roślinne bo lubią bogaty gąszcz roślin. A do tego piasek za bardzo się nie nadaje, dobrą kombinacją byłaby ziemia + zwir kwarcowy w podłozu, jak nie chcesz sie bawić z nawozami, lepszym oswietleniem itp., zeby roslinki lepiej rosły. Przy ziemi efekty są fajne, ale musisz trochę sobie poczytać przed założeniem takiego akwarium, o tym są stosowne tematy. Pzdr.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
zahi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2009, 12:33:23 »

według mnie kamyki i ten piasek miej w wodzie przez pare dni nie wiem ile i powinno być ok piasek jak piasek najlepiej go wprawdzie kupić ale czy taki twój być nie może nie jestem pewien  Huh Undecided
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: