Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PO4 w kranowce?????  (Przeczytany 1687 razy)
MariuszW
Stały użytkownik

« : Marzec 19, 2009, 19:36:38 »

Witam od jakiegos czasu ok miesiaca mam problem z glonami a mianowicie mam wysyp zielnic na szybie i roslinki pokryly sie takim brazowym nalotem jakby sie porzadnie "zakurzyly" najbardziej jest to widoczne na kokombie i jeszcze jednej podobnej do kokomby (limnophila sessiliflora) a takze na mchu jawajskim (christmass moss), wiec zasiadlem do czytania jak temu zaradzic zakupilem testy na po4 zmiezylem i wyszlo miedzy 2-3,test na NO3 25-30 no to mysle tu cie mam i zdecydowalem wprowadzic jeszcze jedna dodatkawa podmianke w tygodniu w srode 10l (wczesniej podmienialem raz w sobote 15l lacznie z odmulaniem) akwarium 60l gesto osadzone roslinami, owietlenie 2x15w co2 bimbrownia, nawoze przy podmiance tym nawozem z alegro:( http://www.allegro.pl/item528245884_rewelacyjny_nawoz_aqua_gratisy_nowa_oferta.html ) w dawce troche mniejszej od zalecanej  domyslam sie ze jest na bazie symfoni zlotej, a takze raz w tygodniu zelazo.....  ograniczylem takze ruch wody w akwarium  zakupilem 3 krewetki amano i wydawalo mi sie ze glony sie cofaja ale jednak nie.....kilkukrotne badanie wody w ciagu tych podmianek troche mnie zdziwyly bo nie zmienily sie praktycznie nic NO3 zmniejszylo sie do poziomu 15-20, wiec wziolem sie badanie kranowki i tu zwatpilem bo test na NO3 wykazal 10, co jeszcze rozumiem, ale PO4 identyczne jak w akwarium czyli miedzy 2-3  Huh Wściekły czy jest mozliwy taki poziom fosforu w wodzie z kranu ? czy moze te testy sa rabniete??? dodam ze testy robione kilkakrotnie (wlacznie dzis). Czy jest jakis sposob na zbicie fosforanow oprocz chemi??, bo moje rosliny nie daja rady Cry a boje sie ze pewnego razu "rabnie" mnie taki wysyp glonow ze niedam rady.....
kamil5622
Nowy
*

MOJA PASJA

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2009, 10:35:33 »

masz za dużo PO4 w wodzie i glony się rozrastają  PO4 można zmniejszyć za pomocą filtra kosztuje ok 300 zł na allegro

http://www.allegro.pl/item645395642_nowosc_kompletny_filtr_usuwajacy_fosforany_po4.html

jeżeli chcesz pozbyć się glonów bez chemi musisz go użyć sam go stosowałem zdał egzamin  papa

240l 

2X kosiarki

4X neony

2X bocja wspaniała

6X paletki
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2009, 20:34:54 »

Zmierz Po4 w kranie, karmienie mrożonkami też wpływa na wzrost Po4, filtr który kolega podaje w linku jest do morszczaka nie wiem jak działa w słodkiej wodzie ale ogólnie w cuda bym nie wierzyła.... , Twoje glony z opisu nie wyglądajęą mi wcale na glony tylko na sinice -cyjanobakterie...a to już mało ciekawie - zdjęcie rozwiało by wątpliwości.Zrezygnuj z nawozów chwilowo.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2009, 21:07:31 »

filtr jak filtr (chodzi mi o o konstrukcję). nie ma znaczenia w jakim baniaku zamontujemy. a sam absorbent nadaje sie do wody słodkiej jak i słonej. czyli powinien działac równie skutecznie jak w morszczaku.

MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2009, 23:53:33 »

Zmierz Po4 w kranie, karmienie mrożonkami też wpływa na wzrost Po4, filtr który kolega podaje w linku jest do morszczaka nie wiem jak działa w słodkiej wodzie ale ogólnie w cuda bym nie wierzyła.... , Twoje glony z opisu nie wyglądajęą mi wcale na glony tylko na sinice -cyjanobakterie...a to już mało ciekawie - zdjęcie rozwiało by wątpliwości.Zrezygnuj z nawozów chwilowo.

Te glony to napewno zielnice (typowy nalot na szybach), sinic sie juz tyle naogladalem zdjec ze je napewno wykluczam....zrobilem miekki restart zbiornika okolo miesiaca temu na ziemi ogrodowej przestalem nawozic i problem sie zdecydowanie zmniejszyl:) szyby czyscilem pierwszy raz po 3 tygodniach...musze zakupic inny test na PO4 bo ten troche mi sie wydaje podejzany woda z kranu i akwa ma taki sam poziom PO4 nawet jak p 2 tygodniach wrocilem z urlopu i w akwa mialem gaszcz roslin rybki karmione co 2-gi dzien, PO4 niezmienne...., acha i z nalotem na roslinkach krewetki sie rozrawily.... Smiley
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 14, 2009, 10:36:14 »

mówiąc o sinicach miałam na mysli nalot który opisałeś

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: