Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie rośliny na trawniczek ?  (Przeczytany 1521 razy)
kliszo
Nowy
*

« : Czerwiec 12, 2009, 18:59:20 »

Witam Smiley

Mam pytanie odnośnie roślinek nadających się na trawniczek Smiley

Akwarium o pojemności 60l o długości 63cm i wysokości 35cm
Oświetlenie w nim będzie 3x15W

Mam prośbę żebyście mi podali jakie roślinki nadawałyby się na trawniczek do takiego akwa.

Z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 16, 2009, 09:33:55 »

http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?p2635,blyxa-japonica-blyxa-japonska

Pozdro...
Twister78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 16, 2009, 12:39:14 »

A jaki mech by się ładnie prezentował i będzie rósł na przodzie akwa?
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 16, 2009, 13:46:54 »

A jaki mech by się ładnie prezentował i będzie rósł na przodzie akwa?

http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?p2772,taxiphyllum-barbieri-mech-jawajski
omc
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 16, 2009, 16:47:37 »

blyxa jak mu wystrzeli to w 35 cm akwarium do powierzchni dojdzie wiec odradzam ko kiepski to trawnizek;)... to jest roslina 2/3 planowa badz na boki a nie na trawniczek chyba ze w wysokich akwariach.. Mchy musisz dobrze popartzec najlepsze sa te ktore rosna troche w gore, a nie plozą sie np erectus moss. Osobiscie odradzam Ci mchy na trawniczekch, chyba, że wezmiesz kamyczek, oblozysz mchem, obwiązesz i ladnie zapelnisz dno.. moze byc ciekawe, ale bedzie sie brudzic.. Osobiscie polecam Hemiantus mirco... cos tam (nie znam nazw lacinskich, albo glosie (glosssimus cos tam) albo trawke brazylijską (brasilena cos tam- ale ona cholernie dlugo rosnie ale jest baaardzo efektowna).. nalepiej wejdz sobie na holenderskie.pl i tam masz wyszukiwarke roslin i sam sobie znajdziesz.. ja tez pytalem tutaj ale nie doczekałem odpowiedzi, w koncu poczytalem, pogrzebalem i przy moich warunkch z trawniczka zrezygnowalem;)

jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 17, 2009, 07:09:03 »

1. A piszą że blyxa rośnie góra do 15 cm - zawsze przyciąć można - przecież to trawa.  Wink
2. Wpuszczasz krewetki i masz czysty mech na trawniczku a dla krewetek to raj.
3. Fakt - mech trzeba do czegoś przywiązać - kamień, korzeń.

Pozdro...
omc
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 19, 2009, 11:15:33 »

1. A piszą że blyxa rośnie góra do 15 cm - zawsze przyciąć można - przecież to trawa.  Wink

Ale dosyc specyficznie rosnie jakby z jednego punktu(miejsca) musiałbys jej mnóstwo posadzić, w dodatku bardzo gesto... Musisz przyznac, że Blyca nie jest typowym przykładem takie "trawniczkowej trawy" jak np ta trawka brazylijska ktora mi przypomina zdzbla wyrwane z ogrodka;)

jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 19, 2009, 15:17:08 »

Ale dosyc specyficznie rosnie jakby z jednego punktu(miejsca) musiałbys jej mnóstwo posadzić, w dodatku bardzo gesto... Musisz przyznac, że Blyca nie jest typowym przykładem takie "trawniczkowej trawy" jak np ta trawka brazylijska ktora mi przypomina zdzbla wyrwane z ogrodka;)

Masz rację. Twoja brazylijska to bardziej trawa.  Good !
1. Dużo światła potrzebuje ta trawa?
2. Zawsze mam problem z tymi małymi trawkami bo Mi moje kirysy przeważnie ją powyrywają jak przeczesują dno. Blyxa ma trochę dłuższe korzenie.

Pozdro...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: