Jakieś 2 miesiące, do nowo zakupionego konara przyczepiła sie jedna dorosła krewetka, konar został przy mnie w sklepie wyciągnięty ze zbiornika z krewetkami amano i red Cristal.
Po dostarczeniu wszystkich roślinek do domu, wylądowały one razem z konarem w misce z odstaną wodą. Dopiero następnego dnia w docelowym zbiorniku, podczas przekładania korzenia, w jego szczelinie dostrzegliśmy krewetkę, najprawdopodobniej amano.
Wielkie zdziwienie, radość, i wielka niepewność czy przeżyje proces dojrzewania akwarium... nie mieliśmy komu jej oddać...
Krewetek dość aktywnie przezył ten okres, nawet stracił pancerzyk który wyłowiłem przy dokładaniu kolejnych roślinek.
Dzisiaj dostrzegłem zminiaturyzowaną kopie wspomnianej krewetki, miała około jednego centymetra długości, skąd sie wzięła, nie mam pojęcia.
Biorąc pod uwage stopien trudności rozmnażania Amano jest to jeszcze bardziej zaskakujące.
Czy komuś sie udało rozmnożywszy amano w słodkiej wodzie ? (Woda 26 stopni, PH 6,5, KH ok 4)
Jak szybko rosną krewetki ? Ile tygodni moze miec taka centymetrowa krewetka? A moze to nie jest Amano ?
Fotka ewentualnej mamusi, malensto nie dało sie zfotografowac :|
http://i202.photobucket.com/albums/aa219/erykj/aqua/krewetek.jpg