Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozwielitka  (Przeczytany 13698 razy)
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« : Lipiec 18, 2008, 15:42:37 »

Dzisiaj w sklepie kupiłem żywą rozwielitkę czy można ją np. wlać do słoika połowę , drugą połowę dać rybką i czy będzie się namnażać ?? Czy ktoś może próbował to robić ??Czym je karmić ??Proszę o jakieś wskazówki jeśli tak ;p
Chciałbym to hodować tak w 2L butelce
P.S
Ciekawe jak po tym rosną rybki;p
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2008, 16:10:10 wysłane przez Morfeusz04 » Zapisane
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2008, 22:48:24 »

Ciekawe jak po tym rosną rybki;p

Jesli jest duza i soczysta to swietnie. Grin Grin Grin
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #2 : Lipiec 19, 2008, 20:29:38 »

Czy ktoś z forumowiczów próbował hodować
rozwielitkę ?? Może macie jakieś sprawdzone przepisy na udaną hodowlę ??
Mango
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2008, 10:44:21 »

W butelce 2 litry to raczej nie pochodujesz.

Musisz mieć akwa z normalnymi "rybnymi" warunkami. Bez filtra woda się zrobi zielona i nawet rozwielitki tego nie wytrzymają.

Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2008, 20:40:10 »

A czy tak wogóle jest to bezpieczne??(Karmienie żywym pokarmem słyszałem że może przenosić jakieś bakterie )
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2008, 21:20:01 »

Zywy pokarm nie jest zbyt higieniczny. Osobiscie nie karmie zywym. Tylko mrozony i sztuczny. Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2008, 11:59:43 »

Ja karmię mrożonym ale jak mam możliwość to nigdy nie zmarnuję okazji podania żywego. Ryby za tym przepadają ale coś za coś. Albo ryzyko przyniesienia bakterii i pasożytów albo przysmak dla ryb.

O hodowli możesz poczytać tu: http://klub.chip.pl/akwaria/akk/artykuly/wioslarka.html
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 12:01:47 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 27, 2008, 18:50:16 »

W butelce 2 litry to raczej nie pochodujesz.

Musisz mieć akwa z normalnymi "rybnymi" warunkami. Bez filtra woda się zrobi zielona i nawet rozwielitki tego nie wytrzymają.

Właśnie "zielona" woda, czyli zakwit glonów to jest to, co rozwielitki lubią najbardziej. Oczywiście bez przesady - kiedy woda gnije to też nie dobrze.
Dafnie są doskonałymi filtratorami i wszelkie filtry są bez sensu - wręcz jeśli nie wessają dużych rozwielitek to na pewno ich larwy.

Tu macie jak hodować rozwielitki:
http://www.akwarium.net.pl/adv/wioslarki.htm

A tutaj jak wygląda, a nawet filmik jak się porusza Smiley
http://www.akwarium.net.pl/wiki/Dafnia

EDIT: Oh, sorry Emi, nie zauważyłem, że Twój link to ten sam artykuł.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2008, 18:57:23 wysłane przez Przemek » Zapisane

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Lipiec 27, 2008, 21:24:01 »

Dwa litry to za mało. Najprościej to ustawione na parapacie akwarium około 10 litrów.
Zwykła kranówa stoi w takim akwarium kilka dni po czym dodajemy z litr, półtora wody gazowanej, dwukrotnie wieksza niż zalecana dla akwarii dawka nawozu mikroelementowego oraz dwie łyżeczki otrębów pszennych  a najlepiej jakikolwiek pokarm granulowany dla paletek lub pielęgnic afrykańskich itp. Dodatkowo szklanka wody zakwarium a jeszcze lepiej z jakiejś kałuży lub stawku gdzie widać choć leki kolor zielony wody.
Normalnie zamiast otręb czy pokarmów dla ryb stosuję amoniak co daje kontrolę nad wodą i brak gnicia otręb.
 Czekamy tydzień na zazielenienie się wody. Jesli nie nastapiło to jakiś błąd w operacji.

Inny sposób to karmienie drożdżami piekarskimi trzy razy dziennie.W tym wypadku stosujemy jednak delikatne napowietrzanie. To najprostszy sposób ale wymaga systematycznego karmienia i dojścia do wprawy ile rozpuścić drożdży by naprawdę nie przesadzić z dawką jednorazową.

Jak zwykle potrzebne jest tylko jedno: Praktyka i nauka na ewentualnych niepowodzeniach.

Naturalnie nie jest to nadzwyczaj wydajna hodowla ale czasem wystarczy a czasem nie zaszkodzi zająć się czymś więcej niz tylko trzymaniem rybek.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 09, 2008, 16:31:37 »

Ja trzymam u siebie na balkonie w wiadrze... załozyłem sobie hodowle bo chciałem mieć jakiś pokarm dla świeżo wyklutych skalarków.. ale wolą co innego po za tym wioslarki mają słabą wartość odżywczą
Jesli chodować to raczej w celach hobbystycznych niz na pokarm dla ryb Wink
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #10 : Sierpień 16, 2008, 19:56:28 »

Niestety w tych moich 2L nie udało mi się wyhodować tą śmieszną rozwielitkę Sad Zdechły mi wszystkie mimo że w wodzie było dużo nitkowatych glonów...
Zrobiłem tak:
*kawałek kurzej łapki
*zdechła rybka
*ok.2 tygodnie czekania
i zdechły wszystkie jakie wpuściłem....
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 16, 2008, 21:53:08 »

Morfeusz, daruj sobie ta hodowle rozwielitek. W handlu jest wiele lepszych, bezpieczniejszych i bardziej odzywczych pokarmow... Roll Eyes
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 17, 2008, 02:51:17 »

Niestety w tych moich 2L nie udało mi się wyhodować tą śmieszną rozwielitkę Sad Zdechły mi wszystkie mimo że w wodzie było dużo nitkowatych glonów...
Zrobiłem tak:
*kawałek kurzej łapki
*zdechła rybka
*ok.2 tygodnie czekania
i zdechły wszystkie jakie wpuściłem....

trochę złe pokarmy dałes Wink

proponuje wystawić butelkę z dodatkiem drożdży na słoneczny parapet ( niewiele dosłownie szczypta drożdży )
po czym dodać rozwielitki. Najlepiej jakbyś włozył kamień napowietrzający by sie rozwielitki nie podusiły, ale ustaw na najmniejszy strumień bombelków.
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 11, 2009, 18:37:52 »

A w akwarium 60 l moż na hodować dafnie bez napowietzania?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 25, 2009, 00:40:15 »

można ale taka hodowla w celach konsumpcyjnych dla ryb jest nieekonomiczna, ale jak chcesz mieć tylko po to by popatrzec na rozwielitki to czemu nie Wink
glony nitkowate nie są dobre bo zatykaja rozwielikom aparat filtrujący, przesadziłes tez z tą ilością materii organicznej i rozwielitki sie podusiły bo cały tlen zabrały bakterie albo potruły sie od nadmiaru gnijącej materi albo to i to Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: