Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« : Lipiec 08, 2009, 11:33:26 » |
|
Mam pytanie o dobor obsady do akwarium 160L biotop Amazonka
toń wodna: - pielęgnica Kakadu (1 samiec+3samiczki) - pielęgnica Ramireza (1 parka) - neony Innesa / czerwone lub zwinnik jarzeniec lub drobnoustek obrzeżony - 15szt
na dno: - kiryski - 7szt - zbrojniki niebieskie - 2szt - otoski?
powierzchnia: - pstrążnica marmurkowana lub ukośnik ozdobny- 7szt
Jakie sa wasze opinie na temat proponowanej obsady?
|
|
|
|
Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki Moje GG: 911966
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2009, 13:42:21 » |
|
Jak dla mnie spoko, poza tym, ze zrezygnowałbym z ramirezek ... 4 szt kakadu to na takie akwa wystarczająco (no chyba ze masz bardzo duża powierzchnie dna)
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #2 : Lipiec 08, 2009, 13:54:11 » |
|
Obecnie mam gęsto obsadzone akwa ale chce to zmienić - bardziej rozrzedzić rośliny dać więcej korzeni więc realna powierzchnia dna powinna wzrosnąć. Tak że miejsce byłoby na 4 kakadu+2ramirezki ale co warto jeszcze dodac z tych rybek co pisałem (chodzi o rybki w toni) lub innych jako dopełniaczy biotopu?
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #3 : Lipiec 08, 2009, 13:58:00 » |
|
Jak dla mnie to co zaproponowałeś jest bardzo dobre. A z ramirezek bym zrezygnowal ze wzgledu na zbrojniki które też swoją powierzchnię dna znajdą. Nie chodzi tutaj o ilość kryjówek ale o podział terytorium. Przy powierzchni 100x40 (zakladam ze takowe masz jako standard) to na 4 kakadu akurat ale nic więcej
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #4 : Lipiec 08, 2009, 14:07:41 » |
|
OK. Rozumiem że te pielęgniczki jak najbardziej z tymi dodatkami: toń wodna - neony Innesa / czerwone lub zwinnik jarzeniec lub drobnoustek obrzeżony - 15szt (szczerze mówić nie wiem który wybrać który z wód najbliżej zbliżonych do kakadu) na dno: - kiryski - 7szt - zbrojniki niebieskie - 2szt - otoski - 4-5szt? powierzchnia: - pstrążnica marmurkowana lub ukośnik ozdobny- 7szt Czyli takie zestawienie byłoby OK? A jakie rośliny najlepsze dla pielęgnic?
|
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 08, 2009, 14:23:04 » |
|
Ok a co do rybek? pstrąznice mogę być? Co do małych kąsaczowatych - które najlepiej?
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 08, 2009, 15:36:36 » |
|
Ok a co do rybek? pstrąznice mogę być? Co do małych kąsaczowatych - które najlepiej?
tak pstrązenice mogą być , które kąsacze najlepiej? najlepiej te które najbardziej ci się podobają , ja uwielbiam neony czerwone.
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 08, 2009, 18:07:06 » |
|
He he jasne ze te które mi sie podobaja ale podoba mi się wiele kąsaczowatych. Tez lubie neony czerwone. A ile sztuk moge "dorzucić" do akwa z 6 pielęgniczkami? Czy mogę 2 ławice np. n.czerwony i zw. jarzeniec po 15szt każda + pstrążnice pod powierzchnie? Nie przerybie akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 08, 2009, 18:31:33 » |
|
Reno słuchaj zdecyduj się narazie na jeden gatunek kąsaczy a po jakims czasie jak wszystko bedzie grało nie bedziesz miał kłopotów z parametrami i glonami to sobie dołożysz drugi gatunek ( oczywiście pod warunkiem że jeszcze bedziesz chciał),( ja mam w 200 dwie parki ramirez i stadko 28 szt maleńkich kasączy -bystrzyków amandy ( dużo mniejszych niż neon czerwony czy zwinnik jarzeniec) i wcale nie wydaje mi się pusto...)
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #10 : Lipiec 08, 2009, 22:00:07 » |
|
Ok dzięki za podpowiedż. W sumie to fakt że lepiej wprowadzać coś stopniowo. Myślę że zdecyduję się na 6 opisanych wyżej pielęgniczek + ławica neonów chyba czerwonych + obsada dna. A potem się zobaczy
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #11 : Lipiec 09, 2009, 12:10:35 » |
|
Myślę że zdecyduję się na 6 opisanych wyżej pielęgniczek
Widzę, że jednak moje tłumaczenia nie trafiły ... Widzę że się uparleś po prostu na te ramirezki z kakadu (tylko po co pytać skoro i tak było wiadomo jak się skończy) W każdym razie - może się jakoś dogadają ...
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #12 : Lipiec 09, 2009, 13:18:35 » |
|
Nie nie nie uparłem się - ja naprawde pytam czytam i szukam i do konca sam nie wiem jeśli okaże sie iż ma to więcej minusó i plusów to wtedy wybiorę 1 z dwóch. Dla mnei pielęgniczki to nowość więć będzie to bardzo ciekawe dl amnei doświadczenei je mieć ale przed tym chciałbym coś więcej wiedzieć.
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 09, 2009, 13:20:33 » |
|
Nie nie nie uparłem się - ja naprawde pytam czytam i szukam i do konca sam nie wiem jeśli okaże sie iż ma to więcej minusó i plusów to wtedy wybiorę 1 z dwóch. Dla mnei pielęgniczki to nowość więć będzie to bardzo ciekawe dl amnei doświadczenei je mieć ale przed tym chciałbym coś więcej wiedzieć.
może pomoże ci ta strona: http://www.mojaamazonia.com/ masz tam opisy wszystkich biotopów i ryb z Amazonii.
|
|
|
|
|
|
|
Reno
Bywalec
Powrót do młodości...
|
|
« Odpowiedz #14 : Lipiec 09, 2009, 13:24:27 » |
|
Znam przeglądałem i czytałem - myślałem o czarnych wodach (nazewewnicto zgodnie z portalem Amazonia)
|
|
|
|
|
|
|
|