blackmamba
Nowy
|
|
« : Styczeń 13, 2010, 15:38:03 » |
|
Wczoraj wpuściłem 6 krewetek Amano do mojego jeszcze młodego (4-5 tyg) po restarcie zbiornika (120 l). W środku póki co jest kiryśnik i zbrojnik (staruszki) Problem w tym że krewety siedzą sobie tylko na filtrze, na samej górze i na przywiązanym do grzałeczki rogatku (coś tam skubią). Czy krewetki to tak zawsze na początku czy po prostu moje sie boją wyjątkowo? Kiryśnik ma ponad 15 cm no ale właściwie całe dnie śpi - nie straszy ich... Może to głupie pytanie ale nigdy nie trzymałem krewetek i się trochę dygam :] ps. przepraszam za nawiasy
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2010, 16:07:25 » |
|
normalne . Aklimatyzują sie poprostu. Chociaż moje do tej pory lubią sobie głównie przesiadywać przy filtrze grupowo. Najbardziej aktywne robią się tylko po wrzuceniu jedzonka , no i jak samiczka uwalnia feromony- wówczas to jest szał, można się przestraszyć widząc to pierwszy raz .
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2010, 19:02:40 » |
|
Aaaa, a ja się zawsze zastanawiałem dlaczego nagle wszystkie dostają takiego speeda.
|
|
|
|
|
|
|
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec
Rak umarł 12:58 02/01/10
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2010, 19:22:52 » |
|
no i jak samiczka uwalnia feromony- wówczas to jest szał, można się przestraszyć widząc to pierwszy raz . Aaaa, a ja się zawsze zastanawiałem dlaczego nagle wszystkie dostają takiego speeda.
Ja też, a z moimi neonkami jest tak samo, jak z tymi krewetkami.
|
|
|
|
|
|
|
blackmamba
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2010, 22:36:26 » |
|
No mam nadzieję że się ożywią.... Jeszcze jedno pytanie. Jednej nie mogę sie doliczyć. Czy jest możliwe żeby zbrojnik albo kiryśnik ją skonsumowały? One mają niewiele ponad centymetr i pancerzyk więc na zdrowy rozsadek nie ale....
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeń 13, 2010, 22:58:48 » |
|
Teortycznie jest taka możliwość, choć niewielka. A do tego, że nie wszystkie zgłaszają się na poranny apel będziesz musiał się przyzwyczaić. Ja niektórych swoich czasem nie widuję tygodniami.
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2010, 01:11:08 » |
|
Dokładnie. Może być tak że krewecia po prostu nie ma natchnienia na pokazywanie się, może się też skutecznie ukrywać bo szykuje się do zrzucenia, lub już zrzuciła stary pancerzyk. Jest też opcja.....że poszła sobie w świat..a potrafią odejść dość daleko od akwa. Moje pierwsze krewetki Amano w ilości kilku sztuk przestraszyły się ryb i wszystkie sobie poszły. Znalazłam niestety za późno i już wyschły. Ale z kolei od kilku miesięcy jak mam Amanki w akwa gdzie nic ich nie płoszy to żadna ani razu nie wyszła..mimo braku pokrywy.
|
|
|
|
|
|
|
blackmamba
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2010, 08:55:41 » |
|
nie, na pewno nie wywędrowały zakleiłem wszelkie miejsca którym mogłyby się przecisnąć - Alcatraz 2 Może przechodzi wylinkę w jakimś tajemniczym miejscu, czas pokaze
|
|
|
|
|
|
|
blackmamba
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 17, 2010, 20:02:42 » |
|
Dla wszystkich którzy żyją tym co się dzieje z moimi krewetkami (wiem ze sa setki takich osób ) informuję że wszystkie sie znalazły, chociaż przed chwila wydawało mi sie ze wszystkie zaginęły!! Okazało się że znalazły pękniecie w korzeniu i wszystkie się tam wcisnęły i dlatego za każdym razem nie mogłem się ich doliczyć już nie są nieśmiałe i śmigają po całym akwarium. tylko na dół nie schodzą. Chyba boją się kiryśnika bo to wielkie bydle problem w tym ze jak urosną to korzeń stanie się za mały i nie będa miały gdzie wylinki przechodzić. kokos to nie za ciekawe miejsce. muszę coś wykombinować.....
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec
Siberian Husky
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 17, 2010, 20:09:33 » |
|
Może kup większy korzonek i obsadź o gęsto mchem.Wtedy będą miały schronienie.
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce ---------------
|
|
|
blackmamba
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 17, 2010, 23:58:50 » |
|
heh korzeń to jest wielki jak na moje akwarium, ale szpara w którą one się chowają taka sobie. Na razie mają ok 1 centymetra, jak urosną jeszcze z 4, 5 razy to nogę tam co najwyżej włożą mech mam ale wolno mi rośnie i trochę go mało
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #11 : Styczeń 18, 2010, 09:30:25 » |
|
A nie mógł byś po prostu wywiercić kilku otworów większych w tym korzeniu? Czy tez nawet nożem wyciać jakichś większych szczelin gdzie się da?
Fajnie, że krewecie jednak całe i zdrowe.
|
|
|
|
|
|
|
|