klocha
Nowy
|
|
« : Sierpień 03, 2009, 13:20:39 » |
|
Witam, Jestem początkowym akwarystą, posiadam akwarium o wymiarach: 60x40x40 i zamierzam znaleść do niego jakiś lokatorów. Zależy mi aby akwa było troche urozmaicone w gatunki ryb W tym celu zaczałem szukać informacji o różnych rybkach ale z tygo co sie dowiedziałem to albo akwarium mam za małe, albo temperatura nie taka, albo ryby zbyt agresywne itp. i w końcu wyszło na to, że nie znalazłem odpowiednich rybek takich które bym chciał. Możecie pomóc mi dobrać ryby do mojego akwarium tak aby się to wszystko jakoś zgrało? Narazie mam na uwadze tylko pyszczaka saulosa i gębacza wielobarwnego ale nie wiem czy sie nadaja.
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2009, 13:44:06 » |
|
nie ten dział, spróbuj przejrzeć działy "obsady" i "nasze akwaria" i popisz co Ci się jeszcze podoba, dla pyszczaka zbiornik min. 80 cm długości a gębacza chyba tak ale jeszcze popytaj bo nie jestem pewien,
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2009, 13:45:40 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec
ryby denne
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpień 03, 2009, 13:53:07 » |
|
dla saulosów minimum 112l
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
klocha
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpień 03, 2009, 14:09:54 » |
|
Ok z tym, że nie chce wpuszczać tam stada ryb, chcę wpuścić tak po 2-3 sztuki z róznych gatunków (chyba, że jak będa małe to więcej) zależy mi aby akwa było urozmaicone (duże,małe,kolorowe) do tego pare krewetek, może raka i jest impreza Dlatego prosze o pomoc w doborze łatwych w hodowli, ciekawych, mogacych być razem rybek.
|
|
|
|
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec
ryby denne
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 03, 2009, 14:16:32 » |
|
wiesz lepiej jest dać mniej gatunków ,a więcej sztuk
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
klocha
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpień 03, 2009, 15:54:25 » |
|
A coś z wiekszych rybek które moga być trzymane z małymi? np. z neonkami albo danio
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik
(^^,)
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 03, 2009, 15:58:48 » |
|
dużych tzn ? może bojownik (tylko wtedy musisz uważać na niektóre drobnice ) ? może pielęgniczkę kakadu albo ramireza ? pretnik karłowaty ? wybór należy do Ciebie
|
|
|
|
Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
|
|
|
mati1234
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpień 03, 2009, 16:13:09 » |
|
Ja bym dał do tego akwarium mieczyki . W końcu to 96l czyli mieczyki można by było dać...
|
|
|
|
|
|
|
klocha
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpień 08, 2009, 09:57:05 » |
|
Witam ponownie, Wybrałem już sobie kilka gatunków ryb, które mi się podobają i które według mnie mają zbliżone warunki hodowlane, wielkość, zachowanie. Prosze teraz o pomoc w wyeliminowaniu tych gatunków które, nie mogą być razem, (konflikty, inne warunki hodowlane, trudne w hodowli itp.) tak abym mając 100% pewność mógł sobie dobrać coś z tych gatunków. Woda w akwa będzia miała ph obojetne, a temperatura mogę ustawić w zakresie od 20 do max 28 stopni. Prosze więc o uwagi dotyczące tych gatunków:
-Szczeliniec Lelelupa -Rozbora klinowa -Pseudomugil furcatus -Promiennicza Wernera -Sumik platydoras costatus -Ameca splendens -Danio -Neonki -Pielęgniczka kakadu -Pielęgniczka Ramireza
Chciałbym tez aby rybki nie niszczyły roślin oraz miały towarzystwo kilku krewetek.
|
|
|
|
|
|
|
Nerw
Zainteresowany
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpień 08, 2009, 11:09:42 » |
|
-Szczeliniec Lelelupa - nie pasuje wymaganiami do pozostałych. -Rozbora klinowa - wszystkie razborki będą pasowały do takiego akwarium, rybki stadne, min. 6-8 sztuk -Pseudomugil furcatus - bardzo towarzyska rybka, nie reaguje na krewetki, rybki stadne, min. 6-8 sztuk, z tym że na jednego samca powinny przypadać 3 samice - lubi je gonić. -Promiennicza Wernera - rybka stadna, min. 6-8 sztuk. -Sumik platydoras costatus - za duży, odpada. -Ameca splendens - żyją w stadkach, mogą podgryzać płetwy innych rybek. -Danio - żyją w stadach, min. 6-8 sztuk. -Neonki - żyją w stadach, min. 6-8 sztuk. -Pielęgniczka kakadu - 1 samiec +2-3 samice, jedna taka grupka, gdyś są terytorialne i mogą być agresywne. -Pielęgniczka Ramireza - żyją w parach, do takiego akwarium nadaje się 1 para.
Pielęgniczki wymagają czystej, miękkiej i lekko kwaśnej wody. Jeśli się zdecydujesz na nie, wybierz albo kakadu albo ramirezy, w przeciwnym razie mogą ze sobą walczyć. Z rybek stadnych wybierz sobie 2 gatunki np. po 8-10 sztuk. Do tego możesz dać np. krewetki Red Cherry - 10-15 sztuk. Dobra temperatura to 24-25st. Pamiętaj, żeby w akwarium było dużo roślin, kryjówek z korzeni, kokosów.
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2009, 11:11:58 wysłane przez Nerw »
|
|
|
|
|
klocha
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 08, 2009, 14:23:18 » |
|
Ok dziekuje za rady - o to mi właśnie chodziło pozdr
|
|
|
|
|
|
|
klocha
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 08, 2009, 14:29:28 » |
|
Aha i jeszcze ostatnie pytanie... jest jakiś gatunek suma albo glonojada, który nadawłby się do mojego akwarium? chciałbym żeby na dnie też sobie coś pływało...
|
|
|
|
|
|
|
rudy2007
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpień 08, 2009, 15:02:04 » |
|
Na dno kup kiryski panda, albo jakieś inne małe kiryski.
|
|
|
|
|
|
|
|