Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Razbora Klinowa (odróżnienie płci)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Razbora Klinowa (odróżnienie płci)  (Przeczytany 10011 razy)
Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« : Sierpień 18, 2009, 12:53:08 »

Witam! Cool.mógł by mi ktoś wytłumaczyć, jak rozpoznać pleć u tych rybek??? Wink i jakie potrzebują warunki do tarła??? bo szukałem na tym forum i na Google.pl ale nic nie znalazłem, oprócz tego ze samica ma łagodniej zakończony klin. ale może są inne sposoby? ;)pozdrawiam Smiley

Obsada: 98l
-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-6x Kirys Spiżowy (nieznam)
-8x Neon Inessa

Obsada: 25l
-71x Narybek Gupika (jeden miot)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2009, 15:40:29 »

Dojrzałe samice są pełniejsze w partii brzusznej nieraz aż kwadratowe samce są smukłe.Chyba się rzucasz z motyką na księżyc z rozmnażaniem tych ryb.Wiesz chociaż jakie ta ryba ma wymagania?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2009, 21:21:00 »

na google mozna znalesc duzo o tych rybkach,wystarczy poszukac, np.:
http://fotoakwarium.interblock.pl/archiwum/a62/a62,3.html
Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2009, 22:15:39 »

Chyba się rzucasz z motyką na księżyc z rozmnażaniem tych ryb.Wiesz chociaż jakie ta ryba ma wymagania?
Wyobraź sobie że o tym czytałem i dlatego postanowiłem je nabyć razem z nowym baniakiem.
A może jakieś zdjęcie pomocnicze? w odróżnieniu Dyforyzmu Płciowego ?

-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-8x Neon Inessa

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2009, 22:30:30 »

Dojrzałe samice są pełniejsze w partii brzusznej nieraz aż kwadratowe samce są smukłe.Chyba się rzucasz z motyką na księżyc z rozmnażaniem tych ryb.Wiesz chociaż jakie ta ryba ma wymagania?

pięknie Ci to kolega napisał
a ja dołączam foto

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2009, 22:46:11 »

Norbix43 to napisz co wyczytałeś, o wymagania chodziło mi czy wiesz jakie warunki trzeba im spełnić w akwarium ogólnym czyli ilość sztuk, oświetlenie,wystrój , parametry wody jeżeli chcesz je rozmnażać.Bo jeżeli nie chciałbyś rozmnażać to woda może mieć wyższe parametry.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2009, 00:02:35 »

wiec tak:
-ryba stadna min.8szt-posiadam 24szt
-woda miękka do 6DgH
-dobrze zarośnięty baniak
-ciemne podłoże
-oświetlenie nie za mocne(tak mi się wydaje Wink)
-najlepiej pokarm żywy lub mrożony.

to że jestem nowy na forum nie znaczy ze nie mogę prowadzić Akwarium dłużej niż jestem na forum i umiem czytać Embarrassed Embarrassed.
Zibi dziękuje za zdjęcia Wink

-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-8x Neon Inessa

zybi
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2009, 01:16:07 »

U mnie doszło do tarła rozbory kliowej jednak nie zbierałem ikry, ponieważ wtedy nie miałem jeszcze małego akwa. Do tarła doszło w 2 dzień po kupieniu rybek. Miałem 6 sztuk 2 samce i 4 samice. Jeśli chodzi o rozróżnienie płci to samice są grubsze i mniej intensywnie ubarwione. Sam zauważysz, że samce szczególnie podczas tarła są pięknie wybarwione (wtedy samice przy nich wyglądają jak wyblakłe). Ponadto łatwo jest też zauważyć, że samce popisują się przed sobą. 2 samce pływają równolegle do siebie strosząc płetwy (próba dominacji jednego nad drugim - odstraszenia i zaimponowania samicom). Jeśli są podobnych rozmiarów kończy się raczej tylko na pokazach, jeśli jeden jest silniejszy to może odganiać drugiego a nawet kąsać (nie jest to jednak groźne dla zdrowia ryb a przynajmniej u mnie nie było takiego przypadku). Jednak same tarło polega na pogoni samca za samicą do momentu kiedy znajdą odpowiednie miejsce do złożenia ikry. U mnie złożyły ikrę na spodniej części tzw. "dąbka". Z tego co zauważyłem te rybki wybierały jednak szersze liście. Po znalezieniu takiego miejsca samiec z samicą odwracają się brzuchem do spodniej części liści i następuje przyczepienie ikry do liścia w tym samym czasie samiec je oblewa mleczem. Jeśli chodzi o sam akt tarła to wygląda jakby dwie rybki szczepiły się dolną częścią brzucha. Ponadto widoczne są drgania obu osobników. Po złożeniu ikry parka odpływa od liścia. Rozbora klinowa nie opiekuje się ikrą. Akt składania ikry powtarzają kilka razy podczas tarła. Samica może odbywać tarło z kilkoma samcami, więc narybek nie musi mieć jednego ojca ( przysparza to dużo problemów w selekcji). Jeśli chodzi o jej wymagania to te:
-ryba stadna min.8szt-posiadam 24szt
-woda miękka do 6DgH
-dobrze zarośnięty baniak
-ciemne podłoże
-oświetlenie nie za mocne(tak mi się wydaje Wink)
-najlepiej pokarm żywy lub mrożony.
u mnie nie były spełnione, ale jak już pewnie nie jeden z akwarystów zauważył, że sucha teoria często mija się z praktyką (nie miałem dobrze zarośniętego baniaka, mam jasne podłoże, mocne oświetlenie, no i wtedy miałem tylko 6 sztuk rybek tego gatunku).
Warunki te były tylko po założeniu akwa (tzn. zanim wpuściłem ryby do akwa stało 3 tygodnie), więc teraz diametralnie się zmieniły (7 miesięcy). Życzę Ci powodzenia z hodowlą tego gatunku i mam nadzieję, że ten krótki opis Ci się przyda Smiley   
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2009, 01:22:54 wysłane przez zybi » Zapisane
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 20, 2009, 04:40:08 »

Norbix mało jest ludzi którzy umieją czytać ze zrozumieniem ,ale zgadza się wszystko co wymieniłeś chociaż moim zdaniem akwarium nie musi być mocno zarośnięte.Bardzo dobrze że masz tyle sztuk łatwiej będzie im się dobrać w pary.Musisz je obserwować i odłowić ryby które się sobą interesują.I jeżeli chcesz je rozmnożyć to najlepiej w akwarium tarliskowym może ono mieć pojemność 20 l poziom wody około 20 cm.Woda powinna być miękka twardość ogólna 2-4 dGH twardość węglanowa, najistotniejsza w tym wszystkim ponieważ w zbyt wysokiej utrudnione jest zapłodnienie ikry jej rozwój i rozwój larw,powinna wynosić 0,5 lub nawet 0 dCH, pH 6,5. temperatura 26-28 °C.Do środka trzeba włożyć zwartkę o szerokich liściach lub plastykową imitację, akwarium zaciemnić po bokach światło nie za mocne powinno padać z góry na roślinę.Tarlaki przenieś wieczorem, młode najlepiej karmić pantofelkami a potem larwami solowca. Co dzień odmulanie i podmianka wody 5-10% trochę twardszej żeby się przyzwyczajały pomału do takiej w której będą potem pływały, to chyba tyle.

Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #9 : Sierpień 22, 2009, 22:25:04 »

moja samiczka zrobiła sie cała blada, praktycznie nie widać jej klinu. A samiec delikatnie poczerwieniał o co kaman?

-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-8x Neon Inessa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: