Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Kationit i parametry wody
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kationit i parametry wody  (Przeczytany 1474 razy)
prezesso
Nowy
*

« : Sierpień 29, 2009, 03:21:27 »

Witajcie.

U mnie w centralnej Polsce kranówka best b.twarda, do tego stopnia, że jak na kranie wyschnie kropelka tworzy się biały osad (wapń).
Zakupiłem 1 litr kationitu do zmiękczania wody.

Podczas pierwszych testach wody po zmiękczeniu parametry były następujące:

Kranówka: Ph-ok. 8, Gh-20, Kh-13
po zmiękczeniu: Ph-4, Gh-3, Kh-0

Kationitu używam od pół roku, dopiero niedawno wyczytałem, ze kationit powinno się trzymać cały czas w wodzie.

Obecnie po zmiękczeniu wody parametry są takie: Ph-7 Gh-3 i Kh-0

Po przelaniu ok. 100 litrów (2 podmiany wody) regeneruję roztworem mocnej solanki.

Dziwi mnie to, że chyba za bardzo przesuszyłem kationit i go chyba nieodwracalnie uszkodziłem....

Obecnie wodę zaraz po zmiękczeniu leję bezpośrednio do akwarium bez obawy, że ryby zaczną się dusić przez szybką zmianę Ph (wcześniej ją ok. 3 godzin napowietrzałem, aby zwiększyć Ph).

Doradźcie, czy kupować nowy kationit, czy zmiękczać tym co mam? - mi wydaje się dobry, choć nie zmienia zbytnio Ph wody...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2009, 03:26:27 wysłane przez prezesso » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25987.0 - mój baniak, zapraszam do komentowania
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: