Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « stężenie fosforanów w akwa
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: stężenie fosforanów w akwa  (Przeczytany 3565 razy)
grodek78
Stały użytkownik

« : Wrzesień 17, 2009, 10:13:45 »

Jakie powinno być prawidłowe stężenie fosforanów  w akwarium ? Zmierzyłem testem kropelkowymi JBL i wyszło, że jest poniżej 0,02 ppm (czyli poniżej granicy wykrywalności testu). W akwarium nie obserwuję niedoborów fosforu, dlatego też nie nawoziłem K2HPO4. Poza tym boję się dodawać fosforanu, gdyż obecnie walczę z glonami.
Azotany utrzymuję na poziomie 10-15 ppm, oprócz tego dodaję K2SO4. Czy niewłaściwy stosunek N:P (zbyt niskie fosforany) może być przyczyną występowania glonów.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2009, 10:55:24 »

Czy niewłaściwy stosunek N:P (zbyt niskie fosforany) może być przyczyną występowania glonów.
Tak.
Jakie powinno być prawidłowe stężenie fosforanów  w akwarium ? ...
Azotany utrzymuję na poziomie 10-15 ppm
Prawidłowe stężenie wg różnych to N:P w stosunku 10:1 lub 16:1. Ja trzymam się stosunku 10:1 i problemów z glonami póki co nie mam.

grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2009, 12:02:59 »

Dzięki za odpowiedź  papa
Przed chwilą znalazłem interesujący artykuł na temat odpowiednich proporcji azotanów i fosforanów w akwa:
http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?t=87
I teraz już wszystko jest jasne  Cheesy
Kilka tygodni temu miałem w swoim akwa bardzo niski poziom PO4 i NO3. Sądziłem, że skoro te związki powodują eutrofizację wody, to ich niskie stężenie ochroni mnie przed pojawieniem się glonów w akwa. Jednak myliłem się, gdyż pojawiły się sinice... Poza tym rośliny słabo rosły, więc zacząłem nawozić KNO3. Po jakimś czasie sinice ustąpiły, a ich miejsce zajęły zielenice. Zatem moje obserwacje dokładnie potwierdzają dane odnośnie stosunku Redfielda w podanym przeze mnie linku.
Od razu zakupiłem KH2PO4 i jak tylko dojdzie to rozpocznę dozowanie. Mam nadzieję, że w końcu uda mi się opanować glony  Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: