Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « urządzenie 200 litrowego baniaczka :)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: urządzenie 200 litrowego baniaczka :)  (Przeczytany 954 razy)
pavloy
Nowy
*

« : Wrzesień 22, 2009, 09:48:33 »

Witam wszystkich!
Właśnie się przygotowuję do założenia akwarium 200l. Ale przed tym chciałem się dowiedzieć kilka rzeczy z tym związanych. Nie jestem zupełnie początkującym, wczęśniej miałem przyjemność hodować rybki, co prawda bardziej amatorsko. Smiley
Moje pierwsze pytanie które nie daje mi spokoju dotyczy obstawy. Chciał bym mieć w akwarium kilka parek Cambarellus patzcuarense, bardzo mi na nich zależy, kilka glonojadów i... tu właśnie pytanie - czy mogę też w tym akwa mieć stadko brzanek sumatrzańskich lub purpurowych? Kiedyś już hodowałem brzanki sumatrzańskie i wiem że czasami mogą być wredne. Zastanawiam się czy nie będą dręczyć moje raczki? (więcej rybek w tym akwa nie przewiduje) 

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 22, 2009, 10:38:07 »

Raczek woli wodę badziej zasadową powyżej pH 7,6 a poniżej 7 mają problemy z linieniem. Brzanki badzo miękką poniżej pH 7. Więc to raczej nie idzie.
Też choruję na te raczki i ciężko mi zestawić obsadę do nich.
Furcatusy lubią pH w zakresie 7-8. Niektóre źródła podają, że tęczanka iriantherina werneri toleruje pH do 8. Te rybki są mniejsze i nie powinny zaczepiać raczków.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2009, 10:53:33 wysłane przez rumaki » Zapisane

pavloy
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 22, 2009, 20:46:41 »

A jakie jeszcze rybki Waszym zdaniem można trzymać z tymi raczkami?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: