Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Białe, półprzezroczyste "farfocle" w wodzie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Białe, półprzezroczyste "farfocle" w wodzie  (Przeczytany 8254 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« : Wrzesień 27, 2009, 17:56:59 »

Witam. Akwarium stoi od kilku dni. Od piątku w wodzie pływają jakieś białawe, mleczne farfocle(tm). Coś jakby wstążki, jakby zebrać osad z mleka albo budyniu i wrzucić do czystej wody. Nie wiem co to jest. Rośliny dopiero zaczynają bąbelkować, ukorzeniać się. Filtracja JBL E900+wewnętrzny.
Czy to się może wydostawać z samego filtra? Czy "produkuje się" w zbiorniku? Co to w ogóle może być?

Foty teraz nie mogę zrobić ale to wygląda jak takie 1cm płachty/zwijające się w rulony czasami lub drobniejsze, mleczno białe, lekko przezroczyste.
pH około 7, KH: 11, silne co2, NO3: 5

EDIT:
Zrobiłem zdjęcie, niestety słabej jakości - starą komórką. Mniej więcej widać - osadzają się na roślinach i "powiewają" w toni wodnej.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2009, 18:47:05 wysłane przez Agnus » Zapisane

Gregu
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 27, 2009, 18:42:47 »

Witam. Jako że nazwa tematu pasuje do mojego problemu to chciałem się "podpiąć".

Start akwarium dnia 16.09.2009 ( Nalanie wody do zbiornika, filtr + grzałka )
17.09.2009 - (dodany korzeń + pień ozdobny-sztuczny + roślinki )
19.09.2009 - (dodany mech jawajski )

po kilku dniach powstały białe naloty na korzeniu ( jako że jestem laik w dziedzinie akwarystyki uznałem to za glony )
po kolejnych dniach biały nalot zrobił się duży.. sporo już tego na korzeniu i mchu. Dam linki do zdjęć - proszę o ocenę co to może być. Ryb jeszcze nie kupiłem i narazie nie zamierzam ;/

http://www.fphjago.superhost.pl/greg/aq1.JPG
http://www.fphjago.superhost.pl/greg/aq2.JPG
http://www.fphjago.superhost.pl/greg/aq3.JPG
http://www.fphjago.superhost.pl/greg/aq4.JPG
http://www.fphjago.superhost.pl/greg/aq5.JPG
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 27, 2009, 18:49:27 »

Gregu,
To co widać u Ciebie to jest zdaje się pleśń w wodzie - usuną ją pierwsze organizmy, które wpuścisz ("glonojadowate", krewetki itp). U mnie to pływa w wodzie i nie wiem czy pleśń z filtra czy też z akwa coś.
Podobno pomaga wygotowanie korzenia np lub potraktowanie roztworem soli czy chemią. U mnie korzeń był od dawna w wodzie więc to nie to. Ale u Ciebie obstawiam właśnie "pleśń korzeniową", która nie jest groźna, którą możesz usunąć a reszta zostanie zjedzona..

Jeśli u mnie to też pleśń, to skąd się może brać? Korzeń jest ze starego akwa, ostatnio został wymoczone w nadmanganianie potasu, tylko filtr jest nowy ale został zaszczepiony przy użyciu JBL FilterStart.

EDIT: Już zorientowałem się skąd to się bierze - u mnie wypluwa to filtr zewnętrzny.. Jakaś rada? Skonczy się z czasem gdy akwarium dojrzeje?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2009, 20:30:54 wysłane przez Agnus » Zapisane

Gregu
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2009, 10:56:38 »

ale wyciagnac korzen wyczyscic ?

wyparzalem korzen wrzatkiem przed wlozeniem do akwa...

czyli moge spokojnie wrzucic rybki ?

pierw glonojady.. = zbrojniki i np kiryski

pozniej 12 neonkow + pielegnice 1+2 ? Smiley
damcio151
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2009, 11:24:04 »

EDIT: Już zorientowałem się skąd to się bierze - u mnie wypluwa to filtr zewnętrzny.. Jakaś rada? Skonczy się z czasem gdy akwarium dojrzeje?
Skoro wypluwa to filtr to coś w nim musi być Wink jakie masz w nim wkłady ?

Pozdrawiam
Damian
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2009, 11:43:35 »

Na dole ceramika, wyżej gąbka z wkładem przeciwko fosforanom (JBL PhosEx), wyżej sama gabka, to samo na samej górze.

Ja bym nie wyciągał korzenia tylko wyczyścił go trochę w wodzie, np długim "patykiem" z jakąś gabką, potem odmulenie. Resztę dojedzą ryby denne. Choć u mnie Zbrojniki tak średnio chciały to jeść.

damcio151
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2009, 14:32:28 »

Jako ostatni wkład polecam włókninę filtracyjną , lub to co ja mam, czyli węgiel aktywny ... po kilku tygodniach nie pobiera już nic z wody i robi jako świetne podłoże dla bakterii , poza tym jest w takiej saszetce, że wyłapuje również drobinki które przedostaną się przez wcześniejsze wkłady. To co masz teraz wypłukałbym w wodzie z akwarium , może coś tam się rozpada  Lips Sealed

Pozdrawiam
Damian
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2009, 14:35:57 »

A z węglem to przypadkiem nie jest tak że jak przestanie sciągać z wody to potem zaczyna to oddawać?
Wstrzymam się jeszcze z tydzień i jeśli zobaczę że tych farfocli przybywa - otworzę filtr i spróbuję przeczyścić ostrożnie.

damcio151
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 28, 2009, 14:51:19 »

A z węglem to przypadkiem nie jest tak że jak przestanie sciągać z wody to potem zaczyna to oddawać?
Wstrzymam się jeszcze z tydzień i jeśli zobaczę że tych farfocli przybywa - otworzę filtr i spróbuję przeczyścić ostrożnie.
Jeżeli lejesz chemię to może tak ... Ja nie lałem , wkład z węgla mam od początku akwarium, czyli jakieś 4 miesiące , parametry są takie
PO4 0.5mg/l
NO3 10mg/l
pH 7.2

Woda kryształ

Pozdrawiam
Damian
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: