dziewczyno nie desperuj - zawsze miałaś piękne akwarium
pożycz sobie jakieś akwa dla rybek może być tal 60-tka o której pisałaś zrób im natlenianie - przeżyją
na start możesz dolać troche czystej wody z akwa
jak wyłapiesz wszystkie rybki z akwa - i będziesz tego pewna
wyrwij wszystkie roślinki i złóż do jakiegoś pojemnika - wanienka plastikowa garnek itp
następnie wywal to całe podłoże lub oczyść żwirek ile się da, jak nie to śmietnik, lub część nie oczyszczonego zachowaj na dno przyszłego podłoża będzie jak znalazł
czyli restart zupełny z nowym podłożem Cię czeka, i nie męcz się kolejne miesiące bo to nie ma sensu
a za tydzień mi podziekujesz
p.s.
oglądałem Twoje akwa pamiętam to z plażą i późniejszymi zmianami - bardzo mi się zawsze podobało, aż dziw bierze że zrobiłas sobie taka katastrofę
następnym razem jeśli chcesz usunąć roślinkę z takiego podłoża to zrób tak; oberwij lub utnij liście przy samym żwirze lub poniżej poziomu (lekko rozgrzebując) żwiru ile się da, pozostawiając korzenie w piachu, następnie klekko zagrzeb "pniaka" po roślinie w podłożu i tyle, byc może zacznie wypuszczać młode pędy które wyplewisz i to wszystko
szymonw: nie pisze kolejnego posta - zobacz od kiedy się z tym męczy!!! od czerwca!!!, Bestol - gtaruluje wytrwałości mnie by juz dawno sz...g tr...ł