Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwny osad na roślinach  (Przeczytany 3114 razy)
pshemo
Nowy
*

« : Styczeń 10, 2009, 09:32:49 »

Mam ogromny problem. Z dnia na dzień na liściach niemal wszystkich roślin pojawił się dziwny brązowy osad. Nie wygląda mi to na glony, nie mam pojęcia co to jest ale wygląda paskudnie i boję się, że roślinki padną. Próbowałem to delikatnie zetrzeć z liści, niestety bez skutku.

- Akwa 60 L
- świetlówka 1 x 15W (10-12 godzin na dobę)
- temperatura ~26 stopni
- nawóz JBL Kugeln + CO2
- woda podmieniania raz w tygodniu, ~1/4 zbiornika
- problem występuje na niemal wszystkich moich roślinach, najgorzej wygląda anubias.

PS Czytałem na forum o podobnych problemach (typu rdzawy nalot, itp.) ale wydaje mi się, że mój problem jest nieco inny

« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 09:52:42 wysłane przez pshemo » Zapisane
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 10, 2009, 10:13:11 »

Okrzemki

pshemo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2009, 10:22:20 »

Czyli na początek mogę spróbować zwiększyć ilość światła, tak jak wyczytałem w innych tematach związanych z okrzemkami, czy polecacie jakiś inny sposób, bo ludziki wielu rzeczy próbowali i ciężko jednoznacznie wywnioskować a nie chciałbym robić rewolucji styczniowej w akwarium.
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 10, 2009, 10:52:23 »

no więc okrzemki zjadają otoski.Zwiększenie częstotliwości naświetlania powinno pomóc.
Jak sama ich nazwa wskazuje powstają kiedy w wodzie jest zbyt dużo krzemu ale o obniżaniu jego zawartości niech się inni wypowiedzą
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 10:54:43 wysłane przez luk193 » Zapisane

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2009, 11:26:01 »

Poza otoskami okrzemki zjadaja chocby zatoczki. U mnie wlasnie one bardziej sie sprawdzily od otoskow (ale kosztem tych delikatnijeszych roslin)
Okrzemki wystepuja w nowych akwach i w takich gdzie woda do podmiany ma duza ilosc krzemu.
Co Ci pozostaje to moim zdaniem zeskrobywac recznie to co jest zarazone a liscie ktore sa juz na dobre zaokrzemkowane wycinac. Po 2-3 mcach okrzemki powinny zniknac. Przynajmniej u mnie tak bylo.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
pitejro82
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 12, 2009, 14:17:10 »

Poza otoskami okrzemki zjadaja chocby zatoczki. U mnie wlasnie one bardziej sie sprawdzily od otoskow (ale kosztem tych delikatnijeszych roslin)
Okrzemki wystepuja w nowych akwach i w takich gdzie woda do podmiany ma duza ilosc krzemu.
Co Ci pozostaje to moim zdaniem zeskrobywac recznie to co jest zarazone a liscie ktore sa juz na dobre zaokrzemkowane wycinac. Po 2-3 mcach okrzemki powinny zniknac. Przynajmniej u mnie tak bylo.

.... czy nie ma na to szybszego sposobu? Mam problem z tymi glonami, ponieważ dopiero co założyłem akwarium. Kupiłem sobie rośliny przez internet,  no i w sumie doszły mi one w nie najlepszym stanie. Do tego są to rośliny o drobnych listkach (Eleocharis Parvula ) + singapoore moss i obawiam się, że przez to, że okrzemki dosyć szybko rozprzestrzeniają się, mogą najzwyczajniej zgnić. Nie wspominając nic o estetyce w akwarium..

Akwarium mam na bazie ziemi ogrodowej, 240l + oświetlenie 2x54 W Philips 865. Akwarium jest od 10 dni. Czas naświetlania 11h. niestety nie zaopatrzyłem się jeszcze w testy, aby zmierzyć parametry wody.
Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: