Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: porozrywane płetwy skalarów  (Przeczytany 1557 razy)
jaaasiek
Super aktywny

« : Październik 10, 2009, 18:57:44 »

Mam pewien problem dotyczący skalarów Sad. Otóż od ostatniego tarła zbrojników niebieskich wszystkie moje skalary mają porozrywane błony płetw grzbietowych i odbytowych, tak że na ich końcach są tylko promienie. jest już tak ze 2 tygodnie i nie chce się zrastać.
A teraz pytanie czy to się zagoi?
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2009, 19:50:24 wysłane przez jaaasiek » Zapisane

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Norbix43
Stały użytkownik

taaaaaaaaaa.

« Odpowiedz #1 : Październik 10, 2009, 22:51:00 »

u kolegi tez tak było Wink tylko na jednego skalara tak trafiło Wink ale wciagu 2 miesięcy wszystko wróciło do normy Wink ale do dziś nie wie czego to było powodem Wink

Obsada: 98l
-3x Molinezje (1+2)
-6x Gupik (3+3)
-6x Kirys Spiżowy (nieznam)
-8x Neon Inessa

Obsada: 25l
-71x Narybek Gupika (jeden miot)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #2 : Październik 10, 2009, 23:02:36 »

Dlaczego - nie wiem.
Aby rybkom płetwy zrastały się szybciej możesz skrapiać im pokarm płatkowy jakimiś witaminami np. Fishtaminą.
Jeśli na ciele Skalarów nie ma innych objawów chorobowych to może być to przejsciowe i płetwy odrosną. Jednak jeśli zauważysz jakieś plamy, nitkowate odchody itp dziwne zachowanie - bakterie lub pasożyty - ryby do kwarantanny i odpowiednie leczenie. Po prostu obserwuj ryby, karm witaminami.

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #3 : Październik 11, 2009, 13:15:18 »

Masz za małe akwa zarówno dla skalarów jak i zbrojników, dlatego może dochodzić do takich wypadków. W nocy skalary śpią a zbrojniki szaleją i płoszą inne ryby, jeśli nie ma wystarczająco dużego zbiornika mogą się poturbować uciekając po omacku.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 11, 2009, 13:20:07 »

Masz za małe akwa zarówno dla skalarów jak i zbrojników,

mam akwarium 180l ( 100x40x50) więc to akwarium w zupełności starcza zarówno skalarom jak i zbrojnikom Wink

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: