Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie akwarium  (Przeczytany 1326 razy)
Rybka0358
Nowy
*

« : Październik 14, 2009, 07:16:44 »

Witam Wink Od kilku dni mam moje pierwsze akwarium i nie wiem ile czasu je oswietlac ;p najpierw swiecilo sie 24h na dobe, ale nie wiem czy tak powinno byc.  i czy mam je gasic na noc?
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2009, 07:27:50 »

A śpisz przy zapalonym czy przy zgaszonym świetle ?

Młode ampularie oddam
przemo862
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2009, 08:13:09 »

Kolego, akwarium nie może się świecić przez 24H, po pierwsze rośliny muszą przeprowadzać proces fotosyntezy a po drugie ryby potrzebują odpoczynku,( niektóre ryby są aktywne tylko w nocy). Więc radzę jeśli to jest nowy zbiornik zacząć oświetlanie od 8H na dobę np. od 9 rano do 17, oraz stopniowe zwiększanie czasu naświetlania do MAX 12h, np. dodaj godzinkę co tydzień.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2009, 08:31:56 »

Nawet zacząłbym od 4-6 godzin i potem co tydzień stopniowo dodawał 1-2 godzin, by osiągnąć maksymalnie 10-12 godzin (czyli generalnie zgadzam się z przedmówcą). Warto obserwować rośliny i sprawdzić w jakich godzinach mają "otwarte" liście a kiedy je zamykają. Ogrodnikiem nie jestem ale wydaje mi się że świecenie wtedy gdy rośliny już mówią "dość" nie ma sensu i odżywia tylko glony.
Poza tym właśnie ryby potrzebują odpoczynku. Idealnie światło powinno się zmniejszać aż do zgaszenia jak w naturze ale że mamy zwykle on-off to po prostu wyłączamy. Najlepiej kupić wyłącznik czasowy.

przemo862
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 14, 2009, 10:57:21 »

zgadzam się wyłącznik czasowy to świetne rozwiązanie:).
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: