Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « PYTANIE O TORF_potrzebna szybka odpowiedz
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PYTANIE O TORF_potrzebna szybka odpowiedz  (Przeczytany 2236 razy)
slaw2006
Zainteresowany
**

« : Styczeń 24, 2008, 22:07:48 »

witam
potrzebuje odpowiedzi na pytanie
czy do kubełka eheim 2226 tam gdzie jest wolne miejsce od dołu można włożyć woreczek z torfem?
ewentualnie gdzie inndziej?
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2008, 22:12:03 »

Możesz, ewentualnie jeżeli wygospodarujesz miejsce możesz go durzucić do koszyków.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2008, 22:22:22 »

Ja go dawałem zawsze do ostatniego koszyka, czyli tego najbiższego wylotowi wody. Czyli u mnie to buło już za ceramiką.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 24, 2008, 22:41:03 »

zapomniałem wam jeszcze powiedziec że na wylocie mam podłączony filtr narurowy gdzie rozpuszczam CO2, minimalnie filtracja spadła, nie chciałbym zmęczyć tego filtra, akwa 240l, samo zielsko
Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2008, 23:16:31 »

My też dajemy za ceramiką Smiley
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2008, 21:07:40 »

zapomniałem wam jeszcze powiedziec że na wylocie mam podłączony filtr narurowy gdzie rozpuszczam CO2, minimalnie filtracja spadła, nie chciałbym zmęczyć tego filtra, akwa 240l, samo zielsko

troche nie rozumiem co to ma wspólnego z konfiguracją wkładów.

Ogólnie jest tak: im bardziej ponapychane wkłady, tym mniejszy przepływ wody przez filtr. Filtra raczej nie zamęczysz. Nawet przy Zero przepływie wirnik kręci się w wodzie. Dopóki jakiś syf go całkiem nie zatrzyma, nic mu się nie stanie. O wiele gorsze jest, jeśli wirnik jest całkowicie zapowietrzony. Powietrze to teoretycznie śmierć dla każdej pompy wodnej. `Choć w tych naszych akwariowych głowicach, zalanych plastikiem nie jest aż tak strasznie...

My też dajemy za ceramiką Smiley

very good!
torf się dodaje, aby jego "wydzieliny" dostały się do wody w akwa. Bezsensem byłoby te "wydzieliny" wyfiltrowywać zanim dostaną się do akwa. Poza tym drobinki torfu zabrudziły by cermikę.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2008, 21:11:38 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 03, 2008, 15:39:54 »

Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni. Wink
Mimo wszystko moze ktos odpowie na ile czasu wystarczy woreczek Filtus Humos Mini wlozony do filtra Aquael Fan-1 w 70l akwarium? Shocked
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 21, 2009, 22:18:36 »

Odświeże trochę temat żeby nowego nie zakładać,kupiłem dziś opakowanie 500ml filtus humos w tych jakby granulkach i wsadziłem to do mojej tetry ex700 do drugiego koszyczka od góry pomiędzy dwie gąbki,wsadziłem tylko połowę i nie do woreczka tylko bezpośrednio pomiędzy te gąbki,po co woreczek jak i tak się nie rozsypie a po 3 miesiącach jak będzie trzeba wyczyścić filtr to się wsypie nowe granulki,dobrze zrobiłem ? Czy jednak trzeba było zaaplikować całość odrazu i do woreczka Huh

Pozdro

update : mineło 12 godzin od wsadzenia torfu a woda nie zrobiła się herbaciana nawet o 10% .... Czemu ?
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2009, 09:47:48 wysłane przez akwarysta88mp » Zapisane

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 22, 2009, 23:12:32 »

Mozesz wsypac ile tylko ci wejdzie do filtra. Media filtracyjne zmieniajace parametry wody zawsze umieszczamy na ostatnim poziomie filtracji, aby uniknac ich zabrudzenia. Watpie, zeby Humos zmienil ci widocznie kolor wody. Badaj parametry, bedziesz wiedzial czy dziala. Pozdrawiam.
akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 23, 2009, 01:41:30 »

Dziś kupiłem siateczke (woreczek) do wkładów tej samej firmy i całe 500ml tam wsypałem a następnie wsadziłem do najwyższego koszyka w filtrze(tak gdzie domyślnie był węgiel)
Przy poprzedniej konfiguracji tz. bez siateczki to efekt był taki że po jakimś czasie filtr wypluwał cząstki granulatu do akwa...

Zabarwienia wody brak....wrzuciłem ok. 12 szyszek olchy ....woda zaczęła się zabarwiać ale jak i również mętnieć ...tylko teraz pytanie czy to przez szyszki czy może torf ?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Październik 23, 2009, 08:44:49 »

Uważaj abyś nie poparzył ryb.

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 23, 2009, 10:11:59 »

Czym miałbym je poparzyć Huh

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Październik 23, 2009, 10:22:03 »

Przeczytaj jak działa torf + olcha i ketapang w nadmiarze
http://pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=4963

akwarysta88mp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Październik 23, 2009, 12:58:21 »

Dzięki za linka,przeczytałem całość ale jak sama wiesz to sprawa jest dyskusyjna tego czy torf i szyszki oraz katapang faktycznie zbijają ph i kh ....
Szyszek dałem 12 sztuk i 500 ml granulowanego torfu .
Woda piękna i herbaciana Smiley Smiley Smiley Boję się tylko że teraz jest zbyt ciemna i za mało światła będzie dochodzić do roślin .....

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 23, 2009, 20:53:22 »

Dzięki za linka,przeczytałem całość ale jak sama wiesz to sprawa jest dyskusyjna tego czy torf i szyszki oraz katapang faktycznie zbijają ph i kh ....

To zalezy jak bardzo sa nafaszerowane zwiazkami humusowymi i garbnikami. Ale na rewelacje nie licz. Good !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: