badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #45 : Listopad 27, 2008, 12:04:47 » |
|
No więc dziś dokupiłem dwie samice gurami ale widzę, że oba samce na zmianę tłuką te samice to normalne ? P.S. Doszło 6 sztuk danio pręgowane. I dalej ryb nie widać
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2008, 12:07:03 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #46 : Listopad 27, 2008, 13:26:01 » |
|
w tym litrazu masz spokojnie wystarczająco duzo miejsca na dwa samce. zreszta powinienes zauważyć juz ze maja oba swoje kąty i ewentualne utarczki jeśli występują to na "styku terytoriów". generalnie powinno to wyglądać tak, że gdy jeden wpłynie drugiemu w teren to jest odganiany do pewnego momentu az teren opuści. jeśli natomiast widzisz ze non stop jeden samiec ci przegania drugiego po całym baniaku i nie daje mu zyć jak tylko go zobaczy to powinienes oddać jednego z nich. możesz ewentualnie zastosować taki manewr: przestawic cos troche w baniaku np korzeń, albo dosadzić jakąć wysoką roslinę. czasami po takiej ingerencji samce sobie wybieraja terytoria od nowa. czyli przepychanki są do momentu az sie podzielą. nie zawsze to pomaga ale czasami tak.
a co do tych dwóch samic. powodem dla którego kupujemy gurami w konfiguracji "haremowej" (1 +2, 1 + 3) nie jest fakt że one zyja w naturze w haremach. samce łącza się z samicami tylko na czas tarła. w kawarium w związku z powyższym mogą być agresywne w stosunku do samic cały czas. układ 2 + 2 jeżeli twoje samce są "temperamentne" jest niebezpieczny. w tym przypadku lepiej byłoby oddać jednego z nich i nawet dobrać trzecią samicę. agresywnosć się rozkłada na więcej samic. w tej konfiguracji przy stymulacji (np temperaturą wody) doczekasz sie tarła i narybku. jeśli ci na tym nie zalezy możesz zostawić oba samce i oddać samice. tarła nie bedzie natomiast bedziesz mógł obserwować utarczki samców. (chyba że wystąpi totalna dominacja jednego samca nad drugim jak pisałem wyżej - wtedy zostaw jednego samca).
gurami dwuplamy nie jest towarzyską rybą. jest rybą terytorialną o agresji zblizonej do agresji bojownika z ta róznicą ze agresja bojownika może byc ukierunkowana tez na inne gatunki ryb, natomiast agresja gurami jest zwykle wewnątrzgatunkowa. ja się przynajmniej nie spotkalem z takową. a temperament czesto zalezy od egzemplarza więc moze być różnie. z wszystkich gatunków ryb labiryntowych które miałem wlasnie gurami i prętnika pręgowanego cech*e "przywiazanie do duzego terytorium" (bojownikowi wystarcza mniejsze). ja tez swego czasu musiałem wydać jednego samca (z trzech) w baniaku 225L. i uspokoiło się.
P.S. jest jeszcze jedna opcja w twoim przypadku. upewnij sie czy kupiłes samice. wrzuć fotki.
generalnie musisz sam wyciągnać wnioski z własnych obserwacji. albo opisać dokladnie jak wyglądają wzajemne relacje pomiędzy samcami i samce - samice
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #47 : Listopad 27, 2008, 13:56:10 » |
|
Bardzo dziękuje za szerokim wywód.
Na pierwszej stronie zamieściłem fotkę, która pokazuje baniak w możliwym stadium zarosnięcia. Robię gruntowną wycinkę - ryby nie mają gdzie pływać... za kilka dni wstawię fotę po wycince, jak tylko woda się wyklaruje.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 19:20:04 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #48 : Grudzień 18, 2008, 21:10:58 » |
|
No woda sie chyba za szybko nie wyklaruje, poniewaz nastąpił zielony zakwit wody. Muszę dojść skąd przyczyna.
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #49 : Grudzień 18, 2008, 22:57:16 » |
|
Akwarium sie bardzo ladnie prezentuje tylko jesli mozesz oznacz kazda fotke data by mozna bylo sledzic rozwuj
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #50 : Grudzień 19, 2008, 07:33:42 » |
|
Akwarium sie bardzo ladnie prezentuje tylko jesli mozesz oznacz kazda fotke data by mozna bylo sledzic rozwuj
Juz uporządkowałem fotki. Teraz jak patrzę to ten baniak jest...za mały w tej chwili. Po nowym roku na 99,9 % pozbedę się go i zbuduję coś na kształt 150x50x50. Apetyt rosnie w miarę jedzenia
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #51 : Grudzień 19, 2008, 07:42:19 » |
|
Zycze spelnienia zamiarow , ale nie pozbywaj sie dotychczasowego - zawsze cos mozna tez z niego zrobic, nie mowiac juz o tym ze czasem sie przydaje jakis dodatek szkła
|
|
|
|
|
|
|
gregor74
Nowy
|
|
« Odpowiedz #52 : Grudzień 21, 2008, 17:26:37 » |
|
Witam, piekne akwarium.... Ja natomiast powoli wchodzę w tą zabawę ale najpierw muszę poczytać literaturę itd. By mieć coś to trzeba mieć warunki wiedzę a co najważniejsze to czas. Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #53 : Grudzień 21, 2008, 17:55:32 » |
|
Witam, piekne akwarium.... Ja natomiast powoli wchodzę w tą zabawę ale najpierw muszę poczytać literaturę itd. By mieć coś to trzeba mieć warunki wiedzę a co najważniejsze to czas. Pozdro
Tylko chwalic taki poczatek !
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #54 : Grudzień 21, 2008, 18:58:53 » |
|
...Molinezja się wykociła.... jest narazie ok. 30 sztuk, ale pewnie szybko znikną, bo widzę, że gurami jakieś takie ''pełne'' pływają i nie mam pomysłu na zakwit wody.
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik
Szczecin-Ystad
|
|
« Odpowiedz #55 : Marzec 23, 2009, 18:23:11 » |
|
Ładne zielone akwa,takie właśnie lubię
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #56 : Marzec 23, 2009, 19:40:37 » |
|
Ładne zielone akwa,takie właśnie lubię Uła od ostatniego mojego pisanie wiele się zmieniło. Dorobiłem sie kilkunastu molinezji ( do oddania) no i gurami miało tarło...ale nic nie zostało z młodzieży ponieważ młode molinezję wszystko zeżarły. Co jeszcze... no wiadomo kontrola parametrów, cotygodniowa podmiana wody, co dwutygodniowe przycinanie zielska. Jak znajdę chwilke to pstrykne fote.
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik
Szczecin-Ystad
|
|
« Odpowiedz #57 : Marzec 29, 2009, 11:57:31 » |
|
Więc jak z tym nowym zdjęciem? Zżera mnie ciekawość jak to teraz wygląda : )
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #58 : Lipiec 22, 2009, 15:15:38 » |
|
Nowe i ostatnie fotki tego baniaka na pierwszej stronie
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #59 : Listopad 17, 2009, 22:01:32 » |
|
Baniaka juz nie ma temat do zamknięcia. Pewnie niedługo się znowu odezwę.
|
|
|
|
|
|
|
|