Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtrax K  (Przeczytany 1850 razy)
mario24
Nowy
*

« : Październik 05, 2009, 08:11:14 »

ile wody przefiltrowanej przez tą żywicę mozna podmienić w 112l akwarium,żeby był jakis skutek , ale PH nie spadło zbyt nisko ? Wczoraj podmieniłem ok. 20l wody przepuszczonej przez ten filtrax i tak mi ph nagle spadło że oml wszystkie ryby nie zeszły. Musiałem szybko jeszcze raz podmienić ze 20l, tym razem na czysta kranówkę bo innej nie miałem, ale ryby zyja .
I drugie pytanie - gdzie mozna kupic kwas solny do regeneracji tego kationiotu ?
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 05, 2009, 10:14:08 »

Do wody po kationicie trzeba dodać albo kranówki (w zależności jaką masz twardość w stosunku np 3:1) albo jakiegoś środka który zneutralizuje kwas np. węglanu potasu.
Ja rezygnuje właśnie z kationitu. Za dużo z nim babrania i parametry wody skaczą jak głupie. Zamówiłem sobie RO i mam nadzieje że będzie lepiej.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
qbakos
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 12, 2009, 22:04:26 »

Ale dodanie węglanu potasu (nie słyszałem żeby akurat to ktoś dodawał, ale ok) podniesie znów twardość, więc jaki sens całego działania? Wszystko zależy jaką ma się kranówkę, a jaką się chce uzyskać wodę w akwarium. Czasem używanie kationitów zmiękczających mija się z celem, a czasem...
U mnie się to sprawdza i wcale nie tęsknię za filtrem RO z którym jest moim zdaniem więcej babraniny.
Konieczne jest odstawienie wody po kationicie na jakąś dobę, aby usunąć nadmiar CO2 i zmieszanie jej z kranówką w odpowiedniej proporcji. Musisz znać parametry swojej kranówki - na stronie wodociągów powinny być odpowiednie dane. Nie ma wtedy żadnych skoków Ph, a przynajmniej są akceptowalne. Po pewnym czasie możesz sobie ustabilizować twardość i Ph na dowolnym (no prawie) poziomie.
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2009, 22:24:57 »

Dodanie węglanu do kwaśnej wody w żadnym wypadku jej nie zatwardzi. Warunek jest taki, że dodasz go tylko tyle, żeby całkowicie przereagował z kwasem. W przeciwnym razie faktycznie twardość skoczy, ale tylko węglanowa.

Z własnego doświadczenia: z filtrem RO jest zdecydowanie mniej babrania niż z kationitem, odkręcam kran i po jakimś czasie mam wode o twarości 0. Za Filtraxem nie tęskię.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2009, 17:23:46 »

I drugie pytanie - gdzie mozna kupic kwas solny do regeneracji tego kationiotu ?

Ostatnio kupowałem kwas solny 30% w Leroy Merlin w dziale z rozpuszczalnikami.

Akwarium i hydroponika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: