Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: paradoks kh>gh  (Przeczytany 1614 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« : Październik 13, 2009, 05:06:35 »

Witam
Spotkałem się z dziwnym problemem. Otóż zmiękczyłem wodę kationitem i stała się rzecz dziwna: wyniki pomiarów wykazują twardość węglanową kilka stopni i twardość ogólną 0 stopni. Jak to możliwe? Pomiary powtarzałem kilkukrotnie i wychodzi ciągle to samo.
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 13, 2009, 11:36:50 »

Twardość ogólna to suma twardości trwałej i przemijającej. Wersenianowo oznaczyłeś trwałą, czyli stężenie jonów wapnia i magnezu, a te usunąłeś kationitem. Pozostały aniony wodorowęglanowe czyli twardość węglanowa (przemijająca). Proste.
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2009, 11:43:23 wysłane przez wirek » Zapisane

Tańczący z rybkami
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2009, 19:19:13 »

Twardość ogólna to suma twardości trwałej i przemijającej. Wersenianowo oznaczyłeś trwałą, czyli stężenie jonów wapnia i magnezu, a te usunąłeś kationitem. Pozostały aniony wodorowęglanowe czyli twardość węglanowa (przemijająca). Proste.

Na teście jest napisane, że mierzy TWO oraz TWW czyli nie mogłem oznaczyć kropelkami tylko TRWAŁEJ, Oznaczyłem ogólną.
Poza tym jeśli taką próbkę zmieszam 50/50 z wodą kranową to wtedy pomiary takiej próbki dają przewidywalne uśrednione wyniki i jednej i drugiej twardości. Jestem więc pewien że oznaczam twardość ogólną a nie tylko jej trwały składnik tak jak piszesz.
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 19, 2009, 16:28:01 »

Chemik ci mówi że metoda wrsenianowa oznacza kationy w wodzie. Kwas wersenowy który jest w preparacie wiąże się z kationami metali np. wapń i magnez. Więc jeśli je usunąłeś to logiczne że w teście wychodzi 0. Twardość węglanowa to natomiast aniony węglanowe które nie reagują z EDTA (kw. wersenowy). Na teście napisano że oznacza tw. ogólną ponieważ jeżeli są jony weglanowe to są również kationy wapnia (które ty usunąłeś).
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 19, 2009, 18:15:20 »

Pomiar TWW może obejmować także związki jak NaHCO3 i KHCO3.
Choć na twardość one nie wpływają.
Twardość powodują tylko dwuwartościowe kationy czyli Ca, Mg.
Wynika to z założeń pomiaru - że większość węglanów to wapniowe i magnezowe -
co w naturalnej wodzie się zgadza.
Ale w twoim wypadku, po potraktowaniu wody zmiękczaczem, założenie
to nie jest prawdziwe.

Akwarium i hydroponika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: