Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Jakie pielęgnice do 140l akwarium
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie pielęgnice do 140l akwarium  (Przeczytany 8067 razy)
Radek21Olsztyn
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Listopad 14, 2009, 13:10:54 »

Nie no rozwaliłeś mnie teraz  :d Trzciniak to oczywiście drapieżnik , ja swojego karmię mieczykami , a latem od czasu do czasu jakąś żabkę dostanie ale żeby się go bać ?? :d Jak się go dobrze karmi rośnie w zastraszającym tempie , kupiłem takiego około 8 cm a teraz ma 27 cm a mam go od 7 miesięcy . Ale zapewniam że ręki nie odgryzie:).
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Listopad 14, 2009, 13:15:54 »

He he, nie no, nie boję się o siebie Smiley Smiley Tylko o inne rybki  Grin

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #17 : Listopad 14, 2009, 13:24:39 »

Jest różnica między rybą agresywną a rybą drapieżną. Agresywność u ryb jest cechą pochodzącom z naturalnego środowiska, przez duże zagęszczenie ryb w zbiorniku i niedostatek pokarmu ryby muszą być agresywne aby obronić swoje młode czy zdobyć pokarm, agresywność wewnątrz gatunkowa wynika z chęci dominowania i przekazania jak najlepszych genów przyszłemu pokoleniu, a ryba drapieżna jest to ryba która odżywia się innymi zwierzętami i to nie oznacza że musi być agresywna. 

konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Listopad 14, 2009, 13:52:48 »

No to trzciniak jest tylko drapieżnikiem czy też jest agresywny ? Smiley Będzie mi atakował pielęgnice, zakładając, że na początku będą one całkiem małe (w sensie młode)?

No i pewnie takie ochotki to trzciniakowi nie wystarczą? Może gupiki?

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #19 : Listopad 14, 2009, 15:16:58 »

Jak każdy drapieżnik który żywi się rybami potrzebuje pokarmu w postaci ryb chociaż okazyjnie
po drugie wydaje mi sie że akwa na dłuższą mete dla takiego trzciniaka to 200l w góre...
Nie zaobserwowałem agresji trzciniaków

konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Listopad 14, 2009, 15:24:07 »

OK, dzięki.

konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Listopad 14, 2009, 18:49:46 »

Jesteście tu jeszcze ? Smiley

Ktoś ma doświadczenie z mekkami ? Fajna rybka, nie za duża, ale po przeczytaniu tego:
http://akwa-mania.mud.pl/archiwum/a121/a121,3.html
nabrałem wątpliwości, może ktoś coś powiedzieć?

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Listopad 15, 2009, 12:52:08 »

nie miałem ich ale imo para powinna dać radę w tym zbiorniku, co do tego linku to nigdy nie ma pewności, że jakieś tam ryby zestawione w zbiorniku będą żyły zgodnie i nie będzie konfliktów, zwłaszcza jeśli będą wśród nich są pielęgnice. A chcesz zrobić baniak monogatunkowy dla nich? Czy będziesz chciał coś tam jeszcze wpuścić?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Listopad 15, 2009, 13:07:17 »

Chcę mieć dwa gatunki jakichś spokojnych pielęgnic. W tym dwie sztuki jakichś większych (np. 13-15cm) plus kilka (5-10 sztuk) mniejszych, i właśnie szukam jakie to dwa gatunki wziąć ale wciąż znajduję sprzeczne informacje.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Listopad 15, 2009, 20:30:12 »

80 cm długości zbiornika można przyjąć, że to dla mniejszych pielęgnic amerykańskich minimum dla pary no i tego raczej nie przeskoczysz, musisz pamiętać, że ryby te obierają swoje rewiry, których zwłaszcza w trakcie tarła będą zaciekle bronić. Osobiście uważam, że powinno być więcej ale póki co dysponuje też tej długości zbiornikiem.

W tym dwie sztuki jakichś większych (np. 13-15cm) plus kilka (5-10 sztuk) mniejszych, i właśnie szukam jakie to dwa gatunki wziąć ale wciąż znajduję sprzeczne informacje.

Kiedyś, oczywiście wynikało to z mojej głupoty, z sajkami pływały barwniaki no i samce regularnie spotykając się na środku zbiornika lały się energicznie, poczytałem i pozbyłem się barwniaków bez zastanowienia oczywiście z dużym pożytkiem dla ogółu. Teoretycznie, jeśli już to można by próbować połączyć akary z maronii z jakimiś spokojnymi pielęgniczkami ale ja osobiście bym tak nie zrobił.
Podsumowując moim zdanie najlepsze wyjście to jedna para pielęgnic i to bym Ci doradzał.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Radek21Olsztyn
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Listopad 15, 2009, 23:21:34 »

Ja także polecałem Akarę z Maroni , na początek kup 6 sztuk niech się dobierze z nich para . Potem resztę oddaj . A do niej możesz na przykład dorzucić jakiś rodzaj bystrzyków w liczbie 10-12 sztuk a na dno kiryski co najmniej 6-8 sztuk .
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: