Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Ile grubowargów zielonych do 375l?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile grubowargów zielonych do 375l?  (Przeczytany 969 razy)
kolan
Nowy
*

« : Listopad 16, 2009, 22:51:18 »

Witam, trzyma ktoś te rybki w większej ilości? W literaturze pisze ze bywają kłótliwe, akwa mocno zarośnięte z kryjówkami, myślałem o 3 sztukach do tego 7 kosiarek krewetki i inne ryby, na kosiarki zwracam uwagę ze względu na podobny kształt ciała, czy przypadkiem nie będą również obiektem agresji.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Listopad 16, 2009, 22:56:44 »

Kosiarka to też grubowarg a dokładniej grubowarg syjamski, 2 dało by rade napewno ale nie wiem co z krewetkami bo jak ryby podrosną to mogą urozmaicać sobie nimi diete. A nigddy nie słyszałem na temat trzymania kosiarek z grubowargami więc na ten temat się nie wypowiem...

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Listopad 16, 2009, 23:28:10 »

Jeżeli chodzi Ci o grubowarga zielonego Epalzeorhynchos frenatum to jest mniej agresywny od grubowarga dwubarwnego  Epalzeorhynchos bicolor więc możesz spróbować trzymać 3 sztuki. Jednak nie można napisać na pewniaka że do utarczek nie będzie dochodziło. Są to ryby klaustrofobiczne i potrzebują przestrzeni. W ciasnych baniakach przejawiają agresję wewnątrzgatunkową dlatego zalecają trzymanie jednego osobnika im większe akwarium tym są spokojniejsze. Dużo zależy od charakteru tych ryb trafiają się furiaci, są to osobniki bardzo agresywne które ganiają wszystko dookoła. Dlatego dobrze że jest dużo kryjówek to będą miały się gdzie schować. Ja miałem je z kosiarkami i nie dochodziło do aktów przemocy.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Wilku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 20, 2009, 04:05:33 »

Kilka dni temu rozmawiałem ze sprzedawcą w jednym z akwarystycznych właśnie o Labeo. Twierdził, że Bicolor nie dogadały się u nich w akwa na wystawie o pow. dna 50 x 150. Zielone - jako tako... Póki młode nie powinny wchdzić sobie w drogę, ale lepiej jak na dnie jest gęsto.

Oddam nadwyżki, przyjmę coś w zamian:
1. Cryptocoryne aponogetifolia
2. Hygrophila polysperma
3. Hygrophila Corymbosa
4. Microsorium pteropus
5. Ludwigia repens
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: