Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wpływ światła na ryby.  (Przeczytany 6214 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #15 : Listopad 18, 2009, 21:17:03 »

... muszle, kamienie wapienne, bazaltowe (po polaniu octem pienią się) ...

Od kiedy bazalt się rozpuszcza?
Mam żwir bazaltowy, lałem go octem, kwasem solnym i siarkowym i ni cholery nie chciał się pienić. Poza tym w akwa mam wode kh 4 gh7 i ph 6,6 i nie zauważyłem wzrostu tych parametrów od żwiru bazaltowego.
Grucha81
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Listopad 18, 2009, 21:25:58 »

To raczej nie jest wina zawartosci akwarium (sklaki itp.), sprawdzilem wode z kranu i wynik jest ten sam.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #17 : Listopad 18, 2009, 21:28:34 »

To raczej nie jest wina zawartosci akwarium (sklaki itp.), sprawdzilem wode z kranu i wynik jest ten sam.

Dokładnie, od razu można się było tego spodziewać. Lejąc kranówę ph prawie zawsze bedzie w granicach 8 a woda twarda lub w najlepszym wypadku średnio twarda.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #18 : Listopad 18, 2009, 21:41:16 »

Od kiedy bazalt się rozpuszcza? Mam żwir bazaltowy, lałem go octem, kwasem solnym i siarkowym i ni cholery nie chciał się pienić. Poza tym w akwa mam wode kh 4 gh7 i ph 6,6 i nie zauważyłem wzrostu tych parametrów od żwiru bazaltowego.
A czy ja napisałem, że się rozpuszcza?  Shocked
Napisałem (w domyśle), że może reagować. Skład może być różny, bo to nie jest związek chemiczny, tylko mieszanina różnych związków. Są tacy, u których się pieni. Zobacz skład, choćby na wikipedii.

Lejąc kranówę ph prawie zawsze bedzie w granicach 8 a woda twarda lub w najlepszym wypadku średnio twarda.
Ja mam w okolicy wody powierzchniowe ok. 8,3 pH, a w kranie mam coś koło 7.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: