Thomas_81
Nowy

|
 |
« : Styczeń 14, 2010, 17:18:47 » |
|
Witajcie ponownie, tym razem w tym dziale.
Mam małe pytanko, posiadam akwa 54l wczoraj zamontowałem dodatkową świetlówkę (NARVA Oceanic Flora 15W), ponieważ standardowa pokrywa posiada tylko jedną świetlówkę (również 15W) i w dodatku umiejscowioną z przodu co powodowało że wszystkie roślinki nie dość że bardzo wolno rosły (niektóre wręcz więdły u spodu) to rosły pochylając się do przodu (przede wszystkim kabomba). Poczytałem co nie co na forum i zdecydowałem się dołożę jeszcze jedną i dodatkowo wspomagającą wzrost roślin. Świetlówkę Florę postanowiłem umiejscowić z tyłu aby wysokie rośliny (takie jak wymieniona wcześniej kabomba) rosły pionowo w górę, poprzycinałem więc większość roślinek, aby rosły tak jak trzeba i dzisiaj ku mojemu zdziwieniu roślinki nadal pochylają się do przodu (ku standardowej świetlówce) Żeby nie było, akwa mam w rogu, w miejscu gdzie nie dochodzi światło słoneczne, i teraz pytanie - czy to normalne? sądziłem że dedykowana świetlówka będzie powodowała że rośliny szybciej się będą pnąć w jej stronę a tak nie jest, a może z tą świetlówką coś nie teges, ma ona bardzo ciepły odcień przechodzący nawet na jasny róż, może w takim razie zamienić świetlówki miejscami ?? I jeszcze jedno, na razie świecę tak że standardowa świeci się 12h a Flora 8h czy może zrobić odwrotnie ?? Boję się trochę ataku glonów
P.S. w przyszłości zamierzam wymienić standardową na jakąś inną, również dedykowaną do akwa
Pozdrawiam
|