Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oswietlenie  (Przeczytany 1158 razy)
toombs
Nowy
*

« : Styczeń 16, 2010, 17:46:56 »

Witam serdeczniee.Prosze o rade.W owym zbiorniku o pojemnosci 216 l posiadam 2 swietlowki o mocy 30w.Czy to wystarszy czy zmienic na wieksze? Undecided Podaje wymiary 120x40x50.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2010, 18:03:34 »

Świetlówki wieksze (znaczy mocniejsze?) są dłuższe, wiec bez przeróbek lepszego oswietlenia za bardzo nie wyciagniesz.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2010, 20:47:11 »

A te co masz to są T8 ? Bo jeśli tak to możesz zmienić na T5 i będziesz miał mocniejsz i z tego co wiem to one się tak nie grzeją, i są wyższej jakości niż standartowe T8.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2010, 20:49:13 »

T8 a T5 to zupełnie inna srednica! Bez przerobek to mozesz tylko odblysniki dac, ale duzo to nie da.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2010, 21:10:01 »

Dobrze wiem że trzeba będzie zmieniać cały system.Odbłyśniki możesz dać no ale jak już mówiła Female_Raziel  to dużo one nie dają.Wybór należy do ciebie.
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #5 : Styczeń 24, 2010, 12:52:53 »

zalezy jakie masz rosliny tez, wiadomo to troche malo swiatla na taki litraz ale jak masz malo wymagajace rosliny i nie zamierzasz miec o wiekszych wymaganiach a wizyalnie to pasuje to jest OK

jeszcze zalezy jaka masz obsade, bo np neonki nie lubia mocnego swiatla, a jak masz slabsze to akurat bedzie im pasowalo (czesto przypadkowo tak jest ze ludzie maja za slabe a pasuje to rybom ;])

wezmiesz to wszystko pod uwage i bedziesz wiedzial, jesli widzisz ze rosliny marnieja Tobie a nawozisz (nawozisz DOBRZE!) to znaczy ze brakuje im swiatla do dobrej fotosyntezy. Jesli wszystko jest w porzadku to nie widze takiej KONIECZNOSCI zebys zmienial, wtedy pozostaje imo kwestia gustu

Zalecane jest minimum 0,5W/l w akwarium, policz sobie ile masz i zdecyduj czy potrzebujesz wiecej czy mniej
dodaj odblysniki zeby sie swiatlo nie marnowalo te ktore pada na pokrywe, troche to rozjasni Ci akwarium
pozdrawiam Smiley

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: