Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jeszcze dwa pytanka  (Przeczytany 989 razy)
Koli
Nowy
*

« : Styczeń 28, 2010, 14:11:25 »

Witam serdecznie.

Dziękując za odpowiedzi na pytania zadane w moim poprzednim poście pragnąłbym zadać kolejne (jestem, jak wspominałem, w trakcie wymiany zbiornika i chciałbym tę operację przeprowadzić perfekcyjnie).

1. Pytanie do tych akwarystów, którzy mają lub widzieli akwaria wykonane techniką OptiWhite: Czy warto wydać trzykrotną cenę na takie akwarium? Czy jest to gra warta swojej ceny?

2. Kupuję teraz baniaczek kotnikowy dla narybku (25 l.) i mam pytanie który filterek wewnętrzny polecicie - wolę wydać więcej i mieć naprawdę porządny sprzęt. Bardzo mi zależy na deszczownicy, żeby zniknął problem natleniania oraz na jak najcichszej pracy takiego filterka (mam przeczulony słuch i potrzebuję w nocy ciszy jak makiem zasiał, a baniaczek będzie stał zaraz koło głowy w moim łóżku Smiley ). Co mi polecicie?

3. Zafascynowałem się zdjęciami akwariów o całkowicie obsadzonym roślinami dnie. Co sądzą fachowcy o takim wystroju? Jak na to zareagują ryby żerujące przy dnie? Co wtedy z odmulaniem dna? (Czy staje się zbędne gdyż rośliny wszystko przerobią? A jeśli trzeba odmulać, to jak to zrobić skoro wszędzie są rośliny?)

Z góry dziękuję za odpowiedzi na te pytania.

Pozdrawiam.

Marek.
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2010, 14:16:43 »

Nie odpowiem na wszystko teraz, może później... :
1.
2. Osobiście polecam ci Aquael fan mini, jest cichy, wydajny, dobrej firmy, ale rozejrzyj się też za kaskadami.
3.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2010, 14:24:35 »

1. Wg mnie opti white ładnie wygląda w otwartych akwariach ładnie i mocno oświetlonych. Im większe tym lepiej wygląda i wtedy jak Cie stać warto wydać tą kasę.
2. Najlepsza jest dobrej jakości kaskada, jak jest dobrze ustawiona i poziom wody jest odpowiedni to jest to bardzo cichy filtr.
3. Ryby żerujące przy dnie jak np kiryski średnio cieszą się z takiego zarośniętego całkowicie dna. Jak się posiada takie ryby to warto poza tym wszechobecnym trawnikiem pozostawić także pewien obszar na tzw "plażę". Akwarium z całkowicie zarośniętym dnem się nie odmula bo jak słusznie przypuszczasz rośliny wszystkim się zajmą.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2010, 15:31:43 »

Co do filtra to polecam Aqua-Szut Mini (tej starszej wersji,cały zielony) lub atman at f301.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: