Konio-ziom
Zainteresowany
Lubie Serrrr...
|
|
« : Styczeń 21, 2010, 21:30:05 » |
|
Witam, zamierzam kupić jeszcze jedno 25l. akwarium i interesują mnie te rybki, mógły podać mi ktoś ich opis ? Ale prosze nie podawajcie mi strony bojownik.pl bo dostałem tam ban. Albo niech ktoś z tamtąt to skopiuje i wyśle mi na PW, będe ogromnie wdzięczny
|
|
|
|
25L. - 1 Bojownik, xx Krewetki Red Cherry Cube 27l. Iwagumi Piesek Shih Tzu Sprzedam akwarium o pojemności 54l.
|
|
|
tomto1
Stały użytkownik
Sing Hallelujah !
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2010, 11:42:35 » |
|
Carinotetraodon travancoricus Kolcobrzuch karłowaty
Występowanie: południowe Indie Długość : 2.2 cm Hodowla: pojedynczo w grupie lub parami. Akwarium : Gat. - od 20L towarzyskie od 54l Woda: od miękkiej do twardej, lekko zasadowa, temp 20-28 stopni C Pokarm : mięsożerny, żywe/mrożone
Dymorfizm płciowy: samce bardziej intensywnie plamkowane, mniejsze i z krótszym pyskiem. Pielęgnacja: najmniejszy przedstawiciel rodziny, można go hodować w wodzie słodkiej jak i w słonawej. Podczas hodowli w czysto słodkiej wodzie należy zwrócić uwagę na podwyższoną wrażliwość na azotany i azotyny. Ryba aktywna w dzień i z reguły bardzo przyjazna wobec osobników swojego gatunku. Rozród: przy odpowiednim karmieniu składa jaja niemal codziennie. Substratem dla iky jest mech jawajski, nadają się do tego także "mopy z wełny". Zjada ikrę. Liczba składanych jaj nieznana, ocenia się ją na maksymalnie 30 jaj dziennie. Rozwój jaj o średnicy około 1.5mm trwa 6-7 dni - 4 dni po wylęgu początek pobierania pokarmu, młode można karmić naupliusami solowca. Z nieznanym powodów larwy czasem się nie wykluwają .
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2010, 11:51:52 » |
|
Pamietaj ze ten gatunek jest bardzo agresywny. Widziałam jakąś zagraniczna stronke hodowcy kolcobrzuchów. Pełna była zdjec zywych na wpół zjedzonych rybek jako przykład ich temperamentu. Preferowałabym trzymac je pojedynczo, ale zdazaja sie spokojne osobniki, które nawet w odpowiednio duzym towazyskim nie robia masakry. Ich głównym pokarmem sa slimaki i powinny je dostwac, zeby mogly sobie scierać dziub. Uwaga - bardzo podobny do kolcobrzucha zielonego!
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2010, 12:06:08 » |
|
A czy młode kolcobrzuchy nadawałyby się na pokarm dla cierników?
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2010, 20:57:21 » |
|
A czy młode kolcobrzuchy nadawałyby się na pokarm dla cierników?
Hehe, poważnie pytasz?
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2010, 21:49:57 » |
|
Płodna mała ryba i nie potrzebuje wielkiej przestrzeni... Serio pytam. Czy są jakieś przeciwwskazania?
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2010, 22:06:16 » |
|
Ja tam nie wiem, ale chyba nadymki sa trujące.
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2010, 22:51:27 » |
|
Ja tam nie wiem, ale chyba nadymki sa trujące.
Takie z hodowli nie są trujące... Stają się trujące jeśli na wolności (rozumiemy przez to naturalne rewiry występowania ) po zjedzeniu zakażonego pokarmu mięsnego odpowiednimi bakteriami, które następnie osiedlają się w wątrobie i jajnikach "ofiary". Wtedy to nasz przesłodki kolcobrzuch staje się trujący Jednak w warunkach hodowlanych jest to bardzo mało prawdopodobne
|
|
|
|
|
|
|
Konio-ziom
Zainteresowany
Lubie Serrrr...
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 30, 2010, 22:55:47 » |
|
Tak, to prawda rybki nadymki są trujące ale nie takie z hodowli. W Chinach serwowane są potrawy z ryb nadymek i więle osób umiera lub cieżko zatruwa źle przyrządzonymi rybami bo w ich ciele jest bardzo dóżo trucizny
|
|
|
|
25L. - 1 Bojownik, xx Krewetki Red Cherry Cube 27l. Iwagumi Piesek Shih Tzu Sprzedam akwarium o pojemności 54l.
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 31, 2010, 22:07:45 » |
|
Płodna mała ryba i nie potrzebuje wielkiej przestrzeni... Serio pytam. Czy są jakieś przeciwwskazania?
Płodna ryba?? w porównaniu z gupikami wypada blado... Przeciwwskazań brak, jak opracujesz metodę masowej produkcji karłowatych kolcobrzuchów na skalę masową to daj znać...na szwabskim rynku maja wzięcie, szkoda żeby niemiaszki się odłowem cieszyły skoro produkujesz je masowo. PS. Ile przychówku wychowałeś, że takie pytania zadajesz?
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2010, 11:03:11 wysłane przez ducze »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2010, 22:13:58 » |
|
(...)PS. Ile przychówku wychowałeś(...)?
Nie miałem, więc się pytam. A o płodności była wzmianka, choćby w tym wątku, i o wielkości rybki też. Warto czytać wątek od początku.
|
|
|
|
|
|
|
Konio-ziom
Zainteresowany
Lubie Serrrr...
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2010, 18:47:20 » |
|
W sumie to kolcobrzuch, oczywiście karłowaty;) niejest taki dóży Ale można zamknąć temat bo zdecydowałem się na neonka simulans
|
|
|
|
|
|
|
|