1. Kupiłem w weekend małe akwarium z przeznaczeniem na żłobek (25 l.). Niestety nie było do niego specjalnych akwarystycznych jarzeniówek, w związku z czym kupiłem świetlówkę energooszczędną. I tu jest pytanie: czy te świetlówki dobrze spełniają w akwarium swoje zadanie i jaka powinna być moc takiej świetlówki w przeliczeniu na 1 litr wody?
Firma Atman produkuje oświetlenie do małych zbiorników. Oświetlenie to przykręca się do ścianki akwarium tak jak np lampkę do biurka.
Osobiście bym sobie takie rzeczy odpuścił. Przede wszystkim sprawdź jakie jest stężenie NO3 w wodzie, którą zalewasz zbiornik. Jeśli są to stężenia wysokie to pomyślałbym o zalewaniu zbiornika częściowo woda demineralizowaną. Można taką kupić w wielu elektrociepłowniach (ja zaopatruję się w elektrociepłowni we Wrocławiu) lub w hipermarketach w 5 litrowych bańkach (z elektrociepłowni wychodzi dużo taniej). Można też zastosować filtr RO- moim zdaniem z tego będzie większy pożytek niż z urządzeń które widać pod linkami.
2. Sprzedawca w sklepie akwarystycznym powiedział mi, że dodawanie uzdatniacza jest lepsze niż odstanie wody, gdyż odstanie powoduje tylko ulotnienie się chloru, lecz nie wiąże pierwiastków ciężkich, które często się w wodzie znajdują. A jaka jest Wasza opinia na ten temat?
Jestem przeciwnikiem stosowania uzdatniaczy. Takie rzeczy powinno sie stosować tylko w szczególnych przypadkach np koniecznośc natychmiastowej podmiany wody. Moim zdaniem lepiej żeby woda przed wlaniem do zbiornika odstała swoje.