Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejne pytanka  (Przeczytany 1447 razy)
Koli
Nowy
*

« : Luty 03, 2010, 10:38:02 »

Witam wszystkich.

Serdecznie dziękuję za udzielanie odpowiedzi na moje pytania. W miarę skromnych możliwości będę starał się dzielić z Wami i moim doświadczeniem, wcześniej jednak sam muszę je szlifować. Rozbudowywuję się i mam w związku z tym kolejne kilka pytanek. I jak poprzednio z góry dziękuję za życzliwe odpowiedzi.

1. Kupiłem w weekend małe akwarium z przeznaczeniem na żłobek (25 l.). Niestety nie było do niego specjalnych akwarystycznych jarzeniówek, w związku z czym kupiłem świetlówkę energooszczędną. I tu jest pytanie: czy te świetlówki dobrze spełniają w akwarium swoje zadanie i jaka powinna być moc takiej świetlówki w przeliczeniu na 1 litr wody?

2. W kwestii redukcji NO3, które to niestety jest zmorą mojego akwa: znalazłem na internecie dwa urządzonka:

http://www.burak.pl/?run=PageOffer&Wyszukiwarka_query=Sera+Denitryfikator&PageOffer_sid=1517&PageOffer_sklep=286

oraz

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=1660&language=PL

Co o nich sądzicie? Czy jest to gra warta świeczki? Warto je kupić?

2. Sprzedawca w sklepie akwarystycznym powiedział mi, że dodawanie uzdatniacza jest lepsze niż odstanie wody, gdyż odstanie powoduje tylko ulotnienie się chloru, lecz nie wiąże pierwiastków ciężkich, które często się w wodzie znajdują. A jaka jest Wasza opinia na ten temat?

Pozdrawiam Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2010, 10:48:37 »

1. Jeśli to ma być żłobek to spokojnie wystarczy 9-11W żaróweczka energooszczędna.

2. Gra nie warta świeczki. Jeśli masz NO3 w kranie to warto zaopatrzyć się w akwarystyczny filtr RO, np taki:
http://www.allegro.pl/item896748897_filtr_ro_pieciostopniowa_osmoza_akwarystyczna.html

Jeśli NO3 jest wynikiem hodowli ryb to pomóc mogą częstsze podmiany wody.

3. Poczytaj tu: http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=22299 Ja osobiście nie stosuję uzdatniaczy, wolę odstawić wodę na dobę i liczyć na pomoc roślin.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2010, 10:50:50 »

2. Sprzedawca w sklepie akwarystycznym powiedział mi, że dodawanie uzdatniacza jest lepsze niż odstanie wody, gdyż odstanie powoduje tylko ulotnienie się chloru, lecz nie wiąże pierwiastków ciężkich, które często się w wodzie znajdują. A jaka jest Wasza opinia na ten temat?

Pozdrawiam Smiley

A sprzedawca w sklepie zawsze będzie mówił lepiej o czymś co może sprzedać Wink

112l ; 45l - krewetkarium
GG: 2661217
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2010, 10:53:03 »

1. Kupiłem w weekend małe akwarium z przeznaczeniem na żłobek (25 l.). Niestety nie było do niego specjalnych akwarystycznych jarzeniówek, w związku z czym kupiłem świetlówkę energooszczędną. I tu jest pytanie: czy te świetlówki dobrze spełniają w akwarium swoje zadanie i jaka powinna być moc takiej świetlówki w przeliczeniu na 1 litr wody?

Firma Atman produkuje oświetlenie do małych zbiorników. Oświetlenie to przykręca się do ścianki akwarium tak jak np lampkę do biurka.
2. W kwestii redukcji NO3, które to niestety jest zmorą mojego akwa: znalazłem na internecie dwa urządzonka:

http://www.burak.pl/?run=PageOffer&Wyszukiwarka_query=Sera+Denitryfikator&PageOffer_sid=1517&PageOffer_sklep=286

oraz

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=1660&language=PL

Co o nich sądzicie? Czy jest to gra warta świeczki? Warto je kupić?

Osobiście bym sobie takie rzeczy odpuścił. Przede wszystkim sprawdź jakie jest stężenie NO3 w wodzie, którą zalewasz zbiornik. Jeśli są to stężenia wysokie to pomyślałbym o zalewaniu zbiornika częściowo woda demineralizowaną. Można taką kupić w wielu elektrociepłowniach (ja zaopatruję się w elektrociepłowni we Wrocławiu) lub w hipermarketach w 5 litrowych bańkach (z elektrociepłowni wychodzi dużo taniej). Można też zastosować filtr RO- moim zdaniem z tego będzie większy pożytek niż z urządzeń które widać pod linkami.

Jestem przeciwnikiem stosowania uzdatniaczy. Takie rzeczy powinno sie stosować tylko w szczególnych przypadkach np koniecznośc natychmiastowej podmiany wody. Moim zdaniem lepiej żeby woda przed wlaniem do zbiornika odstała swoje.

Koli
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2010, 11:22:33 »

Dziękuję za odpowiedzi. Poziom NO3 wynika u mnie raczej z przerybienia zbiornika - pracuję logistycznie nad rozwiązaniem tego problemu poprzez zakup większego baniaka - ale póki co muszę sobie radzić jak mogę.

Rozumiem z tego, że nie polecacie tych denitratorów. A czy wobec tego żywica stosowana we wkładach np JBL NitratEx jest według Was dobrym rozwiązaniem.

Co do parametrów wody: jakie muszą być zachowane, abym mógł ją bezpiecznie stosować po odstaniu? Które parametry są krytyczne (szczególnie jeśli chodzi o różne ciężkie pierwiastki i związki)? Czy dobrym pomysłem jest ufanie informacji podawanej przez lokalne przedsiębiorstwo wodociągowe i na bazowanie na tych informacjach?

Pozdrawiam.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2010, 12:23:05 »

Jeśli poziom NO3 jest spowodowany przerybieniem to zwiększ ilość podmienianej wody i częstotliwość podmian do np 2 w ciągu tygodnia albo oddaj część ryb. Żadne żywice itp rozwiązania nie są w tym wypadku opłacalne na dłuższą metę.

Info na temat swojej wody znajdziesz m.in na stronie www wodociągów choć warto też zadzwonić i zapytać się czy dane są aktualne. Jakie parametry twojej kranówki cię martwią?

Pozdrawiam,
Emi

Koli
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2010, 13:18:27 »

Parametry wody według testów były ok. Tylko kh mam na poziomie 3. Ale czy można mieć pewność, że te parametry są stałe, a nie zależne od dnia i czy nie wypływają mi z kranu jakieś ciężkie pierwiastki... Z drugiej strony mieszkam w centrum Katowic, więc chyba woda powinna być stale odgórnie monitorowana.. Ale kto to wie...

Pozdrawiam.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 03, 2010, 13:46:44 »

A to witam Hanysa Smiley

W Katowicach u mnie (okolice pl. Miarki) woda jest bardzo chlorowana, PO4 ok 2 mg/l, kh też 3. Leję tą wodę do akwarium już dość dawno i jak na razie jest ok. Krewetki i ryby mają się dobrze. Jeśli chodzi o metale ciężkie to wierzę w rośliny które mam w akwarium, ze jakoś się z nimi uporają. Jeśli się boisz to możesz dodawać jakiegoś uzdatniacza (np Esklarin Tropicala) choć ja osobiście wolę naturalne metody jak już wyżej pisałam.

Pozdrawiam,
Emi

Koli
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 03, 2010, 13:58:34 »

Witam Hanysa - sąsiada Smiley Ja mieszkam koło Rialta więc o rzut beretem.

Chętnie kolegę zapoznam bliżej celem zacieśnienia więzi i wyłuskania cennych informacji, które jak mniemam Waść posiadasz, a które mnie wskutek niepohamowanego rozrostu zainteresowania akwarystyką stały się bezwzględnie potrzebne Smiley

Jeśli miałbyś czas - stuknij proszę na GG: 192 39 38.

Pozdrawiam.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2010, 14:30:34 »

Witam Hanysa - sąsiada Smiley Ja mieszkam koło Rialta więc o rzut beretem.
ok Placu Miarki to tylko miejsce pracy Wink

Chętnie kolegę zapoznam bliżej celem zacieśnienia więzi
Koleżankę ... mam nadzieję, że te więzi tylko akwarystyczne będą Wink

i wyłuskania cennych informacji, które jak mniemam Waść posiadasz
, a które mnie wskutek niepohamowanego rozrostu zainteresowania akwarystyką stały się bezwzględnie potrzebne Smiley

Jeśli miałbyś czas - stuknij proszę na GG: 192 39 38.

Pozdrawiam.

Zapraszam na www.gsa.org.pl - to takie nasze hanyskie kółeczko zainteresowań akwarytsyką Wink

Co do wody ... Takiej kranówki to wszyscy nam zazdroszczą - jedyny minus - mocno chlorowana i na zimę mam wątpliwości co do składu (mam wrażenie, że czegoś dodają). Poza tym jest ok.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: