didii
Nowy
|
|
« : Luty 02, 2010, 23:42:40 » |
|
Jestem początkująca pomóżcie prosze co robić? Chce przenieść moje welonki do 150 l akwarium. Akwarium już dojżewa.Do tej pory moje welonki każda osobno żyły w 20 litrach (kupiłam je niestety z ospą ważniejsze było leczenie niż uruchamianie akwa więc wsadziłam każdą w 20l zbiornik-przeżyły) no i nieżle tam brudziły,jak je przeniose to gdzieś za tydzień musze zrobić podmiane wody. No i co w tedy mam biegać przez cały dom z wiadrami wody tak jak przedtem? Jak to się robi przy większych akwariach? no bo przecież woda musi być odstana, a od tej brudnej (jak rybki chorują) można coś przenieść przynajmniej tak słyszałam od koleżanki ona ma małe dziecko i zlikwidowała 60 litr akwarium w obawie że jej się coś rozniesie od chorych ryb. Jak wy to robicie? odpiszcie prosze.
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2010, 00:04:13 » |
|
Przy większych jest zainstalowana pompa i podłączenie do ścieku i jakiś dodatkowy zbiornik do podmian.
Z tym chorowaniem, to ktoś przesadził. nie można się zarazić od wody, wyjątkiem są ślimaki błotniarki (zarażenie motylicą wątrobową), o ile są przyniesione z rzeczki, gdzie się kąpie bydło. Jeżeli ślimaki są akwariowe, to zagrożenia nie ma. Ręce się myje porządnie i to wystarcza. Niektórzy specjalnie wstawiają do domu akwarium, bo gdy powietrze jest przesuszone, można łatwo zachorować na zapalenie płuc, a akwarium podnosi wilgotność i poprawia samopoczucie.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2010, 10:37:39 » |
|
Didii, wodę w akwarium podmienia się przeważnie raz na tydzień w ilości 20%. U Ciebie to będzie 30 l. To 2 większe wiaderka wody nalane dzień i odstawione wcześniej w spokojne miejsce więc nie jest tak źle Przy welonach rzeczywiście trochę syfku jest. Nie wiem jaki masz filtr ale dobry, wydajny filtr kubełkowy to przy tych rybach podstawa.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 10:39:37 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
didii
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2010, 20:37:41 » |
|
Dziękuje za odpowiedzi. Co do wiader to może i nie tak żle jak się ma praktyke. Zakładając akwarium troche nachlapałam z 20 litr wiadra prubowałam przelewać wode miską- porażka, kupiłam odmulacz (poradzono mi to w zoologicznym)- no troche lepiej mi poszło, ale nosze te wiadra przez 3 pokoje z łazienki, i tak sobie myślę jak to będzie gdy będe czyścić generalnie to akwarium. Może by tak zmajstrować odpływ brudnej wody przez okno do ogrodu? Powiedzcie pompa ta do wymiany wody ma być jakaś specjalna do akwarium, pytam bo nie wiem znam tylko taką do szamba i do starych studzien ale to by mi całe akwarium rozpiżyło, w zoologicznym się nie pytam bo mi znowu sprzedadzą to co im będzie pasowało. Mam pompe ale ona napowietrznia wode FAN FILTR 3 (150-200litr) ma jakąś czarną gąbke w środku więc chyba filtruje. To mi chyba nie wystarczy na 3 welonki.Co mam dokupić?
|
|
|
|
|
|
|
|
tmaciak
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2010, 09:47:28 » |
|
Do welonów, najlepiej zainwestować w dwa filtry, jeden biologiczny, drugi mechaniczny, przy czym mechaniczny najlepiej aby był z włókniną. Ja mam jako mechaniczny głowicę Aquaclear Powerhead z przystawką na włókninę i nie mam problemu z czystością wody, raz na dwa tygodnie włóknina do kosza i tyle.
No i ekipa sprzątająca... ja mam garra-rufy, jako sprzątacze są chyba nawet lepsze niż kiryski.
Ważne jest też aby za dużo welonów nie było, na 150L dałbym max. 3.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Tomek
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2010, 10:01:03 » |
|
To prawda, taka turbina to świetna sprawa. U siebie mam stary filtr Turbo Aquaszuta wypchany włókniną lub czasem watą perlonową i przy konieczności mechanicznego oczyszczenia wody sprawdza się znakomicie. To bardzo dobry pomysł dołożyć taki filtr mechaniczny.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
didii
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2010, 00:14:45 » |
|
Od dwóch dni odławiam kamień z akwarium,biały osad na wodzie i wdodatku paskudzi mi to szkło i wszystko w akwarium. To syzyfowa praca a wode miałam pożądnie odstaną i w wiadrach to paskudztwo usuwałam.Zawiesiłam w akwarium 2 woreczki TWO,podobno ma pomóc-tak mi powiedzieli w sklepie. Szkoda że nie zerknełam na forum wcześniej bo ten filtr o którym piszecie Turbo Aquaszuta mi się podoba- bo jak rozumiem z kamieniem sie rozprawi. A tak na szybko to jak się można pozbyć kamienia w wodzie? A co do mojego filtra FAN FILTR 3 to w górnej części filtra tam gdzie się ustawia kierunek dyszy napowietrzniającej bulgocze woda noi koło wlotu w filter kabla elektrycznego też. Czy tak ma być? czy ja mam zawysoko ustawiony filt,mam jakieś 0,5 centymatra wody nad filtrm. Jak to się nie sprząta generalnie? to przez 3 lata można tak na samych podmianach wody i reszte robi dobry filtr? W sklepie zoologicznym powiedzieli mi że co pół roku pasuje akwarium wysprzątać, wypłukać kamienie itd.może ten pan miał na myśli działanie mojego filtra? noi ryb mi sprzedał 4 ale jedna nie przeżyła ospy. Pozdrawiam i dziękuje
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2010, 12:30:16 » |
|
Ten osad to pewnie korzuch bakteryjny.typowy dla świerzych akwarii. Ogólnie to czym mniej grzebiesz w akwarium to lepiej.Ja swojego jeszcze nigdy generalnie nie sprzątałem,nie ma takiej potrzeby.Podmieniam tylko wodę,przy okazji odmulam,i czyszczę szyby.Ewentualnie przycinam rośliny i czyszczę filtr.
|
|
|
|
|
|
|
tmaciak
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2010, 15:02:14 » |
|
Czy tak ma być? czy ja mam zawysoko ustawiony filt,mam jakieś 0,5 centymatra wody nad filtrm.
Dysza napowietrzająca powinna być pod wodą. Oczywiście powinien być podłączony wężyk, żeby napowietrzała Welony lubią i powinny mieć mocno napowietrzaną wodę, niestety do "roślinniaka" się nie nadają
|
|
|
|
Pozdrawiam, Tomek
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 06, 2010, 15:29:24 » |
|
Jak to się nie sprząta generalnie? to przez 3 lata można tak na samych podmianach wody i reszte robi dobry filtr? Dokładnie tak , wymieniając całą wode wylewasz pożyteczne bakterie bez których zbiornik nie może prawidłowo funkcjonować. W sklepie zoologicznym powiedzieli mi że co pół roku pasuje akwarium wysprzątać, wypłukać kamienie itd.może ten pan miał na myśli działanie mojego filtra? Nie słuchaj co mówią ci naciągacze w sklepach bo w większości przypadków nie mają oni pojęcia o akwarystyce.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2010, 15:32:27 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
didii
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 08, 2010, 11:01:55 » |
|
Korzuch bakteryjny w nowym akwarium- co z tym się robi? Ja osad z wody zbierałam szmatką no i się prawie udało (pompe grzałke wyjełam i powierzchnie wody jakby przecedzałam tą szmatką) wode podgrzałam w akwarium do 31 stopni i utrzymywałam ją przez 4 dni do tej temperatury włożyłam rybki, chorowały na ospe plamek już nie miały ale podobno zapobiegawczo tak można zrobić żeby nie przenieść choroby do nowego zbiornika.Teraz daje im witaminki i obniżam temperature. Na szkle jest biały nalot troche powyżej poziomu wody bo wody ubywa w akwarium. Wode mam z własnej studni nie chlorowana tylko twarda powinnam dolać uzdatniacz? dolałam im tylko witaminek. Pompe rozłożyłam aż do wirnika i złożyłam teraz troche mniej bulgocze nad nią,coś nieszczelnie jest złożona. No i pompe wsadziłam na samo dno akwarium opiera się o żwirek, może tak być czy za nisko? Jak ustawić pompe? jeśli napowietrznianie daje na full, to są bombelki na wodzie i wydaje mi się że rybki nie dają rade płynąć pod prąd przy tej pompie, dokąd sięga strumień z pompy tam rybki sobie nie radzą(no i góra pompy mi wypada), jak zmniejsze siłe napowietrzniania bańki na wodzie dalej mam (mniej) strumień jest mniejszy i rybką jest chyba ok, całkiem zmniejszyć napowietrzniania nie próbowałam. Tylko że w sklepie mówią żeby dać na full bo musi dobrze napowietrzniać no i wtedy lepiej filtruje, a rybką nic nie będzie---------TROCHE im nie wieże, co sądzicie? Pompe mam: AQUAEL FAN FILTR 3 plus, 150-250 litr (wcześniej żle napisałam)
|
|
|
|
|
|
|
|