Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« : Luty 08, 2010, 20:20:01 » |
|
Witam Posiadam akwarium 112L. Obecnie mam zamontowane 3 świetlówki.
Arkadia colors natura fresk water 18 W Power-Glo 20 W Life-Glo 18 W
Świetlówki maja już około 8 miesięcy. Moje rośliny zaczęły ostatnio marnieć, wiec podejrzewam świetlówki. Jakie świetlówki polecacie (jakiej firmy)? I jak je rozstawić w akwarium? Obecnie te, które posiadam polecił mi Pan ze sklepu, ale nie wiem czy są odpowiedni. Proszę o jakieś porady. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
grodek78
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2010, 07:04:00 » |
|
Świetlówki maja już około 8 miesięcy. Moje rośliny zaczęły ostatnio marnieć, wiec podejrzewam świetlówki.
Może to być sprawa świetlówek, ale niekoniecznie. Badasz parametry wody i regularnie podajesz makro i mikro ? Być może tutaj tkwi przyczyna marnienia roślin. Jeżeli będziesz wymieniał świetlówki, to zrób to tak, aby nie wymienić od razu wszystkich, ale stopniowo co jakiś czas. A konkretnie co do świetlówek to są różne szkoły: jedni dają zwykłe o temperaturze barwowej 6500K, inni specjalistyczne o zróżnicowanym widmie. Dobór świetlówek jest też kwestią gustu, to znaczy w jakich barwach chcemy oglądać nasz zbiornik. Czy bardziej pasują nam "cieplejsze" barwy, czy też "chłodniejsze" (np. Power-Glo 18000 K). Napisz jakie masz rośliny w swoim akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2010, 09:49:26 » |
|
wydaje mi sie jednak ze to swietlowki bo micro i macro podaje. Roslinki rosly ladnie i wszystko bylo ok. Od ostatnich 3 tygodni rosliny zbladly i pojawily sie glony (cos w rodzju nitek tylko ze brazowe). Rosliny to: Anubias, Zabienica mech jawajski sitowie igłowate glosia Rotala Rotundifolia Indica Nurzaniec corymbosa jakas o olisciach marchewki i dwie inne, ktorych nie znam ... ostatnio dosadzilem moczarke...
Jesli chodzi o barwy swietlowek to jeszcze sie w tym nie orietuje. Myslalem o zakupie swietlowek podobnych jak mialem. Czyli Power-Glo T8 20 W Life-Glo T8 18 W (20 W jesli taka istnieje) i jeszcze jakas jedna (ostatnio zamontowalem pacific light czy cos takiego ale wydaje mi sie ze nie nadaje sie do mojego akwarium) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2010, 09:56:07 » |
|
Ja nie wiem czy to prawda bo nie próbowałem, sam mam LEDy. Podobno można po około 6-8 miesiącach przekręcić świetlówki o 180 stopni. Tak żeby to co świeciło do tej pory w górę świeciło w dół... można tak otrzymać jeszcze sprawność na kilka miesięcy;)
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2010, 11:01:09 » |
|
hehe juz tez tak zrobilem, ale wydaje mi sie ze nie jest to dobre rozwiazanie  moze do czasu kupienia innych swietlowek. Co powiecie na taki zestaw: przod i tyl Gro-lux srodek Philips 865 
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 14:42:31 wysłane przez Tomasz Zajac »
|
|
|
|
|
|
Mateusz93
Zainteresowany

54l (profil)
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2010, 20:29:20 » |
|
no zestaw chyba nie mógł by być, bo na długość pasuje do twojej pokrywy, ale nie wiem do końca jak z szerokością, bo 4 odbłyśniki to tam chyba nie upchasz...;/ chociaż do końca to nie wiem, niech się wypowie ktoś kto ma pokrywe 112l i wie ile tam może wejść. Ja mam mniejszą i tam bym mógł zmieścić maks 3 odbłyśniki.
|
|
|
|
Pozdrawiam!  
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 11, 2010, 16:08:27 » |
|
ja mam profil i max 2 odblysniki sensownie bym opchnal, trzeci to bylaby gruba przesada z mojej strony bo wtedy bym musial zdejmowac chyba pokrywe zeby karmic rybki.
nie lepiej folie sztywna aluminiowa i obkleić caly srodek? wyjdzie prawie na to samo (jak nie na to samo:P) roboty nie wiele, montaz prosty, mniejszy wklad pieniezny
ja osobiscie tak zrobie i nie bede cudowal z ustawieniem odblysnikow ktore byc moze nie beda pasowaly tak fajnie jakbym chcial i wyjdzie gorzej niz docelowo mialoby byc
PS tez mam pokrywe wromaka tylko ze profil, pewno znacznie sie nie roznia wiec polecalbym jednak wyscielic folia od srodka niz odblysniki, jest ciasno niestety przy oryginalnym zestawieniu swietlowek w takich pokrywach ;/
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2010, 17:23:27 » |
|
z tego co czytałem to folia nie nadaje takiego efektu co odbłyśniki... obecnie mam zamontowane 2 świetlówki w oryginalnych oprawkach i jedna dołożona. na wszystkich mam odbłyśniki, fakt jest trochę ciasno, ale tragedii nie ma... wydaje mi się ze jak wywalę cala elektronikę z obudowy to i wcisnę 4 świetlówki T5, ktore podalem w linku, ale wole się spytać może już ktoś coś takiego robił....
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2010, 18:11:45 » |
|
jak wybebeszysz z elektroniki to jak najbardziej zmiescisz, w dodatku t5 to mniejsze rurki wiec luzik
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2010, 20:20:45 » |
|
tez mi sie tak wydaje ze wejdzie.. z tego co mi powiedzieli w sklepie, ustawiajac odblysnik przy odblysniku wyjdzie okolo 20 cm wiec luzik (tylko w sklepach rozne rzeczy mowia  ) Tylko teraz pytanie czy 4 x 24W plus odblysniki czyli 96W nie bedzie za dużo na moje akwarium Roslina raczej to przeszkadzac nie bedzie, ale rybom?
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2010, 20:22:20 wysłane przez Tomasz Zajac »
|
|
|
|
|
grodek78
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 12, 2010, 11:53:42 » |
|
Tylko teraz pytanie czy 4 x 24W plus odblysniki czyli 96W nie bedzie za dużo na moje akwarium Roslina raczej to przeszkadzac nie bedzie, ale rybom? To zależy jakie masz ryby. Niektóre faktycznie wolą słabsze, nieco przytłumione światło, innym z kolei mocne oświetlenie nie będzie przeszkadzało. 96W na 112L to już dość sporo, ale można wtedy poszaleć z bardziej "światłolubnymi" gatunkami roślin. A butlę z CO 2 lub chociażby bimbrownię posiadasz ? Przy takim oświetleniu jakie planujesz to już konieczność.
|
|
|
|
|
|
|
Tomasz Zajac
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 12, 2010, 13:20:59 » |
|
rybek na razie za wiele nie mam. Wiekszosc to neonki i razbory. Butle CO2 posiadam. Czyli zamawiam zestaw oswietleniowy  zobaczymy co z tego wyjdzie... Zostaje kwestia swietlowek....
|
|
|
|
|
|
|
|